Zelensky este îngrijorat de rezultatele alegerilor americane: „SUA trebuie să continue să ne sprijine”

08 Noi 2022
Zelensky este îngrijorat de rezultatele alegerilor americane: „SUA trebuie să continue să ne sprijine” Galerie foto (2)

„Vă mulțumesc pentru sprijinul dumneavoastră, președinte Biden, ambelor partide din Congres și tuturor cetățenilor americani! Să știți că nu susțineți doar o țară sau liderul ei, ci milioane de oameni cărora, la fel ca voi, le pasă de libertate” a spus Zelensky într-o înregistrare video la ceremonia primirii Medaliei Libertății de la Philadelphia, scrie Philadelphia Inquirer. Ucraina se teme, în cazul unei victorii republicane la alegerile intermediare, de o reducere drastică a ajutorului acordat de americani. 

Într-un scurt mesaj video prezentat la ceremonia de luni seară din Philadelphia, fostul președinte George W. Bush l-a numit pe Zelensky „Winston Churchill al timpului nostru”.

Jeffrey Rosen, președintele Centrului Național pentru Constituția Americana, a citit o scrisoare a președintelui Joe Biden, care l-a numit pe Zelensky un „patriot rar”.

În discursul său de acceptare a premiului, înregistrat cu doar câteva ore mai devreme, Zelensky, îmbrăcat în tricoul său familiar verde, a spus că milioane de oameni luptă și lucrează pentru a proteja Ucraina, iar Medalia Libertății îi onorează.

„Și vedem acum de ce sunt capabile democrațiile atunci când acționează în unitate”, a spus Zelensky. „Fiecare potențial agresor din lume vede ajutorul pe care ni-l oferă Statele Unite și lumea liberă, vede toate sancțiunile impuse Rusiei și consideră că este mai bine să nu începem deloc un război împotriva libertății”, a spus Zelensky. 

El a adăugat că a considerat medalia o onoare „pentru toți prietenii libertății din Statele Unite și din alte țări, tuturor celor care "ne ajută să ne restabilim integritatea teritorială și, astfel, să restabilim pacea”.

Zelensky le-a cerut oamenilor care urmăresc și ascultă „să mențină unitatea neclintită așa cum este acum, până în acea zi în care auzim cu toții acele cuvinte importante la care am visat, până când auzim că pacea a fost în sfârșit restabilită”.

Medalia Libertății, înființată în 1988 și acordată la Centrul Național al Constituției din 2006, afost acordată liderilor internaționali și altor figuri celebre care au lucrat pentru a proteja libertatea în întreaga lume. Beneficiarii din trecut includ pe Nelson Mandela, Mihail Gorbaciov, Muhammad Ali, Lech Walesa, Václav Havel și Viktor Iuşcenko, fostul președinte al Ucrainei, care a fost desfigurat de o otrăvire suspectată a fi fost cauzată de ruși.

Medalia vine cu un premiu de 100.000 de dolari, pe care Zelensky a spus că îl va dona unui nou Fond ucrainean pentru veterani.

Alte stiri din Externe

Ultima oră