Michael Gilday, șeful operațiunilor navale americane, a vorbit după ce Antony Blinken a susținut că Beijingul vrea să preia Taiwanul „într-un ritm mult mai rapid” decât se preconizase anterior, scrie Le Figaro.
Armata americană trebuie să fie pregătită să răspundă unei potențiale invazii a Taiwanului de către Beijing în acest an, a avertizat miercuri, 19 octombrie, un amiral, semn de îngrijorare tot mai mare față de intențiile Chinei față de insulă.
Amiralul Michael Gilday, șeful operațiunilor navale americane, a fost chestionat de Consiliul Atlantic cu privire la posibilitatea ca Beijingul să pună mâna pe Taiwan până în 2027.
„Ritm mult mai rapid”
„Nu este vorba doar despre ceea ce spune președintele Xi, ci despre cum se comportă chinezii și ce fac”, a spus Michael Gilday, subliniind că în ultimele două decenii Beijingul și-a pus în aplicare fiecare dintre promisiunile sale mai devreme decât anunțul. „Așadar, când vorbim despre 2027, în mintea mea asta (înseamnă) 2022 sau potențial 2023”, a adăugat el. „Nu pot exclude această posibilitate. Nu vreau deloc să fiu alarmist spunând asta. Doar că nu putem exclude asta”
Duminică, la deschiderea Congresului Partidului Comunist care ar trebui să-i dea un al treilea mandat istoric, președintele chinez Xi Jinping a reafirmat că intenționează să „reunifice” Taiwanul cu China, cu forța dacă este necesar. Comentariile amiralului Gilday vin la o zi după avertismentele secretarului de stat american Antony Blinken. Acesta din urmă a susținut că Beijingul vrea să pună mâna pe Taiwan „într-un ritm mult mai rapid” decât se preconizase anterior, adăugând că sub Xi a apărut o „Chină foarte diferită”.
„Reunificare pașnică”
Partidul Comunist Chinez nu a controlat niciodată Taiwanul, dar Beijingul consideră că această insulă autonomă este o parte integrantă a teritoriului său. Washingtonul menține istoric o politică de „ambiguitate strategică” cu privire la o posibilă intervenție militară a SUA dacă Taiwanul ar fi atacat de China. Această politică urmărește atât să descurajeze China de la invadarea Taiwanului, cât și să împiedice liderii insulei să provoace Beijingul prin declararea oficială a independenței sale. În acest context, Statele Unite vinde în special arme către Taipei, cu scopul de a se apăra.
„Vom lucra cu cea mai mare sinceritate și cele mai mari eforturi pentru reunificarea pașnică (a Taiwanului), dar nu vom renunța niciodată la folosirea forței și ne rezervăm posibilitatea de a lua toate măsurile necesare”, a spus Xi Jinping la congresul de duminică. „Reunificarea patriei trebuie realizată și va fi realizată”, a adăugat el, condamnând orice „separatism și amestec străin” în această chestiune.