Wall Street Journal: "La începutul războiului Putin i-a ordonat lui Kadyrov să-l omoare pe Zelensky"

17 Dec 2022
Wall Street Journal: "La începutul războiului Putin i-a ordonat lui Kadyrov să-l omoare pe Zelensky"

La începutul războiului din Ucraina, președintele rus Vladimir Putin i-a ordonat liderului cecen Ramzan Kadyrov să ocupe sediile guvernamentale de la Kiev și să-l asasineze pe președintele ucraineana, dezvăluie Wall Street Journal, citând oficialii ucraineni de informații și securitate. 

La începutul războiului din Ucraina, președintele Vladimir Putin i-a ordonat liderului cecen Ramzan Kadyrov să ocupe cartierele guvernamentale de la Kiev și să-l asasineze pe președintele ucrainean, susțin oficialii ucraineni de informații și securitate.

Când Putin a avut nevoie de mai mulți soldați pe linia frontului care se prăbușea rapid, Kadyrov a adunat mii de oameni, uneori cu forța, și i-a trimis în Ucraina, potrivit locuitorilor ceceni.

Acum, după retragerile succesive ale Rusiei, oamenii lui Kadyrov disciplinează trupele ruse abătute de pe front și înlătură presupușii spioni din teritoriile ucrainene ocupate – recurgând uneori la tortură, spun oficialii ucraineni și organizațiile pentru drepturile omului.

De la începutul invaziei, Putin s-a bazat pe rânduri de ofițeri militari, oameni de afaceri și actori necinstiți pentru a oferi ceea ce Kremlinul are cel mai mult nevoie pentru a-și susține ofensiva prelungită: bani, pregătire și forță de muncă.

Una dintre cele mai loiale figuri din efortul de război al președintelui a fost  Kadyrov, care s-a numit public soldatul lui Putin.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat că liderul rus i-a ordonat cecenului să-l asasineze pe președintele ucrainean Volodimir Zelensky, considerând afirmația „absolut absurdă, lipsită de temei și falsă”. Kadyrov nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

Putin a folosit bugetul vast al Rusiei de-a lungul deceniilor pentru a-l sprijini pe Kadyrov, potrivit documentelor și interviurilor cu oficiali ucraineni și oameni apropiați de Kremlin. Acum, războinicul cecen, în vârstă de 46 de ani, se străduiește să îndeplinească cerințele liderului rus în timpul războiului.

Relația – una dintre cele mai importante din Rusia – demonstrează riscurile și recompensele care vin odată cu sprijinirea sistemului lui Putin.

„Sprijinul și banii lui Putin l-au transformat pe Kadyrov de la zero la un erou, ca să spunem așa, dar l-au și făcut vulnerabil și pe deplin dependent” a spus Yekaterina Sokirianskaya, expertă de multă vreme în Cecenia în cadrul International Crisis Group, un think tank cu sediul la Bruxelles. „Asta se află în centrul a tot ceea ce face el acum”.

Liderul cecen are o linie directă rară cu Putin, președintele contactându-l pe Kadyrov personal, mai degrabă decât prin consilieri, așa cum face cu ceilalți guvernatori ai Rusiei, potrivit unui fost oficial al Kremlinului și al unei alte persoane apropiate Kremlinului.

Pentru că și-a asumat rolul în război –rol pe care îl documentează pe larg pe rețelele de socializare – Kadyrov a spus că Cecenia merită sute de miliarde de ruble în investiții noi.

Președintele rus „apreciază calitățile manageriale ale lui Kadyrov”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului dar „relația lor nu o depășește pe cea de șef de stat și șef de subiect”.
Peskov a spus Putin și Kadyrov vorbesc în mod regulat despre efortul de război, menționând că două batalioane cecene se află în linia frontului.

Analiștii politici spun că Kadyrov încearcă să-i submineze pe alții cu care concurează acum pentru banii Kremlinului. El a devenit un critic de frunte al Ministerului rus al Apărării, acuzând public cel puțin un general pentru eșecurile pe câmpul de luptă.

Înainte de venirea la putere a lui Putin, Kadyrov era opus Kremlinului. Cecenul și tatăl său Akhmat s-au luptat cu rebelii separatiști împotriva rușilor în primul război cecen din anii 1990, înainte de a-și schimba tabăra și de a se alătura Moscovei pentru a prelua controlul în 2000.

După ce tatăl lui Kadyrov a fost asasinat într-o explozie cu bombă în 2004, Putin l-a chemat pe Kadyrov, pe atunci în vârstă de 27 de ani, în trening, la Kremlin pentru a-și arăta sprijinul. Când Kadyrov a împlinit 30 de ani, a luat locul tatălui său ca șef al Ceceniei.

SUA l-au sancționat pe Kadyrov în 2017 și 2020 pentru presupusele încălcări ale drepturilor omului de către trupele sale si au declarat că forțele sale au fost implicate în uciderea, în 2015, a proeminentului lider al opoziției ruse Boris Nemțov, care a fost împușcat la doar câțiva pași de Kremlin. În septembrie, SUA l-au sancționat din nou pentru că a facilitat invadarea Ucrainei de către Putin.

Kremlinul plătește aproximativ 6,5 miliarde de dolari Ceceniei în fiecare an, a spus Kadyrov într-o declarație publică pe care a postat-o ​​pe Telegram. Potrivit datelor bugetare rusești, Kremlinul asigură aproximativ 80% din fondurile regiunii.

Peskov a spus că fiecare regiune rusă primește bani de la Moscova și că valoarea subvențiilor acordate Ceceniei variază în fiecare an.

Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat că „Kadyrov a strâns bogății extreme ca urmare a relației sale strânse cu Vladimir Putin”, menționând că deține „o casă în Emiratele Arabe Unite, o grădină zoologică privată și vehicule private scumpe.”
Liderul cecen a împins cu zel agenda lui Putin de valori antiliberale în regiune, reținând și torturând persoanele gay și transgender locale, conform relatărilor locuitorilor locali și activiștilor pentru drepturile omului, și a amenințat împotriva elitelor urbane ale Rusiei care protestează împotriva războiului. Kadyrov a negat că Cecenia are persoane LGBT.

Cu binecuvântarea Kremlinului, și-a construit propria armată – cunoscută în mod informal sub numele de Kadyroviți – pentru a-și alunga inamicii de acasă și pentru a contribui la eforturile militare ale lui Putin în străinătate.

Kadyroviții au luptat pentru Kremlin în războiul său de cinci zile din Georgia în 2008, au fost dislocați în Ucraina în 2014 pentru a-l ajuta pe Putin să cucerească Crimeea și au plecat în Siria doi ani mai târziu .

Elitele securității ruse îl critică pe Kadyrov pentru că joacă după propriile reguli, dar înțeleg că nu sunt capabili să-l provoace, au spus analiștii, inclusiv Mark Galleotti, directorul principal al firmei de consultanță Mayak Intelligence din Londra, care a scris mult despre Cecenia și liderul acesteia.

Cu trei săptămâni înainte de 24 februarie,  Putin l-a chemat la Moscova pentru a elabora o strategie, potrivit oficialilor serviciilor secrete ucrainene. El i-a însarcinat pe ceceni să ocupe Kievul și să-l ucidă pe președintele ucrainean, au spus ei.

În zilele următoare, Kadyrov părea încrezător. "Domnule Zelensky, a sosit ceasul când spectacolul de clovni se termină”, a scris el pe canalul său Telegram în februarie în timp ce trupele sale se antrenau pentru misiune în Belarusul vecin.

Trupele domnului Kadyrov au intrat în Ucraina în 25 februarie, a doua zi după invazie, în trei coloane de transportoare de trupe puternic înarmate. Într-un videoclip interceptat de serviciile secrete ucrainene și vizionat de The Wall Street Journal, un oficial de rang înalt loial domnului Kadyrov a transmis începutul misiunii șefului lor.

„Ora este exact 00:00. Începem să ne mișcăm”, i-a spus el domnului Kadyrov. „Peste 1.500 de personal, cele mai bune unități speciale, cei mai buni luptători”, a adăugat ofițerul.

Trupele loiale cecenului Ramzan Kadyrov au postat mult pe rețelele de socializare de-a lungul războiului, împărtășind clipuri cu împușcături, bătălii și interviuri direct la cameră, deseori editate împreună și puse pe muzică.
Zile întregi, domnul Kadyrov a difuzat videoclipuri cu atacurile pe canalul său personal Telegram, unde are peste trei milioane de urmăritori, cu ochelari de camuflaj și de vedere nocturnă, mitraliere grele și puști cu lunetă.

Dar, ca și alte unități rusești de peste linia frontului, cecenii au fost întâmpinați cu o rezistență dură. Primul dintre cele trei grupuri a fost aproape total distrus la periferia Kievului. Celelalte două grupuri și-au oprit avansul pentru a se regrupa, fără să ajungă niciodată în capitală.

Odată cu eșecul operațiunii militare, Kadyrov a apelat la oamenii săi pentru o mobilizare în umbră. Autoritățile și liderii religioși au vizitat locuri publice, cum ar fi cluburi de jocuri video și săli de sport, oferind până la 300.000 de ruble, sau aproximativ 4.600 de dolari pe o lună pentru a merge la război, a spus un fost rezident al Ceceniei, în vârstă de 35 de ani, care a fugit în august dar ai cărui vecini s-au înscris să lupte.

Forțele de securitate ale lui Kadyrov i-au presat pe cei mai vulnerabili în serviciu – bărbați cu datorii, antecedente penale sau suspectați de a fi homosexuali, potrivit rezidenților locali și susținătorilor drepturilor omului.

Un cecen în vârstă de 37 de ani, care a fost reținut după ce a transmis mesaje anti-Kadyrov pe un grup WhatsApp, a spus că a fost întrebat de ofițerul său de eliberare condiționată dacă vrea să lupte în Ucraina. Când a refuzat, ofițerul a spus că se va întoarce la închisoare dacă nu se va prezenta la o bază militară din apropiere. În schimb, bărbatul, care văzuse deja doi vecini întorcându-se din război în saci de cadavre, s-a ascuns. „Nu am trăit două războaie împotriva Moscovei pentru a muri pentru Putin în Ucraina”, a spus el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră