Zelensky a făcut „o pledoarie disperată” ca Europa de Est să furnizeze Ucrainei avioane de fabricație rusă

05 Mar 2022
Zelensky a făcut „o pledoarie disperată” ca Europa de Est să furnizeze Ucrainei avioane de fabricație rusă

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei a încheiat un apel video de o oră cu senatorii Statelor Unite, în care a cerut mai mult sprijin pentru a-și apăra țara de invazia Rusiei, scrie New York Times.  Senatorul Chris Van Hollen, un democrat, a postat pe Twitter că NATO ar trebui să „faciliteze imediat transferul de avioane de luptă din Polonia, România și Slovacia în Ucraina”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit sâmbătă cu peste 300 de membri ai Congresului, rugându-i să interzică importul de petrol rusesc și să trimită mai multe avioane în țara sa, potrivit parlamentarilor prezenți la apel.

Întâlnirea, desfășurată prin Zoom, a fost prima de acest fel în care Zelensky s-a adresat ambelor Camere ale Congresului de la invazia Rusiei în Ucraina.

În timpul convorbirii, Zelensky a reiterat, de asemenea, una dintre cererile sale: impunerea unei zone de excludere a zborurilor deasupra Ucrainei. Guvernele occidentale au respins ideea ca fiind aproape imposibilă, invocând riscul unui conflict direct între NATO și forțele ruse.

Zelensky le-a spus parlamentarilor că interzicerea petrolului rusesc ar fi „și mai puternică” decât eliminarea unor bănci rusești din sistemul de mesagerie financiară SWIFT, potrivit senatorului Dan Sullivan, republicanul Alaska. Săptămâna trecută, republicanii și democrații au crescut presiunea asupra Casei Albe pentru a interzice importul de produse energetice rusești, chiar dacă experții au spus că o astfel de mișcare ar fi în mare măsură simbolică .

De asemenea, parlamentarii au îndemnat administrația să trimită mai multe echipamente militare pentru a înarma ucrainenii, chiar și după ce Biden a autorizat săptămâna trecută expedierea unui pachet de arme de 350 de milioane de dolari către țară, pachet care a reprezentat cel mai mare transfer unic de arme autorizat de Depozitele militare americane în altă țară. 

Sâmbătă, Zelensky a subliniat necesitatea unor avioane și drone suplimentare în absența unei zone de excludere aeriana condusă de NATO, au spus parlamentarii. 

Chris Van Hollen, un democrat, a postat pe Twitter că NATO ar trebui să „faciliteze imediat transferul de avioane de luptă din Polonia, România și Slovacia în Ucraina”.

Pledoaria sa a venit după ce Polonia, Bulgaria și Slovacia au spus că nu vor trimite avioane de luptă în Ucraina.

„Mesajul lui Zelensky este simplu: „Închideți cerurile sau dați-ne avioane”, a declarat senatorul Ben Sasse, republican din Nebraska, într-o declarație după întâlnire. 

„Să fim clari cu privire la opțiunile noastre: o zonă interzisă de zbor înseamnă trimiterea piloților americani în luptă împotriva avioanelor rusești și a apărării aeriene – într-o luptă între puterile nucleare care ar putea scăpa rapid de sub control.”

Liderii Congresului lucrează la un pachet în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari în asistență economică și de securitate pentru Ucraina, consilierii informând că avioanele de luptă pot fi trimise în conflict printr-o țară terță. 

 

Sursa: New York Times, The Guardian

Alte stiri din Externe

Ultima oră