Washington Post: „Cum și-a ascuns Hamas intențiile de a ataca Israelul"

07 Dec 2023
Washington Post: „Cum și-a ascuns Hamas intențiile de a ataca Israelul"

Hamas a înșelat Israelul oferindu-i un fals sentiment de calm, scrie o analiză Washington Post

Hamas și-a petrecut mai mult de un an planificându-și atacul istoric asupra Israelului cu ajutorul planurilor de luptă construite pe materiale open-source și informații la nivel înalt, au declarat ofițerii de informații israelieni unui grup restrâns de jurnaliști în această săptămână.

Rafinamentul atacului și dovada tot mai mare a planificării strategice pe termen lung de către Hamas, aruncă o lumină nouă asupra posibilității de acoperire a aparatului de informații al gruparii teroriste și a complezenței mult-lăudatului serviciu de securitate al Israelului.

Chiar și locația informării a fost grăitoare: sediul Amshat, o unitate de informații dispărută anterior din cadrul Forțelor de Apărare Israelului însărcinată cu strângerea de documente și alte materiale tehnice relevante pentru război.

Amshat a fost desființat în urmă cu cinci ani, potrivit IDF. „Israelul, în esență, a decis că s-a încheiat cu războiul”, a spus o sursă vorbind sub condiția anonimatului. A fost reînviat după 7 octombrie – cea mai sângeroasă zi din istoria țării, când 1.200 de oameni au fost uciși.

Asaltul i-a uimit pe israelieni, care, timp de ani de zile, fuseseră asigurați de prim-ministrul Benjamin Netanyahu și de liderii militari că Hamas a fost descurajat, luptătorii săi au fost îngrădiți în siguranță în interiorul Gazei. Dar în întreaga armată israeliană, analiștii avertizaseră luni de zile că se pregătește un atac în mai multe direcții: o infiltrare fără precedent a Israelului pe uscat, aer și mare.

Mulți dintre cei 3.000 de combatanți care au luat cu asalt gardul de graniță al Israelului cu Gaza, în zorii zilei de 7 octombrie, aveau planuri de luptă cu instrucțiuni specifice, au spus ofițerii de informații israelieni. Unele au implicat planuri de a lovi baze militare până la nord până la Rehovot și până la est până la Beersheva, precum și două locuri - cu nume de cod punctele 103 și 106 - adânc în Marea Mediterană.

Israelul a crescut producția de gaze naturale offshore în ultimii ani, deși nu este clar dacă instalațiile energetice au fost ținta.

„Nu știm ce au vrut acolo”, a spus un ofițer al IDF de la sediul Amshat, vorbind sub condiția anonimatului, în conformitate cu protocolul militar. Echipa sa și-a petrecut ultimele două luni cernind computere, notebook-uri, documente și echipamente de comunicații.

Luptătorii au venit în Israel cu planuri detaliate de luptă care includeau hărți ale structurilor interne ale bazelor militare și ale orașelor civile, liste extinse de armament și echipamente utilizate de fiecare dintre unitățile sale și liste de verificare pentru uciderea și capturarea bărbaților, femeilor și copiilor. Ei au fost instruiți să ucidă ostatici dacă erau prea multe probleme. Un document includea o listă de fraze traduse din arabă în ebraică: „dați-vă pantalonii jos”, „vom ucide ostaticii”, „cum folosiți arma?”

Un alt document includea un citat: „dușmanul tău este o boală care nu are alt leac decât să le taie ficatul și inima”.

Multe dintre hârtii și caiete erau scrise de mână și pline de cuvinte codificate, complicând efortul de a le digitaliza și organiza. Unele au fost încărcate pe computere adunate din zonele de luptă din sudul Israelului; altele au fost recuperate în timpul invaziei terestre din Gaza de către Israel.

Planurile de luptă confirmă ceea ce soldații individuali din unități separate din armata israeliană avertiseră de luni de zile, în unele cazuri în urma cu mai bine de un an - că militanții  nu efectuau pur și simplu exerciții peste granița din Gaza, așa cum susțineau mulți lideri IDF ci își pregăteau activ cea mai mare operațiune militară.

Un document de informații IDF – cu numele de cod „Zidul Jericho” – cu peste 30 de pagini, a fost prezentat în mai 2022 lui Aharon Haliva, șeful serviciului de informații IDF, și lui Eliezer Toledano, șeful comandamentului sudic al IDF,  a spus radiodifuzorul public israelian Kan săptămâna trecută.

Prezentarea PowerPoint nu a specificat o dată pentru atac. Dar ofițerii de informații au înțeles că Hamas plănuia să-și lanseze forțele într-o sâmbătă, de Sabatul evreiesc sau într-o sărbătoare evreiască, când mai puțini soldați aveau să păzească granița.

Alte detalii au fost înfricoșător de prevăzătoare: asaltul ar implica un baraj inițial de rachete care să servească drept acoperire pentru asaltarea comunităților israeliene și a bazelor militare, iar dronele și lunetisții ar fi folosite pentru a dezactiva camerele de supraveghere, potrivit Ayala Hasson, jurnalist de la canalul Kan.

Nici Haliva, nici Toledano nu au comentat documentul „Zidul Jericho”, a cărui existență a fost dezvaluită de New York Times.

Un ofițer de securitate a confirmat pentru The Washington Post că informațiile IDF au adunat dovezi ale planurilor pentru un atac la scară largă al Hamas în urmă cu mai bine de un an. El a vorbit sub condiția anonimatului, deoarece nu era autorizat să vorbească cu presa de știri.

În aprilie, a spus el, armata a emis o alertă internă cu privire la infiltrarea Hamas care vizează kibutzim-urile din apropierea Fâșiei Gaza, invocând dovezi concrete că operațiunea ar putea implica sute de militanți.

În august, cu săptămâni înainte de atac, noi informații au indicat un atac iminent, a spus ofițerul de securitate.

„IDF și-a crescut gradul de pregătire și au crezut că i-au oprit”, a spus el. „Ei văd acum că a făcut parte din înșelăciunea Hamas”.

Avertismentele au fost din nou respinse. Comunitățile de pe partea israeliană a graniței nu au fost niciodată notificate.

Autoritățile de securitate israeliene au eliberat permise pentru ca festivalul de muzică Nova să aibă loc la câțiva mile de granița cu Gaza; 364 de persoane au fost ucise la festival și alte zeci de persoane luate ostatici pe 7 octombrie.

„A crede că au existat informații și nu ni s-a spus este mai mult decât o neglijență; este o trădare”, a spus Rami Samuel, unul dintre organizatorii evenimentului. „O neglijență nu poate costa viața a 1.200 de oameni.”

De ani de zile, în declarații publice și în diplomația privată, Hamas a susținut că este mai interesat să construiască Gaza din punct de vedere economic decât să reînnoiască un conflict cu Israelul.

Haliva a declarat în septembrie 2022 că, deși Hamas a fost implicat în activități militare, „vedem că procesele întreprinse față de Israel pentru a stabiliza economia și pentru a permite intrarea muncitorilor au potențialul de a aduce ani de liniște”.

Hamas s-a abținut în mare măsură să tragă cu rachete în Israel după 2021. În mai, a rămas pe margine, în timp ce Jihadul Islamic Palestinian, un grup militant mai mic din Gaza, se implica într-un conflict de scurtă durată cu Israelul.

Oficialii Hamas chiar au furnizat Israelului informații despre Jihadul Islamic pentru a întări impresia că sunt interesați de colaborare, a declarat pentru The Post un oficial de securitate israelian, sub condiția anonimatului, deoarece nu era autorizat să vorbească cu presa de știri.

Au existat planuri de a discuta din nou problema după 7 octombrie, sărbătoarea Simchat Torah, potrivit raportului Kan.

De asemenea, în ultimele luni, la gardul din Gaza s-au organizat demonstrații mari pentru a obișnui IDF cu vederea mulțimilor de la graniță și, mai larg, „pentru a linişti Israelul în complezenţă”, a spus Miri Eisin, fostă responsabilă cu informațiile din IDF. .

Eisin a spus că aparatul de securitate al Israelului și mulți dintre aliații țării erau mult mai preocupați de Hezbollah, gruparea militantă susținută de Iran din nord, care a declarat în 2018 planuri de cucerire a regiunii Galileii.

„Au fost planuri luate foarte în serios – în nord, cu Hezbollah”, a spus ea.

Netanyahu a încercat să se distanțeze de eșecul serviciilor de informații. Biroul său nu a comentat dacă prim-ministrul cunoștea planul de luptă al Hamas prezentat în „Zidul Ierihonului”.

Unii dintre militarii care au încercat să tragă un semnal de alarmă au fost printre primii dislocați în dimineața atacului.

Colonelul Asaf Hamami, în vârstă de 41 de ani, comandantul Brigăzii de Sud a Diviziei Gaza a fost ucis în lupta cu militanții la Kibbutz Nirim. Sâmbătă, IDF i-a schimbat statutul de la „dispărut” la „ucis în timpul luptei” și au notificat familia că trupul său este reținut de Hamas în Fâșia Gaza.

Mama lui, Clara, a spus că încercările fiului ei de a avertiza armata cu privire la ceea ce urma au fost respinse în mod repetat.

„Ai avertizat, ai alertat, le-ai spus, ai văzut ce era pe cale să se întâmple, că nu ar trebui să fim linistiți”, a spus mama lui în timp ce l-a elogiat luni la un cimitir militar din Tel Aviv. „Au fost cei care ți-au spus: „Ai văzut doar ce este mai rău.” Apoi a venit ce e mai rău, în acea sâmbătă neagră, pe 7 octombrie.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră