Washington Post: Zelensky informează S.U.A. despre decizia de a îl concedia pe generalul Zalujni

02 Feb 2024
Washington Post: Zelensky informează S.U.A. despre decizia de a îl concedia pe generalul Zalujni

Oficialii de la Casa Albă nu au susținut și nu au obiectat față de planificarea înlăturării generalului Valery Zaluzhny, spunând că este alegerea suverană a președintelui Volodymyr Zelensky, au spus sursele pentru Washington Post

Guvernul Ucrainei a informat Casa Albă că președintele Volodymyr Zelensky a decis să-l concedieze pe comandantul său militar superior, generalul Valery Zaluzhny, în ceea ce ar fi cea mai importantă schimbare de personal din război, au declarat două persoane familiare cu discuția.
Înscrieți-vă la Fact Checker, revizuirea noastră săptămânală a ceea ce este adevărat, fals sau intermediar în politică.

Oficialii de la Casa Albă nu au susținut și nu au obiectat decizia cu mize mari, dar au recunoscut-o ca fiind alegerea suverană a președintelui, au spus sursele.

Zelensky încă nu a emis un decret oficial care să anunțe înlăturarea lui Zalujni și nu este sigur când s-ar putea întâmpla asta. Notificarea prealabilă către Washington, care nu a fost raportată anterior, reflectă rolul influent al Statelor Unite ca cel mai puternic susținător militar și politic al Ucrainei.

Avertizarea timpurie a oferit, de asemenea, Casei Albe ocazia de a-l îndemna pe Zelensky să reconsidere decizia esențială – chiar dacă a decis să nu facă acest lucru.

Plecarea lui Zalujni, una dintre figurile cele mai populare din societatea ucraineană, ar putea afecta moralul trupelor și ar zgudui încrederea donatorilor occidentali, în timp ce armata Ucrainei se luptă pentru a evita avansarea forțelor ruse. El și Zelensky s-au confruntat cu strategiile lor divergente pentru a depăși eșecurile câmpului de luptă, în timp ce războiul se apropie de al treilea an.

Dar orice mișcare a Statelor Unite de a contesta o decizie a lui Zelensky care a speculat în privat că un nou comandant ar putea întineri imaginea Kievului, ar putea fi văzută ca exercitând o influență nejustificată.

„Percepția de diviziune la vârf la Kiev nu este utilă pentru Ucraina, dar guvernul SUA nu ar trebui să îi dea importanță”, a spus Steven Pifer, expert în Europa de Est la Universitatea Stanford și fostul S.U.A. ambasador în Ucraina.

„Un președinte are dreptul să-și aleagă cabinetul după cum crede de cuviință. Decizia ar trebui să fie luată direct de Zelensky, la fel și potențialele consecințe”, a adăugat Alina Polyakova, președintele Centrului de Analiză a Politicii Europene.

Zelensky ar putea alege să amâne acțiunea asupra deciziei pe termen nelimitat, dar acest lucru părea puțin probabil, au spus sursele din apropierea lui.

Neîncrederea dintre Zelensky și Zaluzhny a crescut de-a lungul anilor, în parte pentru că președintele l-a suspectat pe Zalujni că are ambiții politice, dar și din cauza dezacordurilor cu privire la chestiuni militare cheie, inclusiv cererea generalului de a mobiliza aproximativ 500.000 de noi soldați.

Într-o întâlnire tensionată de luni, Zalujni a considerat că sunt necesari noi recruți pentru a obține câștiguri pe câmpul de luptă în fața puterii superioare de foc și a trupelor Rusiei. De asemenea, Ucraina trebuie să se pregătească pentru pierderi de personal, care se așteaptă să fie comparabile cu cele de anul trecut, a spus el.

Zelensky a respins înrolarea unui numar atât de mare de oameni, în parte pentru că Ucraina nu are bani pentru ai plăti fără a crește semnificativ impozitele pentru cetățenii săi. O astfel de rețetă agresivă ar fi, de asemenea, nepopulară din punct de vedere politic.

„Președintele nu crede că această mobilizare în masă a bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani este de dorit sau justificată în acest moment”, a spus o persoană apropiată lui Zelensky.

În timpul întâlnirii, Zelensky i-a spus lui Zalujni că este demis, a spus un înalt oficial ucrainean.

Luni, purtătorul de cuvânt al lui Zelensky, Serhiy Nykyforov, a negat că preşedintele l-ar fi demis pe Zalujni, dar de atunci nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

Joi, Zalujni a publicat un articol pe site-ul CNN în care a susținut că guvernul ucrainean nu a reușit să mobilizeze un număr suficient de trupe și a cerut o îmbunătățire a capacităților de război de înaltă tehnologie ale țării.

„Trebuie să recunoaștem avantajul semnificativ de care se bucură inamicul în mobilizarea resurselor umane și modul în care acesta se compară cu incapacitatea instituțiilor de stat din Ucraina de a îmbunătăți nivelul forțelor noastre armate fără utilizarea unor măsuri nepopulare”, a scris el.

Găsirea unui înlocuitor pentru Zalujny este o provocare semnificativă.

Un potențial candidat este șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, Lt. general Kyrylo Budanov. Tânărul de 38 de ani are experiență în forțele speciale, nu ca comandant de armată. Numirea sa ar putea semnala o mișcare către tactici asimetrice - cum ar fi loviturile cu drone în adâncimea teritoriului rus - într-un război ale cărui linii de front au fost în mare parte statice în ultimul an.

Dar nu este clar dacă dorește postul, a spus o persoană familiarizată cu problema. „Îi place slujba pe care o are și poate dori să continue să arunce în aer lucruri în Rusia”, a spus persoana.

O altă opțiune este Oleksandr Syrsky, actualul comandant al forțelor terestre. Bărbatul de 58 de ani a fost creditat că a condus apărarea Kievului în prima lună a războiului și apoi a orchestrat o contraofensivă de succes în regiunea de nord-est a Harkivului în toamna lui 2022.

Dar în rândul soldaților de rând, Syrsky este deosebit de antipatic, considerat de mulți a fi un comandant în stil sovietic care a ținut forțele sub foc prea mult timp în orașul de est Bakhmut, când Ucraina ar fi trebuit să se retragă.

„Este un personaj de tipul generalului Patton”, a spus persoana apropiată lui Zelensky. „Nu are o genă a resurselor umane în corpul său.”

Oricine îl înlocuiește pe Zalujni, s-ar putea să nu pună capăt disputelor publice dintre general și președinte, „generalul rămânând o figură populară în Ucraina”, a declarat Angela Stent, expert în Rusia și fost oficial de informații.

„Nu este clar cum ar afecta performanța militară a Ucrainei”, a adăugat ea. „Asta depinde de cine îi va succeda și de modul în care succesorul său este privit de restul armatei – și de cât de eficient este succesorul său pe câmpul de luptă”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră