Zelensky: „Am dori să ne întâlnim cu China”

23 Feb 2023
Zelensky: „Am dori să ne întâlnim cu China”

Volodymyr Zelenskiy a declarat joi că nu a văzut niciun plan de pace chinez, dar că ar saluta o întâlnire între Ucraina și China, relatează The Guardian care citează Reuters

„Am dori să ne întâlnim cu China”, a spus el în timpul unei conferințe de presă la Kiev cu prim-ministrul spaniol în vizită, Pedro Sánchez, în ajunul primei aniversări a invaziei Ucrainei de către Rusia.

Joi mai devreme, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța a văzut semne că China se gândește să furnizeze arme Rusiei și a avertizat Beijingul să nu facă un astfel de pas.

Anunțul a venit la câteva zile după ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avertizat China cu privire la consecințe dacă va oferi sprijin material invaziei Ucrainei de către Rusia.

Stoltenberg a declarat pentru Reuters:

Nu am văzut nicio furnizare de ajutor letal din China către Rusia, dar am văzut semne că ei iau în considerare și ar putea plănui acest lucru... Acesta este motivul pentru care Statele Unite și alți aliați au fost foarte clari, avertizând împotriva acestui lucru. Și, desigur, China nu ar trebui să sprijine războiul ilegal al Rusiei.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Chinei, dar ministerul său de externe a declarat joi că orice potențial informații despre transferul de arme de către China către Rusia pe care SUA intenționează să le elibereze este doar speculație.

Xi, despre care Wall Street Journal a raportat săptămâna aceasta că se va întâlni cu Vladimir Putin în lunile următoare, este de așteptat să susțină un „discurs de pace” cu ocazia aniversării invaziei Ucrainei de către Moscova, pe 24 februarie 2022.

Zelensky a spus că a auzit doar „lucruri generale” despre propunerile Chinei prin diplomații ucraineni, dar că este încurajator faptul că China ia în considerare negocierea păcii.

Rusia a spus, de asemenea, că salută rolul mai activ al Chinei în eforturile de soluționare a conflictului din Ucraina și a spus că apreciază „abordarea echilibrată” a Chinei.

Încercările Beijingului de a ajunge la un acord de pace și vizita lui Wang la Moscova au primit o reacție mixtă în Occident, care consideră că dependența tot mai mare a Rusiei de China o face una dintre puținele țări capabile să influențeze cu adevărat Moscova.

Alte stiri din Externe

Ultima oră