Zelensky: „Nu am fost ales președintele unei mini-Ucraine”

06 Mai 2022
Zelensky: „Nu am fost ales președintele unei mini-Ucraine”

Răspunzând la o întrebare despre condițiile minime pentru a stabili un acord de pace cu Rusia, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat vineri că discuțiile de pace cu președintele Vladimir Putin nu pot continua până când trupele ruse nu se vor retrage în pozițiile lor de dinaintea invaziei, ceea ce a spus că este „minimul” la care se așteaptă Kievul, scrie Newsweek.

Zelensky s-a adresat vineri unei întâlniri virtuale a think tank-ului britanic Chatham House, spunând participanților că Ucraina vrea „să recâștige teritoriile” și că țara sa are „un viitor strălucit”, în ciuda „cruzimii forțelor ruse ”.

Președintele a spus că prioritatea sa este „integritatea granițelor noastre” și capacitatea tuturor persoanelor strămutate de a se întoarce la casele lor.

„Am fost ales de poporul Ucrainei ca președinte al Ucrainei, nu ca președinte al unei mini-Ucraine de vreun fel”, a spus Zelensky la o întrebare despre condițiile Kievului pentru un acord de pace cu Rusia.

„Acesta este un punct foarte important și aș dori să ne dăm seama că avem nevoie de niște aranjamente în ceea ce privește discuțiile pentru a opri crima”.

„Putem folosi canalele diplomatice pentru a ne recâștiga teritoriile”, a spus președintele. Minimumul pe care guvernul lui Zelensky îl așteaptă, a spus el, este să revină la „securitatea situației din 23 februarie”, cu o zi înainte de ultima invazie a Rusiei.

„Trebuie să se retragă și să treacă dincolo de liniile de contact și ar trebui să retragă trupele”, a spus Zelensky. „În acea situație, vom putea începe să discutăm lucrurile în mod normal. Dar pentru ca ei să se retragă, trebuie să spună ceva și trebuie să începem să vorbim.

„Îmi dau seama că, în ciuda faptului că ne-au distrus toate podurile, cred că nu toate podurile sunt încă distruse, la figurat vorbind”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră