Zelensky anunță revizuirea comisiilor medicale militare după dezvăluiri despre corupție

31 Aug 2023
Zelensky anunță revizuirea comisiilor medicale militare după dezvăluiri despre corupție

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a anunțat că o revizuire a comisiilor medicale militare este în curs de desfășurare în urma dezvăluirilor că unii au acceptat mită pentru a-i ajuta pe ucraineni să se sustragă la recrutare, scrie CNN

În timpul discursului său de seară de miercuri, Zelensky a spus că „inspecția comisiilor medicale militare din toată țara este în curs”.

Mii de bărbați în vârstă militară au evitat recrutarea și au fugit în străinătate de la începutul invaziei ruse a Ucrainei în februarie 2022, cu ajutorul mitei și a „deciziilor nerezonabile” ale comisiilor medicale militare, a spus președintele.

Marți, Serviciul de Securitate al Ucrainei a raportat că o anchetă este în curs de desfășurare asupra șefului comisiei medicale militare din regiunea Kiev, care este suspectat că a permis a peste 50 de bărbați în vârstă de înrolare să o evite în schimbul mitei și pe baza unor documente fictive despre sănătatea „proastă”.

Potrivit serviciului de securitate, șeful comisiei medicale militare și alți cinci au făcut parte din schema criminală care i-a ajutat pe bărbații care doreau să se sustragă de la înrolare și să fugă în străinătate.

Zelensky a spus că toți cei care au acceptat mită vor fi aduși în fața justiției.

„Este necesar să se verifice un număr semnificativ de decizii ale comisiilor medicale militare privind invaliditatea și inaptitudinea pentru serviciul militar care au fost luate după 24 februarie”, a spus Zelensky, adăugând că „există exemple de regiuni în care numărul persoanelor îndepărtate din registrul militar din cauza deciziei MMC (comisiile medicale militare) a crescut de zece ori din februarie anul trecut.”
„Este absolut clar care sunt aceste decizii corupte”, a subliniat Zelensky.

Zelensky a menționat că „procedurile penale sunt în desfășurare” împotriva personalului comisiilor medicale militare și comisiilor de experți medicali sociali din Ucraina.

„Lista celor plecați în străinătate din cauza unor decizii evident dubioase ale MMC-urilor va fi analizată separat”, a menționat el, adăugând că aceștia sunt „cel puțin mii de oameni”.

Zelensky și-a anunțat, de asemenea, intenția de a echivala corupția cu trădarea în timpul războiului, în interviul său cu presa ucraineană de duminică. Zelensky a spus că parlamentul ucrainean va primi o propunere de la el „în săptămâna viitoare”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră