Valery Zalujny: Ucraina trebuie să se adapteze la o reducere a ajutorului militar occidental

02 Feb 2024
Valery Zalujny: Ucraina trebuie să se adapteze la o reducere a ajutorului militar occidental

Valery Zalujny, șeful armatelor ucrainene, nu și-a spus ultimul cuvânt. După o avalanșă de publicații pe rețelele de socializare, apoi în presa ucraineană, care anunță demiterea sa de către președintele Volodymyr Zelensky – în timp ce tensiunile dintre cei doi bărbați au continuat luni de zile – generalul a publicat un text pe site-ul CNN în care lasă să se înțeleagă că soarta Ucrainei este în propriile sale mâini, scrie Le Monde

El spune că țara sa trebuie să se adapteze la o reducere a ajutorului militar din partea principalilor săi aliați și să se concentreze și mai mult pe tehnologie dacă vrea să câștige. El subliniază sistemele fără pilot – cum ar fi dronele – despre care spune că sunt „cel mai bun mod de a evita să fim atrași într-un război de poziții, în care nu avem avantaj” .

El spune că este conștient de „reducerea sprijinului militar din partea [ principalilor] aliați, care se confruntă cu propriile lor tensiuni politice”. Astfel, el ia notă de impasul asistenței militare către Washington. Liderii europeni au ajuns joi la un acord privind un ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, blocat până atunci de Ungaria, iar Senatul american urmează să dezvăluie noul său plan de ajutor pentru Ucraina în această săptămână.

El adaugă că „slăbiciunea regimului internațional de sancțiuni înseamnă că Rusia, în parteneriat cu alte [țări] , este încă capabilă să-și desfășoare complexul militar-industrial în urmărirea unui război de uzură împotriva noastră” .

În cele din urmă, el observă blocajele birocratice care frânează industria de apărare ucraineană și că „ o nouă filozofie a pregătirii și a războiului” este necesară în 2024. De asemenea, atacă refuzul autorităților de a se mobiliza mai mult:

„Trebuie să recunoaștem avantajul semnificativ pe care îl are [Rusia] se bucură de mobilizarea resurselor umane și cum se compară acest lucru cu incapacitatea instituțiilor de stat din Ucraina de a îmbunătăți nivelul de personal al forțelor noastre armate fără a recurge la măsuri nepopulare”.

Armata i-a cerut președintelui Zelensky să înroleze încă o jumătate de milion pentru a înlocui soldații epuizați, în comparație cu cei aproximativ 600.000 de ruși dislocați în Ucraina. Însă, în ianuarie, parlamentul Ucrainei a refuzat să dezbată un proiect de lege controversat care vizează mobilizarea mai multor trupe.

Alte stiri din Externe

Ultima oră