Zelensky dă vina pe Israel pentru „alianța” Moscova-Teheran și cere din nou sistemul de apărare Iron Dome

24 Oct 2022
Zelensky dă vina pe Israel pentru „alianța” Moscova-Teheran și cere din nou sistemul de apărare Iron Dome

Adresându-se Conferinței pentru Democrație a Haaretz într-un mesaj video preînregistrat, liderul ucrainean a spus că vânzarea de către Iran de drone sinucigașe și furnizarea de instructori militari forțelor ruse care operează în țara sa nu ar fi fost posibile fără decizia Israelului de a rămâne neutru în conflict, scrie Haaretz

Cooperarea militară a Moscovei cu Teheranul va avea ca rezultat, probabil, ca Rusia să asiste Iranul în dezvoltarea programului său nuclear, a declarat luni președintele ucrainean Volodimir Zelensky, spunând că Israelul ar fi putut împiedica alianța în plină dezvoltare a celor două țări.

„În opt luni de război la scară largă, Rusia a folosit aproape 4.500 de rachete împotriva noastră. Și stocul lor de rachete este în scădere. Acesta este motivul pentru care Rusia a căutat arme la prețuri accesibile în alte țări pentru a-și continua teroarea. Le-a găsit în Iran”, a spus Zelensky. El a adăugat că serviciile de informații ucrainene estimează că Rusia a comandat aproximativ 2.000 de drone Shahed de la Teheran.

„Am o întrebare pentru tine: cum plătește Rusia Iranul pentru asta, în opinia ta? Este Iranul doar interesat de bani? Probabil nu vrea bani deloc, ci asistență rusă pentru programul nuclear iranian. Probabil, acesta este exact sensul alianței lor. Și această alianță a lor pur și simplu nu s-ar fi întâmplat dacă politicienii tăi ar fi luat o singură decizie la momentul respectiv: decizia pe care am cerut-o”.

Ucraina a căutat asistență militară israeliană încă de când a început invazia rusă în februarie. „Dacă ne-am fi asigurat imediat cerul atunci când ne confruntăm cu o amenințare cu rachete și drone, Rusia nici nu ar avea un motiv acum să meargă în Iran și să-i ofere ceva în schimbul asistenței în teroare”, a spus el.

Zelensky a cerut Israelului să „acționeze împreună” cu democrațiile occidentale care înarmează Kievul.

Instituția de securitate israeliană s-a opus în mod repetat înarmării Ucrainei, argumentând că mânia Moscovei ar putea pune în pericol libertatea de acțiune a Forțelor de Apărare Israelului în Siria, unde forțele ruse au stat deoparte și au permis lovituri aeriene împotriva țintelor iraniene. Împotriva preocupărilor israeliene, Zelensky a spus luni că „prezența Rusiei în Siria a fost redusă semnificativ datorită apărătorilor noștri, care îi înving pe ocupanți. Dar, din păcate, nu avem propriul nostru Iron Dome", a adăugat el, referindu-se la sistemul de apărare israelian împotriva rachetelor cu rază scurtă de acțiune.

Martea trecută, ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba a cerut oficial Ministerului de Externe al Israelului sisteme de apărare aeriană și instruire. El a menționat că Iranul va folosi oportunitatea pentru a-și desfășura sistemele de arme în Europa pentru a-și perfecționa capacitățile și că acestea ar putea fi ulterior îndreptate împotriva Israelului.

Cu toate acestea, Israelul a precizat că nu va trimite asistență militară, ministrul Apărării Benny Gantz subliniind „că nu vindem arme Ucrainei”.

Într-un apel de luni, Gantz i-a reiterat omologului său ucrainean Oleksii Reznikov că „din cauza limitărilor operaționale cu care se confruntă statul Israel, Israelul nu va furniza Ucrainei sisteme de arme”, potrivit Walla News Barak Ravid.

Miniștrii, totuși, au convenit să țină un dialog profesional în efortul de a ajuta Ucraina în dezvoltarea unui sistem civil de avertizare împotriva amenințărilor aeriene, a spus biroul lui Gantz, adăugând că apelul a fost bun.

Singurul membru al guvernului care a cerut ca armele să fie trimise în Ucraina este ministrul Afacerilor Diasporei, Nachman Shai. El a postat recent pe Twitter că „avand în vedere [cele mai recente] atacuri barbare asupra orașelor ucrainene, este timpul ca țara noastră să ia o poziție morală clară și să sprijine [Kievul] cu măsuri practice, inclusiv oferirea de arme defensive pentru a proteja populația pașnică”

Ucraina a contactat organizațiile evreiești din Europa și Statele Unite, ca parte a efortului de a înrola comunitatea mondială să facă presiuni asupra Israelului să pună capăt neutralității autoimpuse. Cu toate acestea, potrivit unui sondaj efectuat săptămâna trecută în numele radiodifuzorului public israelian Kan, 41% dintre israelieni se opun încă înarmării Ucrainei, în timp ce 21% susțin o astfel de mișcare și 38% sunt nesiguri.

Mulțumind Haaretz pentru că i-a oferit Premiul pentru Democrație 2022, Zelensky a spus că, deși a apreciat sprijinul, „nu este timpul ca statul dumneavoastră să aleagă și cu cine sunteți? Sunteți cu lumea democratică, care luptă cot la cot împotriva amenințării existențiale la adresa existenței sale? Sau cu cei care închid ochii la teroarea rusă, chiar și atunci când costul terorii continue este distrugerea completă a securității globale?

Alte stiri din Externe

Ultima oră