Zelensky a pus 5 condiții nenegociabile pentru pace

22 Sep 2022
Zelensky a pus 5 condiții nenegociabile pentru pace

Într-un discurs amplu înregistrat si transmis miercuri la ONU, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a cerut comunității internaționale să adopte o formulă în 5 puncte pentru a atinge pacea și securitatea, scrie The Guardian.

Zelensky, care s-a adresat Adunării Generale într-un videoclip preînregistrat, a prezentat o „formulă pentru pace” care include următoarele măsuri:

1) Pedeapsa pentru infracțiunile de agresiune, inclusiv sancțiuni și retragerea dreptului de veto al Rusiei

2) Protejarea vieții, în timp ce a citat gropile comune ale cadavrelor torturate găsite în Bucea și Izium

3) Restabilirea securității și integrității teritoriale, menționând că încercările Rusiei de a viza instalațiile nucleare din Ucraina vor avea un impact asupra „tuturor... pentru că niciunul dintre voi nu va găsi un vaccin împotriva radiațiilor”

4) Garanții de securitate și siguranță

5) Determinarea Ucrainei de a continua să se apere împotriva agresiunii ruse

Zelensky și-a încheiat discursul prin a certa țările care au votat alături de Rusia pentru a se opune cererii Ucrainei de a se adresa adunarii ONU de la distanță, deoarece procedurile tradiționale ale ONU permit participanților sa vorbească doar personal.

Pe lângă Rusia, șase țări au votat: Siria, Nicaragua, Cuba, Belarus, Coreea de Nord și Eritreea. Șase țări cărora le este frică!

101 de țări au votat în favoarea discursului televizat, în timp ce 7 țări au votat contra și 19 s-au abținut printre care și China.

Referindu-se la posibilitatea unor discuții de pace între Ucraina și Rusia, Zelenski a spus: „În ceea ce privește discuțiile dintre Ucraina și Rusia, probabil că ați auzit cuvinte diferite din Rusia despre discuții, ca și cum ar fi gata pentru ele... Ei vorbesc despre discuții dar anunta mobilizarea militara. Ei vorbesc despre discuții, dar anunță pseudo-referendumuri.”

În schimb, Zelensky a reafirmat că Ucraina este pregătită pentru discuții de pace, dar numai pentru „pace adevărată, cinstită și corectă”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră