Zelensky încearcă să obțină sprijinul american pentru „planul său de victorie”

27 Sep 2024
Zelensky încearcă să obțină sprijinul american pentru „planul său de victorie”

În timp ce armata ucraineană se retrage în Donbass, președintele ucrainean a mers la Washington pentru ajutor. El cere protecție NATO și autorizație pentru a lovi ținte militare din Rusia cu rachete occidentale, scrie Le Figaro

Cheia victoriei Ucrainei se află în Biroul Oval din Washington. Nimeni nu știe însă dacă Joe Biden, înainte de a-și părăsi funcția, îi va oferi lui Volodymyr Zelensky, care a venit special în capitala americană să-l ceară. Momentul este crucial pentru Ucraina, pentru că următoarele trei luni vor fi decisive pentru rezultatul războiului. În orice caz, așa cred unii analiști, care cred că „războiul lung” care a avut loc din februarie 2022 s-ar putea, fără acțiuni decisive din partea Occidentului, să se transforme într-un „război scurt” câștigat de ruși.

Pe teren, de fapt, soldații ucraineni nu reușesc să-și recapete inițiativa în Donbass în fața avansării lente, dar constante a forțelor ruse. Ajutorul militar oferit Rusiei de Iran, Coreea de Nord și China a oferit armatei ruse echipamentul necesar pentru a rezista pe fronturi. În timp ce sprijinul occidental pentru Ucraina este mai puțin rapid și mai ezitant, armata ucraineană încă nu are oamenii și armele pentru a rezista și a contraataca. Populația se pregătește să intre în iarnă cu amărăciune și îngrijorare, în timp ce multe infrastructuri energetice au fost distruse în această vară de bombardamentele rusești.

Norii se adună și la nivel politic. Victoria Ucrainei depinde de ajutorul occidental, dar acest lucru s-ar putea încheia brusc dacă Donald Trump este ales la Casa Albă pe 5 noiembrie. Fostul președinte a promis că va rezolva problema Ucrainei în termen de 24 de ore. El vrea să oprească ajutorul pentru Kiev și să oprească războiul prin impunerea unui acord. Kamala Harris a promis că va continua sprijinul american dacă va fi aleasă. Dar nu va pune capăt retragerea Statelor Unite întreprinsă de predecesorii săi. La fel ca ei, va cere „partajarea sarcinilor” în ceea ce privește apărarea de la aliații săi europeni  Va confirma pivotul asiatic anunțat de Barack Obama.

„Evitați înghețarea conflictelor”

În acest context, în timp ce atenția Adunării Generale a Națiunilor Unite se concentrează asupra războiului din Orientul Mijlociu, Volodymyr Zelensky și-a prezentat joi „planul de victorie” lui Joe Biden. El își propune să pună capăt invaziei țării sale și să „forțeze Rusia să accepte pacea” fără a face concesii teritoriale. Concret, președintele ucrainean îi cere lui Joe Biden să extindă garanțiile NATO Ucrainei. El solicită, de asemenea, autorizația de a lovi adânc în teritoriul Rusiei cu rachete occidentale. Două obiective prioritare care până acum au fost refuzate de președintele american.

Ar putea Joe Biden să renunțe la NATO înainte de a părăsi puterea? „ El și-ar lăsa astfel amprenta în Istorie. Cât despre Volodymyr Zelensky, el ar putea atunci, în schimbul unei Ucraine libere, democratice apărate de Statele Unite și NATO, să accepte concesii teritoriale”, comentează un diplomat francez. Mai presus de toate, potrivit lui, trebuie „să evităm înghețarea conflictului, care ar aduce beneficii doar lui Vladimir Putin și să anunțăm reluarea războiului în doi-trei ani”. Președintele ucrainean, care a reafirmat că țara sa nu va accepta niciodată o „pace impusă” cu Rusia, care cere capitularea Kievului, are o nouă carte în mână:  regiunea Kursk, ocupată din august  de armata sa, care ar putea servi drept un monedă de schimb când vine ziua. Dar pentru ca „planul” să funcționeze, a avertizat Volodymyr Zelensky, aliații vor trebui să ia „decizii rapide” înainte de sfârșitul anului. Și până acum, acesta nu a fost punctul lor forte.

Președintele american și-a anunțat, înainte de întâlnirea cu omologul său ucrainean, intenția de a livra Ucrainei noi arme cu rază lungă. Însă nu dăduse încă undă verde utilizării rachetelor occidentale pentru a efectua lovituri profunde în Rusia, solicitate de mult timp de oficialii ucraineni. Joe Biden se teme de o „nouă escaladare” a Rusiei, de transformarea conflictului într-un al treilea război mondial. Și, de fiecare dată când aliații Ucrainei se pregătesc să facă un nou pas în ajutorul lor pentru Kiev, Vladimir Putin a anunțat o întărire a doctrinei sale nucleare.

Rămâne o întrebare, la care nimeni nu poate răspunde cu certitudine. Esențiale pentru lovirea infrastructurilor militare din care armele și bombardierele rusești atacă Ucraina, rachetele cu rază lungă de acțiune americană (ATACMS), franceze (Scalp) sau britanice (Storm Shadow) vor fi suficiente, dacă se dă aprobarea americanilor, pentru a produce o schimbare rapidă și radicală în cursul războiului?

Alte stiri din Externe

Ultima oră