Zelensky: contraofensiva este pe cale să se „accelereze”

22 Iul 2023
Zelensky: contraofensiva este pe cale să se „accelereze”

Președintele ucrainean a vrut să-și liniștească aliații vorbind în cadrul unei conferințe de securitate desfășurată la Aspen, în Statele Unite, scrie TF1InfoÎntrebat despre această operațiune mult așteptată care se luptă să dea rezultate, Volodymyr Zelensky a promis că ea este pe cale să „accelereze”.

Dinamica „este pe cale să se schimbe”

Trebuie spus că progresul contraofensivei este „întrebarea pe care o pune toată lumea”, pentru a folosi expresia Chrystia Freeland, viceprim-ministrul Canadei. În fața publicului forumului de securitate Aspen, la care a participat prin videoconferință, Volodymyr Zelensky a vrut așadar să revină asupra motivelor unei astfel de încetiniri. Potrivit acestuia, eforturile Forțelor Armate ucrainene au fost făcute prea târziu. Sau cel puțin, mai târziu decât spera, din cauza lipsei de muniție, armament și brigăzi bine pregătite. Drept urmare, această întârziere a permis Rusiei să-și consolideze linia de apărare, să o întărească, ridicând 800 km de fortificații și să pună mine . O situație care a încetinit forțele de la Kiev. 

„Dar dinamica frontului este pe cale să se schimbe”, spune acum şeful războiului, conform comentariilor transcrise de Financial TimesEl indică că până în prezent, armata sa „a traversat deja unele zone minate”. „Ne apropiem de un moment în care acțiunile relevante se pot accelera”.

Separat, președintele ucrainean a recunoscut că Podul Crimeei este o țintă legitimă pentru Ucraina, la o săptămână după ce șeful forțelor armate de la Kiev a pledat să lovească Rusia în spatele liniei frontului. Volodymyr Zelensky a susținut chiar că acest pasaj dintre Rusia și regiunea anexată în 2014 ar trebui „neutralizat”. 

„Este folosit pentru transportul de muniție și pentru militarizarea peninsulei Crimeea”, a amintit el. „Pentru noi, aceasta este o facilitate inamică construită în afara legislației internaționale și a tuturor standardelor aplicabile. Deci este o țintă pentru noi”. 

O modalitate de a legitima lovitura acestui pod în noaptea de duminică spre luni.

Alte stiri din Externe

Ultima oră