Un plan revizuit de The New York Times a prezentat atacul în detaliu. Oficialii israelieni l-au respins ca fiind "prea ambițios" și au ignorat avertismentele specifice.
Oficialii israelieni au obținut planul de luptă al Hamas pentru atacul terorist din 7 octombrie cu mai mult de un an înainte de a se produce, arată documentele, e-mailurile și interviurile. Dar oficialii armatei israeliene și ai serviciilor de informații au respins planul ca fiind "prea ambițios", considerând că este prea dificil de realizat pentru Hamas
Documentul de aproximativ 40 de pagini, pe care autoritățile israeliene l-au numit în cod „Zidul Ierihonului” (Jericho Wall), a subliniat, punct cu punct, exact tipul de invazie devastatoare care a dus la moartea a aproximativ 1.200 de oameni.
Documentul tradus, care a fost revizuit de The New York Times, nu a stabilit o dată pentru atac ci a descris un asalt metodic menit să copleșească fortificațiile din jurul Fâșiei Gaza, să preia orașele israeliene și să asalteze baze militare cheie, inclusiv un sediu de divizie.
Hamas a urmat planul cu o precizie șocantă. Documentul solicita un baraj de rachete la începutul atacului, drone pentru a distruge camerele de securitate și mitraliere automate de-a lungul graniței și oameni înarmați să se reverse în masă în Israel cu parapanta, pe motociclete și pe jos - toate acestea s-au întâmplat pe 7 octombrie.
Planul a inclus, de asemenea, detalii despre locația și dimensiunea forțelor militare israeliene, centrele de comunicații și alte informații sensibile, ridicând întrebări despre modul în care Hamas și-a adunat informațiile și dacă au existat scurgeri în interiorul instituției de securitate israeliene.
Documentul a circulat pe scară largă printre liderii armatei și serviciilor de informații israeliene, dar experții au stabilit că un atac de această amploare și ambiție depășește capacitățile Hamas, potrivit documentelor și oficialilor. Nu este clar dacă prim-ministrul Benjamin Netanyahu sau alți lideri politici de top au văzut documentul.
Anul trecut, la scurt timp după obținerea documentului, oficialii din divizia Gaza a armatei israeliene, care este responsabilă cu apărarea graniței cu Gaza, au spus că intențiile Hamas sunt neclare.
„Nu este încă posibil să se stabilească dacă planul a fost pe deplin acceptat și cum se va manifesta”, se arată într-o evaluare militară revizuită de The New York Times.
Apoi, în iulie, cu doar trei luni înainte de atacuri, un analist veteran de la Unitatea 8200, agenția de informații despre semnale a Israelului, a avertizat că Hamas a efectuat un exercițiu de antrenament intens, de o zi, care părea similar cu ceea ce era subliniat în plan.
Dar un colonel din divizia Gaza i-a îndepărtat preocupările, potrivit e-mailurilor criptate vizualizate de The New York Times.
„Refuz total faptul că scenariul este imaginar”, a scris analistul în schimburile de e-mail. Exercițiul de antrenament al Hamas, a spus ea, s-a potrivit pe deplin „conținutului Zidului Ierihonului”.
„Este un plan conceput pentru a începe un război”, a adăugat ea. „Nu este doar un raid într-un sat.”
Oficialii recunosc în mod privat că, dacă armata ar fi luat în serios aceste avertismente și ar fi redirecționat întăriri semnificative către sud, unde a atacat Hamas, Israelul ar fi putut reduce atacurile sau chiar le-ar fi împiedicat.
În schimb, armata israeliană a fost nepregătită în timp ce teroriștii au ieșit din Fâșia Gaza. A fost cea mai mortală zi din istoria Israelului.
Oficialii de securitate israelieni au recunoscut deja că nu au reușit să protejeze țara, iar guvernul este de așteptat să adune o comisie pentru a studia evenimentele care au dus la atacuri.
Documentul "Zidul Ierihonului" scoate la iveală o cascadă de pași greșiți de ani de zile care au culminat cu ceea ce oficialii consideră acum cel mai mare eșec al serviciilor de informații israeliene de la atacul surpriză care a dus la războiul arabo-israelian din 1973.
La baza tuturor acestor eșecuri a fost o singură convingere, fatal inexactă, că Hamas nu are capacitatea de a ataca și nu ar îndrăzni să facă acest lucru. Această credință a fost atât de înrădăcinată în guvernul israelian, au spus oficialii, încât au ignorat tot mai multe dovezi care spuneau contrariul.
Armata israeliană și Agenția de Securitate Israeliană, care se ocupă de combaterea terorismului în Gaza, au refuzat să comenteze.
Oficialii nu au spus cum au obținut documentul Zidul Ierihonului, dar acesta a fost printre mai multe versiuni ale planurilor de atac culese de-a lungul anilor. Un memorandum al Ministerului Apărării din 2016, văzut de The Times, de exemplu, spune: „Hamas intenționează să mute următoarea confruntare pe teritoriul israelian”.
Un astfel de atac ar implica cel mai probabil luarea de ostatici și „ocuparea unei comunități israeliene (și poate chiar a unui număr de comunități)”, se arată în notă.
Documentul Zidului Ierihonului, numit după fortificațiile antice din Cisiordania actuală, a fost și mai explicit. A detaliat atacurile cu rachete pentru a distrage atenția soldaților israelieni și a-i trimite grăbiți în buncăre și drone pentru a dezactiva măsurile de securitate elaborate de-a lungul gardului de graniță care separă Israelul de Gaza.
Luptătorii Hamas ar sparge apoi 60 de puncte din zid, trecând cu asalt granița în Israel. Documentul începe cu un citat din Coran: „Surprinde-i prin poartă. Dacă o faci, cu siguranță vei învinge.”
Aceeași expresie a fost folosită pe scară largă de Hamas în videoclipurile și declarațiile sale începând cu 7 octombrie.
Unul dintre cele mai importante obiective subliniate în document a fost depășirea bazei militare israeliene din Re’im, care găzduiește divizia Gaza responsabilă de protejarea regiunii. Au fost enumerate și alte baze care intră sub comanda diviziei.
Hamas și-a îndeplinit acest obiectiv pe 7 octombrie, dezlănțuind atacul prin Re’im și depășind părți ale bazei.
Îndrăzneala planului, au spus oficialii, l-a făcut ușor de subestimat. Toți militarii scriu planuri pe care nu le folosesc niciodată, iar oficialii israelieni au apreciat că, chiar dacă Hamas ar invada, ar putea aduna o forță de câteva zeci, nu sutele care au atacat în cele din urmă.
Israelul a citit greșit și acțiunile Hamas. Grupul a negociat pentru permise care să permită palestinienilor să lucreze în Israel, ceea ce oficialii israelieni l-au considerat ca un semn că Hamas nu caută un război.
Dar Hamas a elaborat planuri de atac de mulți ani, iar oficialii israelieni au pus mâna pe iterațiile anterioare ale acestora. Ceea ce ar fi putut fi o lovitură a serviciilor de informații s-a transformat într-una dintre cele mai grave greșeli de calcul din istoria de 75 de ani a Israelului.
În septembrie 2016, biroul ministrului apărării a întocmit un memorandum ultra-secret bazat pe o iterație mult mai veche a unui plan de atac al Hamas. Memorandumul, care a fost semnat de ministrul apărării la acea vreme, Avigdor Lieberman, spunea că o invazie și luarea de ostatici „ar duce la daune grave conștiinței și moralului cetățenilor Israelului”.
Nota, care a fost vizualizată de New York Times, spunea că Hamas a achiziționat arme sofisticate, dispozitive de bruiaj GPS și drone. De asemenea, a mai spus că Hamas și-a mărit forța de luptă la 27.000 de oameni - după ce a adăugat 6.000 la rândurile sale într-o perioadă de doi ani. Hamas a sperat să ajungă la 40.000 până în 2020, se arată în nota.
Anul trecut, după ce Israelul a obținut documentul Zidul Ierihonului, divizia militară din Gaza și-a elaborat propria evaluare de informații a acestui ultim plan de invazie.
Hamas „hotărâse să planifice un nou raid, fără precedent în domeniul său”, au scris analiștii în evaluarea revizuită de The Times. Acesta a spus că Hamas intenționează să efectueze o operațiune de înșelăciune urmată de o „manevră la scară largă” cu scopul de a copleși divizia.
Dar divizia Gaza s-a referit la plan ca fiind o „busolă”. Cu alte cuvinte, divizia a stabilit că Hamas știa unde vrea să meargă, dar nu a ajuns încă acolo.
Pe 6 iulie 2023, veteranul analist al Unității 8200 a scris unui grup de alți experți în informații că zeci de comandouri Hamas au efectuat recent exerciții de antrenament, observați de comandanți înalți ai Hamas.
Antrenamentul a inclus o serie de doborâre a aeronavelor israeliene și preluarea unui kibbutz și a unei baze de antrenament militar, ucigând toți cadeții. În timpul exercițiului, luptătorii Hamas au folosit aceeași frază din Coran care a apărut în partea de sus a planului de atac al Zidului Ierihonului, a scris ea în schimburile de e-mail vizualizate de The Times.
Analistul a avertizat că exercițiul a urmat îndeaproape planul Zidului Ierihonului și că Hamas își construiește capacitatea de a-l realiza.
Colonelul din divizia Gaza a aplaudat analiza, dar a spus că exercițiul face parte dintr-un scenariu „complet imaginar”, nu o indicație a capacității Hamas de a-l realiza.
„Pe scurt, să așteptăm cu răbdare”, a scris colonelul.
Alertele si răspunsurile au continuat, unii colegi susținând concluzia inițială a analistului. Curând, ea a invocat lecțiile războiului din 1973, în care armatele siriene și egiptene au depășit apărarea israeliană. Forțele israeliene s-au regrupat și au respins invazia, dar eșecul serviciilor de informații a servit de mult timp ca o lecție pentru oficialii israelieni de securitate.
„Am trecut deja acum 50 de ani de o experiență similară pe frontul de sud în legătură cu un scenariu care părea imaginar, iar istoria se poate repeta dacă nu suntem atenți”, a scris analistul colegilor săi.
Deși erau de rău augur, niciunul dintre e-mailuri nu a prezis că războiul este iminent. Nici analistul nu a contestat înțelepciunea convențională a oficialilor de informații israelieni că Yahya Sinwar, liderul Hamas, nu era interesat de războiul cu Israelul. Dar ea a apreciat corect că capacitățile Hamas s-au îmbunătățit drastic. Diferența dintre "posibil" și "aspirațional" se restrânsese semnificativ.
Eșecurile de a conecta punctele au amintit de un alt eșec în urmă cu mai bine de două decenii, când autoritățile americane aveau și multiple indicii că gruparea teroristă Al Qaeda pregătea un asalt. Atacurile din 11 septembrie 2001 asupra World Trade Center și Pentagonului au fost în mare măsură un eșec de analiză și imaginație, a concluzionat o comisie guvernamentală.
„Eșecul serviciilor de informații israeliene de pe 7 octombrie seamănă din ce în ce mai mult cu 9/11”, a spus Ted Singer, recent pensionat senior C.I.A. oficial care a lucrat intens în Orientul Mijlociu. „Eșecul va reprezenta o lacună în analiză pentru a prezenta o imagine convingătoare conducerii militare și politice că Hamas a avut intenția de a lansa atacul atunci când a făcut-o.”