Washingtonul anunță un ajutor militar suplimentar de 725 de milioane de dolari pentru Ucraina

15 Oct 2022
Washingtonul anunță un ajutor militar suplimentar de 725 de milioane de dolari pentru Ucraina

Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor militar suplimentar de 725 de milioane de dolari (aproximativ 745 de milioane de euro) pentru apărarea acesteia, au anunțat Pentagonul și Departamentul de Stat, scrie Le Monde

„Această sumă va aduce totalul ajutorului militar american acordat Ucrainei la o sumă fără precedent de peste 18,3 miliarde de dolari” de la preluarea mandatului Joe Biden, a declarat șeful diplomației americane Antony Blinken într-un comunicat.

Pentagonul detaliază că noul lot promis de Washington include în special muniție de la Himars, un lansator de rachete montat pe armuri ușoare care joacă un rol important în contraofensivele ucrainene din estul și sudul țării.

Sunt incluse, de asemenea, peste 23.000 de obuze de artilerie, 5.000 de mine antiblindate operate de la distanță, 5.000 de arme antitanc și 200 de vehicule de transport Humvee.

Joe Biden i-a promis luni președintelui ucrainean Volodimir Zelensky „va continua să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a se apăra, inclusiv sisteme avansate” de apărare aeriană.

Statele Unite au promis deja baterii avansate de rachete sol-aer: două pentru livrare în săptămânile sau lunile următoare și încă șase ca parte a ajutorului pe termen mai lung.

„Capacitățile de apărare aeriană au fost și vor continua să fie o prioritate a SUA pentru Ucraina ”, a declarat Pentagonul în declarația sa de vineri.

Alte stiri din Externe

Ultima oră