Zelensky la Davos: „Războiul nu ia o întorsătură pozitivă”

18 Ian 2023
Zelensky la Davos: „Războiul nu ia o întorsătură pozitivă”

Războiul nu ia o întorsătură pozitivă”, potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelensky, care spune că este urgentă primirea de arme grele. El le-a cerut miercuri participanților WEF la Davos un minut de reculegere după accidentul care a ucis unul dintre miniștrii săi, scrie SwissInfo.

Zelensky a estimat că accidentul care a făcut cel puțin 14 morți nu este chiar un accident. „Pentru că a avut loc în timp de război”, a spus președintele ucrainean, în timp ce soția sa se afla în sala din Davos.

Pe teren, dificultățile cu temperaturile scăzute sunt o problemă, recunoaște președintele. „Avem nevoie, aveți nevoie” de livrări suplimentare de arme în Ucraina, a adăugat el. O analiză împărtășită de oficialii americani .

A mulțumit tuturor țărilor, domnul Zelensky a denunțat din nou încetineala reacției occidentalilor. Aceste ezitări „sunt folosite de statul terorist pentru a ucide”, a insistat el, referindu-se la Rusia.

El a cerut din nou să se meargă „mai rapid” în livrarea de armament înainte ca Moscova să aibă posibilitatea ca Moscova să efectueze alte atacuri devastatoare. Miniștrii apărării occidentali urmează să se întâlnească vineri la Ramstein pentru a decide cu privire la sprijin suplimentar.

O scrisoare pentru Xi Jinping

Zelensky a cerut populației ruse „să deschidă ochii” la atitudinea președintelui Vladimir Putin și „să-i recunoască greșelile sale”. Și și-a repete dorința ca un tribunal special să judece atrocitățile săvârșite în acest conflict.

„Lumea civilizată va sprijini aceste propuneri”, a spus președintele ucrainean, vorbind despre garanțiile de securitate pe care le-a cerut. Soția sa Olena Zelenska a sosit la Davos pentru a transmite o ofensivă diplomatică vastă cu o scrisoare a soțului ei pe acest dispozitiv. În special pentru președintele chinez Xi Jinping când misiva a fost dată delegației chineze, dar și pentru Elveția.

Alte stiri din Externe

Ultima oră