Washingtonul denunță „crime de război sistemice” comise de Rusia

21 Noi 2022
Washingtonul denunță „crime de război sistemice” comise de Rusia

Rusia s-a implicat în „crime de război sistemice” oriunde a desfășurat trupe în Ucraina, a acuzat luni un înalt oficial american, spunând că este încrezătoare că oficialii ruși vor fi în cele din urmă aduși în fața justiției, scrie Le Figaro. 

„Avem acumulat dovezi că această agresiune (invazia rusă, nota editorului) a fost însoțită de crime de război sistemice comise în toate regiunile în care au fost desfășurate forțe rusești ”, a declarat reporterilor Beth Van Schaack, diplomat responsabil cu justiția penală internațională la stat. Departamentul, invocând execuții sumare, cazuri de tortură sau tratament inuman sau chiar strămutarea forțată a oamenilor și a copiilor.

„Când vezi astfel de acte sistemice, inclusiv înființarea unei rețele vaste de deplasări forțate, este foarte greu de imaginat că aceste crime ar fi putut fi comise fără ca responsabilitatea să fie plasată în vârful lanțului de comandă”, și anume la președintele rus Vladimir Putin, a spus ea. 

Remarcile diplomatului vin la scurt timp după ce procuratura generală ucraineană a anunțat luni că a găsit patru „locuri de tortură” folosite de ruși în Herson (sud) înainte de retragerea lor forțată din regiune în urmă cu zece zile.

Alte stiri din Externe

Ultima oră