Washington Post: Hamas este de acord cu o propunere pentru eliberarea a zeci de ostatici dar așteaptă aprobarea Israelului

16 Noi 2023
Washington Post: Hamas este de acord cu o propunere pentru eliberarea a zeci de ostatici dar așteaptă aprobarea Israelului

Hamas dorește o pauză de mai multe zile în lupte, ajutor umanitar sporit și elibararea unui număr necunoscut de palestinieni din închisorile israeliene în schimbul eliberării a cel puțin 50 de femei și copii reținuți în Gaza, scrie WashingtonPost

Hamas a fost de acord în principiu, iar Israelul analizează acum o propunere pentru eliberarea a cel puțin 50 de femei și copii dintre cei aproximativ 240 de ostatici străini și israelieni reținuți de Hamas în Gaza, potrivit unui diplomat arab familiarizat cu negocierile.

În schimbul ostaticilor, Israelul ar fi de acord cu o pauză de trei până la cinci zile „pe loc” în lupte, ajutor umanitar sporit pentru Gaza și eliberarea unui număr nespecificat de femei și copii deținuți în închisorile israeliene.

Pe fondul unor rapoarte că un acord cu cel puțin unele componente ar putea fi aproape, oficialii americani și alte părți interesate și-au petrecut o mare parte din timpul zilei de miercuri așteptând vești din partea Israelului, unde acordul ar fi în curs de discuții interne. Biden, vorbind miercuri într-o conferință de presă după întâlnirea sa cu președintele chinez Xi Jinping, a spus că a fost „profund implicat” în negocierile privind eliberarea ostaticilor cu Israelul și guvernul Qatarului, care servește drept intermediar pentru Hamas.

„Am ușoară speranță”, a spus președintele Biden. Ca răspuns la o întrebare, el a spus că nu are în vedere nicio implicare a armatei americane în salvarea captivilor. În schimb, Biden a spus că „lucrează la modul în care pot fi de ajutor pentru a elibera ostaticii și pentru a avea o perioadă de timp în care există o pauză suficient de lungă pentru a permite acest lucru”.

Armata israeliană a declarat că efectuează o „operație precisă și țintită împotriva Hamas” la Spitalul al-Shifa. Președintele Biden a spus că spitalele din Gaza „trebuie protejate”, deoarece cele două cele mai mari spitale din enclavă rămân înconjurate de lupte aprige. Înțelegeți ce se află în spatele războiului Israel-Gaza.
Sfârșitul caruselului

Diplomatul arab și alții familiarizați cu discuțiile, toți care au vorbit cu condiția anonimatului despre negocierile sensibile, au avertizat că aranjamentul aflat în discuție în prezent s-ar putea destrama, la fel ca și altele până acum. Propunerile anterioare au subliniat unii dintre aceiași parametri, cu un număr diferit de ostatici implicați și condiții puse pentru eliberarea acestora. Cea mai recentă schiță a fost convenită doar „în termeni generali”, a spus diplomatul.

„Ar trebui să răspundem astăzi”, a spus diplomatul. Dacă israelienii sunt de acord, „se va întâmpla repede. Dacă o resping, atunci suntem din nou la punctul de plecare.”

Speranța este că un acord privind eliberarea a cel puțin unora dintre prizonieri ar putea duce la discuții suplimentare privind eliberarea celorlalți dintre cei ținuți în Gaza. Hamas a indicat anterior că va păstra ostatici militari israelieni, estimați la câteva zeci, aparent pentru a fi utilizați în schimburi separate pentru militanții palestinieni deținuți în închisorile israeliene.

Biroul prim-ministrului Benjamin Netanyahu și alți membri ai cabinetului său de război au refuzat să comenteze miercuri o potențială înțelegere despre ostatici.

Vorbind la un post militar din sudul Israelului, Netanyahu a spus: „Nu există niciun loc în Gaza în care să nu ajungem. Nu există ascunzătoare, nici adăpost, nici refugiu pentru ucigașii Hamas. ...Ostaticii vor fi eliberați și Hamas va fi distrus.”

Biden, după ce a vorbit din nou marți cu Netanyahu, le-a spus reporterilor despre o potențială eliberare de ostatici că „Am vorbit cu oamenii implicați în fiecare zi. Cred că se va întâmpla.” Întrebat dacă are un mesaj pentru familiile care așteaptă vești despre captivi, dintre care nouă se crede că sunt cetățeni americani, împreună cu un rezident permanent al SUA, Biden a spus: „Rezistați acolo. Venim."

Din moment ce captivii au fost duși din Israel în Gaza în timpul atacului Hamas din 7 octombrie, care a ucis și cel puțin 1.200 de persoane, o serie de factori au complicat discuțiile. Nici Israelul, nici Statele Unite nu vorbesc direct cu Hamas, chiar și atunci când negociatori de rang înalt din toate părțile s-au adunat la Doha, capitala Qatarului. Oficialii au spus, totuși, că s-au înregistrat progrese semnificative atunci când directorul CIA, William J. Burns, și omologul său israelian, directorul Mossad David Barnea, s-au întâlnit acolo indirect cu liderii politici ai Hamas la sfârșitul săptămânii trecute.

Dar evenimentele de pe teren din Gaza au influențat, de asemenea, amploarea cooperării dintre combatanți. Israelul a refuzat apelurile internaționale de a înceta operațiunile sale ofensive, inclusiv mii de atacuri aeriene asupra presupuselor instalații și luptători Hamas și o operațiune la sol în care trupele se deplasează bloc cu bloc prin partea de nord a enclavei, foarte populată.

Înainte ca Ministerul Sănătăţii din Gaza să înceteze numaratoarea morţilor pe 10 octombrie din cauza luptei şi colapsului comunicaţiilor, a spus că aproape 11.100 de persoane au murit în Gaza, inclusiv peste 4.000 de copii.

Consiliul de Securitate al ONU a aprobat miercuri o rezoluție care cere „pauze umanitare urgente și extinse” și eliberarea tuturor ostaticilor. Consiliul nu reușise în patru ocazii separate să adopte rezoluții de a opri – sau cel puțin de a întrerupe – luptele, după ce Statele Unite sau Rusia le-au respins ca fiind insuficiente. Ambele țări, împreună cu Marea Britanie, s-au abținut la votul de miercuri.

Cei din afară și mass-media occidentală au avut doar o viziune foarte restrânsă asupra a ceea ce se întâmplă în interiorul Gazei – deși practic toată lumea este de acord că războiul este un dezastru umanitar pentru civili. În ultimele zile, forțele israeliene s-au mutat pentru a încercui Spitalul al-Shifa, cea mai mare unitate medicală din Gaza, despre care Forțele de Apărare Israelului și Statele Unite susțin că este folosită de Hamas ca un centru militar cheie de comandă și control și depozit de arme.

Israelul spune că are mare grijă pentru a evita rănirea pacienților și a altor civili, în timp ce Statele Unite au susținut în mod repetat că spitalele nu ar trebui să fie atacate. Oamenii din Gaza și lucrătorii locali din domeniul sănătății au spus că civili răniți grav și bolnavii cronici mor pe măsură ce atacurile israeliene se intensifică.

Hamas le-a spus negociatorilor că nu deține controlul sau nu cunoaște locația tuturor ostaticilor – dintre care unii spune că sunt ținuți de Jihadul Islamic Palestinian, o altă miliție.

Alte stiri din Externe

Ultima oră