Washingtonul se opune „reocupării” Gazei de către Israel

08 Noi 2023
Washingtonul se opune „reocupării” Gazei de către Israel

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni seară pentru postul american ABC News că țara sa își va asuma „pentru o perioadă nedeterminată, responsabilitatea generală pentru securitate” pe teritoriul palestinian după război, pentru a preveni, potrivit lui, o întoarcere a Hamas, o organizație descrisă drept „teroristă de către Statele Unite și Uniunea Europeană, scrie Le Monde

Washingtonul a declarat marți că se opune unei noi ocupari pe termen lung a Gazei de către Israel. „În opinia noastră, palestinienii trebuie să fie în centrul acestor decizii, Gaza este un teritoriu palestinian și va rămâne un teritoriu palestinian ”, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel.

„În general, nu susținem o reocupare a Gazei și nici Israelul nu o sprijină ”, a adăugat el.

Washingtonul recunoaște „că este imposibil să se revină la status quo” înainte de atacul sângeros din 7 octombrie al mișcării islamiste palestiniene pe teritoriul israelian, a susținut domnul Patel. „Israelul și regiunea trebuie să fie în siguranță, iar Gaza nu trebuie și nu mai poate fi o bază din care să fie lansate atacuri teroriste împotriva poporului Israel sau a oricui altcineva”, a continuat el.

„Președintele Biden a fost foarte clar: nu sprijinim o reocupare a Gazei de către Forțele de Apărare Israeliene." a reiterat si John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al președinției americane.

Alte stiri din Externe

Ultima oră