Zelensky îi dorește lui Putin să-și petreacă restul zilelor la subsol cu o ​​găleată în loc de toaletă

04 Apr 2023
Zelensky îi dorește lui Putin să-și petreacă restul zilelor la subsol cu o ​​găleată în loc de toaletă

Președintele Volodymyr Zelensky a adus luni un omagiu curajului a aproape 400 de locuitori ai unui sat din nordul Ucrainei, ținuți în subsolul unei școli sub ocupația rusă timp de 27 de zile în urmă cu un an, scrie Reuters

Liderul ucrainean s-a deplasat la Yahidne, unde a ținut un discurs emoționant amintind cum sătenii au fost ținuți captivi într-un spațiu de mai puțin de 200 de metri pătrați în prima lună a invaziei Rusiei din februarie 2022. 

El a spus că 11 persoane au murit în timpul calvarului.

„Acești oameni au trăit cumva și au așteptat Ucraina în întuneric”, a spus Zelenskiy, care părea vizibil emoționat la aniversare. „Trăiau în picioare și stând jos”.

Zelensky a fost alături de vicecancelarul german Robert Habeck și de secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, în Yahidne, un sat din regiunea Cernihiv.

Președintele Ucrainei le-a mulțumit lui Habeck și Buric pentru prezență și a spus că subsolul este important de văzut de aliații Ucrainei.

„Este important să vedem asta și să fii în aceste subsoluri pentru a înțelege dacă să ajuți Ucraina sau să te gândești în continuare cum să găsești o modalitate de a vorbi cu Rusia”, a spus el.

Zelensky a spus că trupele și liderii ruși, inclusiv președintele Vladimir Putin, sunt responsabili pentru tragedie.

Rusia neagă implicarea în crime de război și a considerat inacceptabil și scandalos un mandat de arestare a lui Putin emis de Curtea Penală Internațională.

„După ce am văzut toate acestea, pot să-i doresc președintelui Rusiei să-și petreacă restul zilelor într-un subsol cu ​​o găleată pentru toaletă”, a spus Zelenskiy.

Zelensky și Habeck au vizitat și soldați uraineni răniți într-un spital din regiune. La o întâlnire, Zelenskiy i-a mulțumit lui Habeck pentru sprijinul Berlinului.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră