Wall Street Journal: COVID-19 provine din scurgerile dintr-un laborator chinez, spun serviciile de informații americane

27 Feb 2023
Wall Street Journal: COVID-19 provine din scurgerile dintr-un laborator chinez, spun serviciile de informații americane

Un nou raport al serviciilor secrete americane înclină în favoarea tezei unui accident, fără a fi categoric, scrie Wall Street Journal

Departamentul de Energie al SUA a concluzionat că pandemia de Covid a apărut cel mai probabil dintr-o scurgere din laborator, potrivit unui raport secret de informații furnizat recent Casei Albe și membrilor cheie ai Congresului.

Schimbarea opiniei Departamentului de Energie, care anterior era nehotărât cu privire la modul în care a apărut virusul, este remarcată într-o actualizare a unui document din 2021 a biroului directorului de Informații Naționale, Avril Haines.

Noul raport evidențiază modul în care diferite părți ale comunității de informații au ajuns la concluzii disparate cu privire la originea pandemiei. Departamentul de Energie se alătură acum Biroului Federal de Investigații spunând că virusul s-a răspândit probabil printr-un accident la un laborator chinez. Alte patru agenții, împreună cu un grup național de informații, consideră în continuare că a fost probabil rezultatul unei transmisii naturale, iar două sunt indecise.

Concluzia Departamentului de Energie este rezultatul unor noi informații și este semnificativă deoarece agenția are o expertiză științifică considerabilă și supraveghează o rețea de laboratoare naționale din SUA, dintre care unele desfășoară cercetări biologice avansate.

FBI a ajuns anterior la concluzia că pandemia a fost probabil rezultatul unei scurgeri de laborator în 2021, evaluând-o cu „încredere moderată” și încă mai susține această opinie.

FBI angajează un grup de microbiologi, imunologi și alți oameni de știință și este susținut de Centrul Național de Analiză Bioforensic, care a fost înființat la Fort Detrick, Md., în 2004 pentru a analiza antraxul și alte posibile amenințări biologice.

Oficialii americani au refuzat să ofere detalii despre informațiile și analizele noi care au determinat Departamentul de Energie să își schimbe poziția. Ei au adăugat că, deși Departamentul de Energie și FBI spun fiecare că este vorba cel mai probabil de o scurgere neintenționată din laborator, ei au ajuns la aceste concluzii din motive diferite.

Documentul actualizat subliniază modul în care oficialii serviciilor de informații încă adună piese despre cum a apărut Covid-19. Peste un milion de americani au murit în pandemia care a început în urmă cu mai bine de trei ani.

Consiliul Național de Informații, care efectuează analize strategice pe termen lung, și patru agenții, pe care oficialii au refuzat să le identifice, încă evaluează cu „încredere scăzută” faptul că virusul a apărut prin transmitere naturală de la un animal infectat, potrivit raportului actualizat.

Covid 19 nu a fost rezultatul unui program chinezesc de arme biologice

Agenția Centrală de Informații și o altă agenție pe care oficialii nu au numit-o rămân nehotărâte între teoriile despre scurgerile din laborator și despre transmisia naturală, au spus cei care au citit raportul clasificat.

În ciuda analizelor diferite ale agențiilor, actualizarea a reafirmat un consens existent între ele că Covid-19 nu a fost rezultatul unui program chinezesc de arme biologice, au spus cei care au citit raportul clasificat.

Un înalt oficial al serviciilor de informații americane a confirmat că comunitatea de informații a efectuat actualizarea, a cărei existență nu a fost raportată anterior. Acest oficial a adăugat că a fost făcut în lumina noilor informații, a studiului suplimentar al literaturii academice și a consultării cu experți din afara guvernului.

Actualizarea, care are mai puțin de cinci pagini, nu a fost solicitată de Congres dar parlamentarii, în special republicanii Camerei și Senatului, își desfășoară propriile investigații cu privire la originile pandemiei și presează administrația Biden și comunitatea de informații pentru mai multe informații.

Raportul actualizat a fost completat de biroul directorului de Informații Naționale, Avril Haines, la începutul acestui an.

Oficialii nu au spus dacă va fi emisă o versiune neclasificată a actualizării.

Agentul de securitate națională din SUA, Jake Sullivan, a refuzat să confirme sau să infirme informația aparută în Wall Street Journal. El a spus că președintele Biden a îndrumat în mod repetat fiecare parte a comunității de informații să investească în încercarea de a discerne cât mai mult posibil despre originile pandemiei.

„Președintele Biden a cerut în mod expres ca laboratoarele naționale, care fac parte din Departamentul de Energie, să fie incluse în această evaluare, deoarece vrea să pună în aplicare fiecare instrument pentru a putea afla ce s-a întâmplat”, a spus Sullivan.

Există o „varietate de opinii în comunitatea de informații”, a adăugat domnul Sullivan. „Un număr dintre ele au spus că pur și simplu nu au suficiente informații.”

Întrebat despre evaluarea Departamentului pentru Energie, senatorul Dan Sullivan a declarat duminică la NBC că Congresul trebuie să organizeze audieri ample cu privire la originile pandemiei, adăugând că China a încercat să intimideze alte țări să nu întrebe dacă virusul a apărut în mod natural. „Aceasta este o țară care nu are nicio problemă să iasă și să mintă lumea”, a spus el.

Virusul Covid-19 a circulat pentru prima dată în Wuhan, China, cel târziu în noiembrie 2019, potrivit raportului de informații al SUA 2021. Originea pandemiei a făcut obiectul unor dezbateri aprinse între cadre universitare, experți în informații și parlamentari.

Apariția pandemiei a intensificat tensiunile dintre SUA și China, despre care oficialii americani au pretins că ascunde informații despre focar. De asemenea, a condus la o dezbatere în SUA cu privire la originea sa. La început, opinia dominantă a fost că virusul a apărut probabil în mod natural atunci când virusul a sărit de la un animal la un om, așa cum s-a întâmplat în trecut. Dar, pe măsură ce timpul a trecut și nu a fost găsită nicio gazdă animală, s-a concentrat mai mult pe cercetarea coronavirusului în Wuhan și pe potențialul unei scurgeri accidentale de laborator.

David Relman, un microbiolog de la Universitatea Stanford, care a susținut o investigație asupra începuturilor pandemiei, a salutat vestea despre descoperirile actualizate.

„Felicitări celor care sunt dispuși să-și lase deoparte preconcepțiile și să reexamineze în mod obiectiv ceea ce știm și nu știm despre originile Covid”, a spus dr. Relman, care a făcut parte din mai multe consilii consultative științifice federale. „Cererea mea este să nu acceptăm un răspuns incomplet sau să renunțăm din cauza oportunității politice.”

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Energie a refuzat să discute detaliile evaluării sale, dar a scris într-o declarație că agenția „continuă să sprijine munca amănunțită, atentă și obiectivă a profesioniștilor noștri din domeniul informațiilor în investigarea originilor COVID-19, așa cum a indicat președintele”.

FBI-ul a refuzat să comenteze.

China, care a impus limite investigațiilor organizate de Organizația Mondială a Sănătății, a contestat faptul că virusul ar fi putut să se scurgă dintr-unul dintre laboratoarele sale și a sugerat că a apărut în afara Chinei.

Guvernul chinez nu a răspuns solicitărilor de comentarii despre dacă a existat vreo schimbare în opiniile sale cu privire la originile Covid-19.

Unii oameni de știință susțin că virusul a apărut probabil în mod natural și a sărit de la un animal la un om, aceeași cale pentru focare de agenți patogeni necunoscuți anterior.

Cu toate acestea, nu a fost identificată nicio sursă animală confirmată pentru Covid-19. Lipsa unei surse animale și faptul că Wuhan este centrul cercetării extinse ale Chinei despre coronavirus, i-au determinat pe unii oameni de știință și oficiali americani să susțină că o scurgere de laborator este cea mai bună explicație pentru începutul pandemiei.

Telegramele Departamentului de Stat al SUA scrise în 2018 și documentele interne chineze arată că au existat preocupări persistente cu privire la procedurile de biosecuritate ale Chinei, care au fost citate de susținătorii ipotezei scurgerii în laborator.

Wuhan găzduiește o serie de laboratoare, dintre care multe au fost construite sau extinse ca urmare a experienței traumatizante a Chinei cu epidemia inițială a sindromului respirator acut sever sau SARS, care a început în 2002. Acestea includ campusurile Institutului de Virologie din Wuhan, Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor și Institutul de produse biologice din Wuhan, care produce vaccinuri.

Un focar la o piață de fructe de mare din Wuhan a fost considerat inițial a fi sursa virusului, dar unii oameni de știință și oficiali chinezi din domeniul sănătății publice îl văd acum ca un exemplu de răspândire în comunitate, mai degrabă decât locul în care a avut loc prima infecție umană, a spus Raportul comunității de informații din 2021.

În mai 2021, președintele Biden a spus comunității de informații să-și intensifice eforturile de a investiga originile Covid-19 și a ordonat ca revizuirea să se bazeze pe munca laboratoarelor naționale ale SUA și a altor agenții. Congresul, a spus el, va fi ținut la curent cu acest efort.

Raportul din octombrie 2021 spunea că a existat un consens că Covid-19 nu a fost rezultatul unui program chinezesc de arme biologice. Dar nu a rezolvat dezbaterea privind scurgerea dacă aceasta a rezultat dintr-un laborator sau a venit de la un animal, spunând că sunt necesare mai multe informații de la autoritățile chineze.

Comunitatea de informații din SUA este formată din 18 agenții, inclusiv birouri la departamentele Energie, Stat și Trezorerie. Opt dintre ele au participat la evaluarea originilor Covid, împreună cu Consiliul Național de Informații.

Înainte de acest raport, Laboratorul Național Lawrence Livermore din cadrul Departamentului de Energie a pregătit un studiu în mai 2020, care a concluzionat că o ipoteză de scurgere în laborator era plauzibilă și merita investigații suplimentare.

Dezbaterea dacă Covid-19 ar fi putut scăpa dintr-un laborator a fost alimentată de informațiile americane conform cărora trei cercetători de la Institutul de Virologie din Wuhan s-au îmbolnăvit suficient de tar în noiembrie 2019 încât au solicitat îngrijiri spitalicești.

Un raport al Comitetului de Informații al Camerei a concluzionat anul trecut că această dezvăluire nu a consolidat nici teoria scurgerii în laborator, nici teoria originii naturale, deoarece cercetătorii s-ar fi putut îmbolnăvi de o gripă sezonieră. Dar unii foști oficiali americani spun că cercetătorii bolnavi au fost implicați în cercetarea coronavirusului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră