Americanii sunt pesimiști. Vineri, 20 ianuarie, șeful Statului Major american, Mark Milley, a estimat că va fi „foarte, foarte greu” pentru armata ucraineană să expuleze soldații ruși de pe teritoriul lor până la sfârșitul anului 2023, scrie TF1Info.
„Din punct de vedere militar susțin în continuare că va fi foarte, foarte dificil ca forțele ruse sa fie expulzate din toate zonele ocupate ale Ucrainei”, a declarat generalul Mark Milley, șeful statului-maior american, în cadrul unei întâlniri a aliaților privind sprijinul militar la Kiev.
"Pe de altă parte, ceea ce este posibil este să se stabilezeze în continuare frontul. Aceasta este o perspectivă realistă. Depinde de proviziile promise [de Occident] și de pregătirea [oferită de Occident soldaților ucraineni]", a continuat el în cadrul unei conferințe de presă la Ramstein (Germania), după o întâlnire a țărilor aliate ale Ucrainei.
În orice caz, Statele Unite spun că se așteaptă la o contraofensivă din partea Ucrainei în primăvară, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, subliniind că era de competența aliaților să ajute Kievul să se pregătească pentru aceasta, acordând un ajutor militar masiv. "Avem o fereastră de oportunitate aici de acum până în primăvară... imediat ce își încep operațiunea, contraofensiva ", a spus el reporterilor. „Nu este mult timp și trebuie să obținem abilitățile potrivite împreună”, a adăugat el.
"Ca toate războaiele, acesta se va încheia cu negocieri. Depinde de voința ucrainenilor și a rușilor. Președintele rus poate pune capăt războiului el însuși. El este cel care l-a început, el este cel care îl poate termina", a insistat șeful de stat major american Volodymyr Zelensky a pus deja zece condiții, inclusiv una care cere plecarea lui Vladimir Putin.
„Nu s-a luat nicio decizie” cu privire la trimiterea tancurilor
În vederea acestei ofensive, Statele Unite au anunțat vineri acordarea unui ajutor de 2,5 miliarde de dolari Kievului. În cadrul acestui nou ajutor apare, pentru prima dată, trimiterea vehiculelor blindate Stryker. Aceste vehicule sunt capabile să transporte trupele de infanterie și este mai ușor și mai rapid decât Bradley pe care Washington i-a livrat deja.
Pe de altă parte, nicio decizie nu a fost luată la finalul întâlnirii Ramstein cu privire la următoarea expediție de tancuri Leopard 2 de fabricație germană, cerută insistent de Ucraina. Chestiunea „a fost discutată”, dar „nu a fost luată nicio decizie” , a declarat Boris Pistorius, noul ministru german al Apărării. O poziție repetată, câteva clipe mai târziu, de secretarul american al Apărării Lloyd Austin. „Ne concentrăm cu adevărat să ne asigurăm că Ucraina are capacitatea de care are nevoie pentru a reuși chiar acum”, a spus el.
Această „indecizie” a Occidentului a declanșat furia Poloniei. "Înarmarea Ucrainei pentru a respinge agresiunea rusă nu este un fel de exercițiu de luare a deciziilor. Sângele ucrainean este vărsat cu adevărat. Este prețul ezitarii în fața livrărilor de Leopard. Avem nevoie de acțiune acum", a postat pe Twitter ministrul polonez de externe Zbigniew Rau. În plus, Varșovia a spus că este pregătită să trimită tancuri în Ucraina, dacă alte țări ar proceda la fel, a adăugat secretarul american al Apărării.