Zelensky: Dacă China se va alia cu Rusia, va exista al treilea război mondial

20 Feb 2023
Zelensky: Dacă China se va alia cu Rusia, va exista al treilea război mondial

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky avertizează că, dacă China ajută Rusia în efortul său de război împotriva Ucrainei, va exista un alt război mondial, scrie JerusalemPost.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelensky, a avertizat China într-un interviu pentru ziarul die Welt luni, împotriva sprijinirii Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei și a spus că acest lucru ar duce la un război mondial.

Comentariile lui Zelensky au venit în momentul în care China a spus că Statele Unite nu sunt în măsură să facă cereri, după ce diplomatul american Anthony Blinken a avertizat în weekend pe omologul său chinez să nu furnizeze arme Rusiei în războiul său din Ucraina.

„Pentru noi, este important ca China să nu sprijine Federația Rusă în acest război”, a declarat Zelensky pentru cotidianul german Die Welt. "De fapt, mi-aș dori să fie de partea noastră. Momentan însă, nu cred că este posibil."

„Dar văd o oportunitate pentru China de a face o evaluare pragmatică a ceea ce se întâmplă aici”, a adăugat el. „Pentru că dacă China se va alia cu Rusia, va avea loc un război mondial și cred că China este conștientă de asta”.

Comentariul lui Zelensky vine după avertismentul SUA

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken l-a avertizat sâmbătă pe diplomatul chinez Wang Yi cu privire la consecințele în cazul în care China va oferi sprijin material invaziei Ucrainei de către Rusia, spunând într-un interviu după ce cei doi s-au întâlnit că Washingtonul este îngrijorat că Beijingul ia în considerare furnizarea de arme Moscovei.

Revenind la Moldova, Zelenski a spus pentru  Die Welt că Ucraina a transmis președintelui Republicii Moldova Maia Sandu informații care sugerau că Rusia complotează o lovitură de stat în Moldova.

"Rușii au nevoie de aeroporturi pentru asta. Totuși, în Moldova există un singur aeroport, în capitala Chișinău. Deci trebuie să folosească acest aeroport și toate resursele Transnistriei. Maia Sandu nu mi-a cerut niciodată ajutorul, dar mi-a mulțumit pentru informații. Ea cunoaște foarte bine situația noastră. Ucraina va fi întotdeauna pregătită să ajute Moldova", a adăugat el.

Kremlinul a declarat luni că relațiile Rusiei cu Moldova sunt foarte tensionate și i-a acuzat pe liderii moldoveni că urmăresc o agendă anti-rusă, la o săptămână după ce Chișinăul a declarat că a dejucat o tentativă de lovitură de stat rusă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră