China furnizează tehnologie de care armata Moscovei are nevoie pentru războiul din Ucraina, în ciuda unui cordon internațional de sancțiuni și a controalelor la export, potrivit unei analize Wall Street Journal a datelor vamale rusești.
Înregistrările vamale arată că companiile de apărare deținute de stat chineze expediază echipamente de navigație, tehnologie de bruiaj și piese pentru avioane de luptă către companiile de apărare deținute de guvernele ruse sancționate.
Acestea sunt doar câteva zeci de mii de transporturi de mărfuri cu dublă utilizare - produse care au atât aplicații comerciale, cât și militare - pe care Rusia le-a importat în urma invaziei sale de anul trecut, conform documentelor vamale furnizate WSJ de C4ADS, un Washington-o organizație nonprofit, specializată în identificarea amenințărilor la adresa securității naționale. Majoritatea transporturilor cu dublă utilizare au fost din China, arată înregistrările.
Sprijinul Chinei pentru Rusia ar fi trebuit să fie pe agenda discuțiilor în timpul călătoriilor secretarului de stat Antony Blinken la Beijing în acest weekend. Acea călătorie a fost amânată pe termen nelimitat vineri, după ce Pentagonul a spus că a urmărit un balon de recunoaștere chinez deasupra continentului SUA. la începutul săptămânii.
Ministerele de Externe, Apărare și Economice ale Rusiei nu au răspuns solicitărilor de comentarii. „Rusia are suficient potențial tehnologic pentru a-și asigura securitatea și a conduce operațiunea militară specială. Acest potențial este îmbunătățit în mod constant”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
În timp ce Rusia are capacitatea de a produce o mare parte din nevoile sale militare de bază pe plan intern, se bazează în mare măsură pe importurile de tehnologie cu dublă utilizare, cum ar fi semiconductori, esențiali pentru războiul modern.
Oficialii occidentali au declarat că campania lor de presiune economică lansată în februarie anul trecut va paraliza mașina de război a Moscovei prin țintirea acestor exporturi către Rusia, inclusiv cipuri de computer, camere cu infraroșu și echipamente radar.
Dar evidențele vamale și corporative arată că Rusia este încă capabilă să importe această tehnologie prin țări care nu s-au alăturat eforturilor conduse de SUA de a tăia Moscova de pe piețele globale. Multe dintre produsele controlate de export mai circulă prin națiuni precum Turcia și Emiratele Arabe Unite, ale căror guverne sunt acuzate de oficialii occidentali că încalcă sancțiunile și controalele. Oficialii turci au spus că sancțiunile sunt ineficiente și că Ankara joacă un rol important ca interlocutor cu Rusia. Sub presiunea SUA, Turcia a luat măsuri pentru a opri unele legături financiare și de afaceri.
U.A.E. Ambasada la Washington, D.C. nu a comentat.
Înregistrările analizate de WSJ arată însă companiile chineze – atât de stat, cât și private – ca fiind exportatorii dominanti de bunuri cu dublă utilizare pe care S.U.A. oficialii spun că sunt deosebit de îngrijorătoare.
Ziarul a analizat peste 84.000 de transporturi înregistrate de biroul vamal al Rusiei în perioada după ce Occidentul a lansat campania de presiune economică care s-a concentrat pe mărfuri pe care administrația Biden le-a semnalat drept critice pentru armata rusă. Evidențele vamale oficiale din Rusia, despre care C4ADS a spus că ar putea să nu includă toate înregistrările, detaliază fiecare transport în țară, furnizând datele, expeditorii, destinatarii, cumpărătorii, adresele și descrierile produselor.
Ancheta a identificat, de asemenea, din înregistrări, mai mult de o duzină de companii rusești și chineze vizate de SUA. sub campania de presiune a Rusiei, precum și toate celelalte programe de sancțiuni.
Oficialii din industrie și guvernamentali au spus că datele oferă dovezi substanțiale ale modului în care Rusia este capabilă să ocolească piesa centrală a răspunsului Occidentului la războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
„În ciuda controlului internațional și a protocoalelor de sancțiuni, datele comerciale fiabile la nivel mondial arată că companiile de apărare de stat chineze continuă să trimită piese aplicabile din punct de vedere militar companiilor de apărare ruse sancționate”, a declarat Naomi Garcia, analist la C4ADS. „Aceste companii rusești au fost înregistrate folosind aceleași tipuri de piese direct în războiul Rusiei în Ucraina”.
Pentru a întări aplicarea campaniei internaționale de presiune, oficialii S.U.A. au declarat că investighează exportul de produse interzise și tranzacțiile comerciale, încercând să pună în discuție conformitatea prin intermediul unor activități diplomatice în întreaga lume și au spus că pregătesc sancțiuni împotriva noilor ținte despre care se crede că facilitează războiul de la Kremlin.
Miercuri, S.U.A. Departamentul de Trezorerie a adăugat listelor sale de sancțiuni aproape două duzini de persoane și companiile pe care se presupune că le folosesc pentru a procura arme și alte bunuri pentru firmele ruse de apărare de stat.
Chiar înainte de atacul pe scară largă al Rusiei asupra Ucrainei din februarie, președintele rus Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping au declarat un parteneriat „fără limite” menit să contracareze SUA. De la invazie, Beijingul a încercat să atingă un echilibru prudent, spunând că se opune războiului din Ucraina, menținând în același timp legăturile diplomatice, financiare și comerciale deschise față de Rusia.
„Afirmația conform căreia China oferă „ajutor” Rusiei nu are o bază faptică, ci este pur speculativă și în mod deliberat promovată”, a declarat pentru WSJ Liu Pengyu, purtătorul de cuvânt al Chinei la ambasada sa de la Washington. Dl Liu a reiterat opinia de lungă durată a Beijingului, potrivit căreia China se opune a ceea ce numește sancțiuni unilaterale care nu au nicio bază în temeiul dreptului internațional.
Registrele vamale includ exemple de exporturi de piese pentru tipul de arme folosite de forțele ruse în Ucraina.
Pe 31 august 2022, compania de apărare de stat chineză Poly Technologies a expediat echipamente de navigație firmei de stat ruse de export militar JSC Rosoboronexport pentru elicoptere de transport militare M-17. La începutul aceleiași luni, firma chineză de electronice Fujian Nanan Baofeng Electronic Co. a furnizat Rosoboronexport — printr-o firmă de apărare de stat uzbecă — o antenă telescopică pentru vehiculul militar RB-531BE, care este folosită pentru bruiaj de comunicații. In octombrie firma de avioane de stat chineză AVIC International Holding Corp. a expediate către AO Kret, o subsidiară a gigantului de apărare Rostec, deținut de guvern, piese în valoare de 1,2 milioane de dolari pentru avioanele de luptă Su-35.
Wang Shaofeng, directorul general al Fujian Baofeng Electronics Co., Ltd., a declarat într-un răspuns prin e-mail că o terță parte ar putea folosi ilegal numele firmei sale. El a spus, de asemenea, că compania sa nu produce antene telescopice și nu are un istoric de expediere către nicio firmă de apărare de stat uzbecă. „Acest raport nu are o bază faptică și este incompatibil cu faptele”, a spus domnul Wang.
NE Documentele Comisiei Federale de Comunicații depuse de Fujian Nanan Baofeng Electronic Co. pentru S.U.A. vânzările de radiouri bidirecționale înregistrează datele de contact care se potrivesc și sunt semnate de un „Wang Shao Feng”.
Celelalte firme chineze și ruse nu au răspuns solicitărilor de comentarii.
În trecut, oficialii ruși au spus că se vor adapta la campania de sancțiuni din Occident, îndreptându-se spre Asia, inclusiv China.
Alți furnizori guvernamentali străini găsiți în datele vamale includ China Taly Aviation Technologies Corp., o unitate de achiziții a Departamentului de Echipamente al Forțelor Aeriene din China. Compania de aviație chineză nu a răspuns solicitărilor de comentarii.
Printre transporturile acelei firme s-au numărat piese trimise în octombrie către producătorul de rachete de stat al Rusiei, Almaz Antey, pentru a fi utilizate pe unitatea mobilă de radar 96L6E. Rusia folosește radarul pentru a detecta avioanele de luptă, rachetele și dronele inamice, ca parte a sistemului său de rachete antiaeriene S-400, care este utilizat în Ucraina, potrivit analiștilor de arme. Firma rusă nu a răspuns solicitărilor de comentarii.
Kret și o serie de alte companii rusești care au contractat cu serviciile de informații, militare și de securitate ale guvernului au folosit și firme chineze private. Sinno Electronics, sancționat la sfârșitul anului trecut de Departamentul de Trezorerie al SUA pentru că ar fi achiziționat bunuri interzise pentru sectorul de apărare al Rusiei, care a fost unul dintre cei mai prolifici exportatori de bunuri cu dublă utilizare, trimițând peste 1.300 de transporturi între aprilie și octombrie în valoare de peste 2 milioane de dolari, potrivit datelor vamale. Nici Kret, nici Sinno Electronics nu au răspuns solicitărilor de comentarii.
Datele arată, de asemenea, livrările de quadcoptere DJI chinezești către Rusia după ce au fost impuse sancțiunile și controalele la export. Analiștii militari spun că dronele sunt folosite de forțele ruse pentru a localiza și supraveghea forțele ucrainene penru a le ținti apoi cu artileria.
Unele dintre aceste drone sunt livrate direct de către un retailer chinez distribuitorilor ruși, conform înregistrărilor vamale, dar alte quadcoptere DJI tranzitează Emiratele Arabe Unite. Ambasada Emiratelor din Washington, D.C., nu a răspuns solicitărilor de comentarii.
DJI a spus că compania se opune utilizării militare a dronelor sale, și-a suspendat operațiunile în Rusia în aprilie și solicită agenților globali să se conformeze. Cu toate acestea, compania a adăugat: „Nu putem împiedica utilizatorii sau organizațiile să cumpere în alte țări sau regiuni decât Rusia și Ucraina și apoi să le transporte sau să le ofere în Rusia și Ucraina”.
Printre proviziile critice pentru eforturile de război ale Moscovei, S.U.A. oficialii spun că sunt cipurile de computer care sunt folosite în armele care vizează forțele și infrastructura ucrainene și în circuitele electronice care fac posibilă geolocalizarea prin satelit, comunicațiile radio, supravegherea și sistemele de navigație.
Exporturile de astfel de cipuri și componente asociate au fost reduse cu peste jumătate după ce S.U.A. iar aliații săi au impus mai întâi restricții stricte la export, conform evidențelor vamale. Dar aceste niveluri au început să crească rapid și, până în octombrie, au atins aproape 33 de milioane de dolari, doar putin sub nivelul lunar de 35 de milioane de dolari pe care Rusia a avut-o în medie de când S.U.A. a început să vizeze Rusia cu sancțiuni în 2014, după ce armata lui Putin a ocupat Crimeea, potrivit analizei privind înregistrările vamale rusești și baza de date Comtrade a Națiunilor Unite.
Spre deosebire de regimurile anterioare de control al exporturilor care interziceau furnizarea directă a anumitor bunuri cu dublă utilizare, autoritățile occidentale au declarat în februarie că vizează întregul lanț de aprovizionare. Asta înseamnă transbordări - mărfuri produse în țări terțe folosind S.U.A. Sunt vizate și articolele cu dublă utilizare, cum ar fi chipsurile, care sunt apoi expediate în Rusia.
Silverado Policy Accelerator, un grup de reflecție cu sediul la Washington care încearcă să susțină S.U.A. competitivitatea, a spus într-un raport publicat luna aceasta că Rusia se bazează din ce în ce mai mult pe transbordările de bunuri cu dublă utilizare prin China, și în special prin Hong Kong, pentru a-și satisface nevoile militare.
„Aceste măsuri au avut un impact destul de semnificativ asupra capacităţilor Rusiei”, a declarat Sarah Stewart, directorul executiv al Silverado, referindu-se la sancţiunile aliate şi la controalele exporturilor, „dar încă nu au dat o lovitură mortală”.