Zelensky mulțumește Senatului SUA pentru aprobarea ajutorului: „Fondurile aduc pacea mai aproape”

13 Feb 2024
Zelensky mulțumește Senatului SUA pentru aprobarea ajutorului: „Fondurile aduc pacea mai aproape”

Senatul SUA adoptă ajutorul pentru Ucraina dar acesta  ar putea fi blocat în Parlament, scrie Le Monde

Senatul american, unde democrații au o majoritate restrânsă, a adoptat marți un program de ajutor de 95,34 miliarde de dolari (88,43 miliarde de euro) în favoarea Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și-a exprimat recunoștința față de Chuck Schumer, liderul majorității democrate în Senat, și Mitch McConnell, liderul republican la Camera Superioară.

Acest program oferă 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, 14 miliarde de dolari pentru Israel în războiul său împotriva Hamas și 4,83 miliarde de dolari pentru a sprijini partenerii din regiunea Indo-Pacific, inclusiv Taiwan, și pentru a descuraja agresiunea din China. Bugetul prevede, de asemenea, ajutor umanitar de 9,15 miliarde de dolari pentru civilii din Gaza și Cisiordania, Ucraina și alte zone de conflict din întreaga lume.

Cu toate acestea, partea cea mai grea rămâne de făcut. În urma unei directive a fostului președinte Donald Trump, favoritul lor pentru a fi candidat la președinție în noiembrie 2024, republicanii, majoritatea în camera inferioară a Congresului, au promis că vor respinge această propunere așa cum este scrisă.

"Le  sunt recunoscător senatorilor Schumer și McConnell și fiecărui senator american care a susținut asistența continuă pentru Ucraina în timp ce noi luptăm pentru libertate, democrație și valorile pe care le îndragim. Pentru noi, în Ucraina, asistența continuă a SUA ajută la salvarea de vieți omenești și de teroarea rusă. Înseamnă că viața va continua în orașele noastre și va triumfa asupra războiului. Asistența americană aduce pacea justă în Ucraina și restabilește stabilitatea globală, rezultând o securitate și prosperitate sporite pentru toți americanii și pentru întreaga lume liberă." a scris Zelensky pe X

Alte stiri din Externe

Ultima oră