Zelensky îi cere lui Macron ca sportivii ruși să nu participe la Jocurile Olimpice 2024

24 Ian 2023
Zelensky îi cere lui Macron ca sportivii ruși să nu participe la Jocurile Olimpice 2024

Volodymyr Zelensky i-a cerut lui Emmanuel Macron „ca atleții ruși să nu participe la Jocurile Olimpice de la Paris” din 2024, scrie Le Figaro.

Sportivii ruși nu ar trebui să poată participa la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, i-a cerut marți președintele ucrainean Volodymyr Zelensky omologului său francez Emmanuel Macron.

Am insistat în special asupra faptului că sportivii ruși nu ar trebui să aibă locul lor la Jocurile Olimpice de la Paris”, a declarat Zelensky pe Telegram după o convorbire telefonică cu șeful statului francez.

Rusia a invadat Ucraina de pe teritoriul său și pe cel al Belarusului pe 24 februarie, la trei zile după ceremonia de închidere a Jocurilor de iarnă de la Beijing-2022, încălcând armistițiul olimpic (care se întinde de la o săptămână înainte de începerea Jocurilor Olimpice până la o săptămână după încheierea Jocurilor Paralimpice).

Thomas Bach și CIO în sprijinul permanent pentru Ucraina

Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a sancționat rapid Moscova și Minsk. De atunci, nu sunt organizate sau susținute evenimente sportive internaționale în Rusia sau Belarus și nu sunt afișate simboluri naționale ale acestor țări în timpul unui eveniment sportiv.

Într-un mesaj de Anul Nou, președintele CIO, Thomas Bach, a indicat la sfârșitul anului 2022 că dorește să vadă sancțiunile sportive extinse până în 2023. „Aceste sancțiuni împotriva statelor și guvernelor rus și belarus trebuie și vor rămâne în vigoare"

Vrem să vedem o echipă puternică din (...) Ucraina la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 și la Jocurile Olimpice de iarnă de la Milano Cortina din 2026”, a spus Bach, amintind „angajamentul total al CIO și al întregii Mișcări Olimpice în favoarea acestei solidarități".

La mijlocul lunii decembrie, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a cerut ca sportivii ruși să fie plasați în „izolare completă” la toate competițiile internaționale.

Zelensky i-a arătat, de asemenea, lui Bach, opoziția sa fermă față de poziția adoptată de Comitetul Olimpic și Paralimpic American, care a declarat la mijlocul lunii decembrie că este favorabil participării sportivilor din Rusia și Belarus la Jocurile Olimpice de la Paris cu condiția ca „să nu poarte culorile țărilor lor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră