După survolarea Moldovei de către o rachetă rusă, Statele Unite au pretins să sprijine această țară și au încercat să reducă tensiunea, scrie Le Monde.
„În acest stadiu, nu avem nicio indicație privind o amenințare militară directă din partea Rusiei împotriva Moldovei sau României ”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel. „În general, susținem suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei, precum și neutralitatea acesteia garantată în constituția sa ”, a adăugat el.
Anterior, șeful armatei ucrainene a susținut că două rachete de croazieră rusești au survolat România, țară membră NATO, precum și Moldova, vineri dimineață, înainte de a intra în Ucraina. Ministerul român al Apărării a negat survolarea teritoriului său de către o rachetă rusă.
Dacă va fi confirmată, această incursiune ar fi prima în România de la începutul invaziei rusești în Ucraina. Moldova, la rândul ei, a anunțat vineri că l-a convocat pe ambasadorul Rusiei să protesteze „împotriva încălcării inacceptabile a spațiului nostru aerian de către o rachetă rusă” , potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de Externe al Republicii Moldova.
Întrebat, de asemenea, despre schimbarea prim-ministrului în Moldova, purtătorul de cuvânt american s-a mulțumit să spună că Statele Unite au „respectat” deciziile Chișinăului.
Moldova a numit vineri un nou premier pro-european, Dorin Recean, la doar câteva ore după ce predecesorul său a demisionat.