Zelensky insistă că NATO trebuie să doboare rachete rusești deasupra Ucrainei

21 Mai 2024
Zelensky insistă că NATO trebuie să doboare rachete rusești deasupra Ucrainei

Forțele armate ale țărilor vecine NATO pot intercepta rachetele rusești care sosesc peste teritoriul ucrainean pentru a ajuta Kievul să se protejeze, a declarat președintele Volodymyr Zelensky pentru Reuters într-un interviu exclusiv luni la Kiev.

El a spus, de asemenea, că împinge partenerii să se implice mai direct, sa deschidă o filă nouă în război, ajutând la interceptarea rachetelor rusești deasupra Ucrainei și permițând Kievului să folosească armele occidentale împotriva echipamentelor militare inamice adunate în apropierea graniței.

Zelensky a remarcat că Rusia folosește 300 de avioane pe teritoriul Ucrainei, iar Kievul are nevoie de cel puțin 120-130 de avioane de luptă F-16 pentru a contracara forțele rusești pe cer, scrie UkrainskaiaPravda

„Nu poți să oferi asta chiar acum? OK... ne întoarcem la avioanele pe care le aveți pe teritoriul țărilor vecine NATO: ridicați-le... doborâți ținte, protejați civilii”. 

Zelensky și-a exprimat încrederea că țările Alianței ar putea face acest lucru. „Este acesta un atac al țărilor NATO, o implicare (în războiul cu Rusia)? Nu”, a spus Zelensky.

Apelul de a accelera ajutorul și de a împinge așa-numitele „linii roșii” de angajare în conflict reflectă presiunea crescândă la care sunt supuse forțele lui Zelenski de-a lungul a peste 1.000 km de linii de front în nord-est, est și sudul țării.

Un Zelensky pasionat, îmbrăcat în tricoul și pantalonii lui familiari kaki, a spus că situația de pe câmpul de luptă este „una dintre cele mai dificile” pe care le cunoscuse de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, în februarie 2022.

În ultimele săptămâni, trupele Moscovei au făcut incursiuni în nord-estul Ucrainei, testând în continuare apărările deja sub presiune ale Kievului. În același timp, Rusia a luat teritoriu în regiunea estică a Donbasului în lupte uneori aprige.

„Un val foarte puternic (de lupte) are loc în Donbas... Nimeni nici măcar nu observă că sunt de fapt mai multe bătălii în estul țării, în special în direcția Donbas: Kurakhove, Pokrovsk, Chasiv Yar”.

El a adăugat, însă, că situația la nord de Harkov este acum „sub control”.

Zelensky a vorbit cu ocazia celei de-a cincea aniversări de la învestirea sa în funcția de președinte. El nu a participat la alegeri din cauza legii marțiale impuse din cauza invaziei.

Zelensky a cerut din nou ajutor militar mai rapid din partea Statelor Unite și a altor parteneri. Armele și munițiile dintr-un pachet recent aprobat de SUA sosesc acum în Ucraina, dar au fost amânate luni de zile din cauza unor dispute politice interne.

„Fiecare decizie la care ajungem noi, apoi toți împreună, întârzie cu aproximativ un an”, a spus Zelenskiy.

„Dar este ceea ce este: un mare pas înainte, dar înainte de acela doi pași înapoi. Așa că trebuie să schimbăm puțin paradigma”.

Zelensky a spus că dorește ca partenerii săi să fie mai direct implicați în război, dar a înțeles că ei se feresc de a antagoniza Rusia.

„Este o chestiune de voință”, a spus el. „Dar toată lumea spune un cuvânt care sună la fel în fiecare limbă: toată lumea se teme de escaladare. Toată lumea s-a obișnuit cu faptul că ucrainenii mor – asta nu este escaladare pentru oameni”.

El a propus ca forțele armate ale țărilor vecine NATO să poată intercepta rachetele rusești care sosesc peste teritoriul ucrainean pentru a ajuta Kievul să se protejeze.

Rusia a lansat mii de rachete și drone în Ucraina de la începutul conflictului mai larg, iar apărarea antiaeriană este o prioritate pentru Kiev.

"Rușii folosesc 300 de avioane pe teritoriul Ucrainei. Avem nevoie de cel puțin 120, 130 de avioane pentru a rezista pe cer", a spus el. Ucraina așteaptă livrarea de F-16 proiectate de SUA, care nu au fost încă folosite cu furie.

El a spus că, dacă țările nu ar putea furniza avioanele imediat, ar putea totuși să le ridice din statele vecine NATO și să doboare rachete rusești.

Liderul ucrainean a mai spus că Kievul negociază cu partenerii internaționali pentru a-și folosi armele pentru a lovi echipamentele militare rusești la graniță și mai departe în interiorul teritoriului rus.

„Până acum, nu este nimic pozitiv”, a spus el.

Președintele rus Vladimir Putin ar considera probabil astfel de evoluții ca o escaladă.

El prezintă războiul ca parte a unei bătălii existențiale cu un Occident în declin și decadent despre care spune că a umilit Rusia după căderea Zidului Berlinului în 1989, încălcând ceea ce el consideră sfera de influență a Moscovei, inclusiv Ucraina.

Ucraina și Occidentul resping o astfel de interpretare, numind invazia o acaparare neprovocată de pământ.

Zelensky a reiterat că nu a încălcat acordurile cu aliații de a nu-și folosi armele în interiorul Rusiei.

„Nu putem pune în pericol întregul volum de arme”.

Ucraina se pregătește pentru discuții internaționale în Elveția de luna viitoare, care vor exclude Rusia și vor încerca să unifice și să întărească opinia împotriva Moscovei.

Putin a spus că consideră că discuțiile ar putea transforma cererile ucrainene pentru o retragere a Rusiei într-un ultimatum pentru Rusia, o strategie despre care a spus că va eșua .

Zelensky a spus că este crucial să se adună cât mai multe țări în jurul mesei.

"Și atunci Rusia va trebui să răspundă majorității lumii, nu Ucrainei.... Nimeni nu spune că mâine Rusia va fi de acord, dar este important să avem inițiativa".

Beijingul nu a spus încă dacă va participa, deși președintele chinez Xi Jinping și Putin s-au întâlnit săptămâna trecută în China și au promis o „nouă eră” a parteneriatului între cei mai puternici doi rivali ai Statelor Unite.

„Este foarte important ca ei (China) să fie acolo”, a spus Zelensky. „Pentru că, în principiu, după acest summit, devine clar cine vrea să pună capăt războiului și cine vrea să rămână în relații puternice cu Federația Rusă”.

În ceea ce privește politica SUA, el a încercat să atenueze temerile că orice victorie a candidatului republican Donald Trump la alegerile din noiembrie ar putea provoca probleme pentru Ucraina.

„Nu cred că republicanii sunt împotriva sprijinului pentru Ucraina, dar unele mesaje care vin din partea lor ridică îngrijorări”.

Zelensky, un fost actor, a spus că îi va lăsa pe alții să-și judece performanța ca lider al unei țări aflate în război, dar și-a exprimat recunoștința poporului ucrainean pentru stoicismul său în fața adversității.

El a insistat, de asemenea, că Ucraina ar putea câștiga în continuare războiul, în ciuda eșecurilor din ultimele luni.

„Cred că trebuie să mergem pe această cale până la capăt, de preferință una victorioasă”, a spus el. „Chiar dacă astăzi oamenii privesc oarecum sceptic la cuvântul „victorie” - înțeleg că este dificil, pentru că este un timp lung.”

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră