Președintele american caută o „înțelegere” pe spatele ucrainenilor și europenilor. Un scenariu catastrofal care rupe unitatea aliaților și izolarea diplomatică a Rusiei, scrie Le Figaro
Acesta este cel mai rău scenariu, cel pe care europenii și ucrainenii au vrut să-l evite cu orice preț, coșmarul de care sperau să scape, în ciuda norilor întunecați care veneau de la Washington. Un abandon al Ucrainei, cedată fără alte formalități ursului rus. O capitulare la dictatul lui Vladimir Putin, căruia Donald Trump, deși atât de muncitor în „afacerile” sale imobiliare, îi acordă totul înainte de începerea negocierilor, pierzând astfel pârghii de influență și plasând președintele rus într-o poziție de forță. „Va trebui să ne punem centurile de siguranță, pentru că intrăm într-o perioadă de intense turbulențe diplomatice”, comentează o sursă ucraineană apropiată subiectului.
Cel puțin, asta sugerează anunțurile oficialilor americani. În două zile, cerul a căzut pe capetele ucrainenilor și europenilor. Un apel telefonic aproape amical de o oră și jumătate între Trump și Putin, care anunță negocieri imediate pentru a pune capăt războiului.
Cu o zi înainte, Pete Hegseth, noul secretar american al Apărării, își anunțase cu brutalitate intențiile: fără întoarcere la granițe înainte de 2014, fără apartenență la NATO, fără trupe americane în garanțiile de securitate, care sunt lăsate în grija europenilor. „Fără intrare în NATO, fără trupe la sol? „Pare ca un abandon al Ucrainei”, comentează Gabrielus Landsbergis, fostul ministru de externe lituanian.
Ucrainenii au fost excluși de la începutul negocierilor. Trump, care a anunțat viitoare întâlniri cu Putin, l-a avertizat pur și simplu pe Volodymyr Zelensky printr-un apel telefonic rapid după conversația sa cu președintele rus. Scenariul la care visau unii lideri ucraineni, o deteriorare a relațiilor dintre Trump și Putin, care ar fi putut să se transforme în avantajul ucrainenilor, pare să fi fost măturat în câteva ore.
„Vremea Europei s-a terminat”
Președintele american îi exclude și pe europeni de la masa negocierilor. De asta se temeau: „Negocieri asupra capetelor noastre și ale ucrainenilor, o „înțelegere” directă între Trump și Putin” , spune o sursă diplomatică. Confruntați cu comportamentul „ambiguu și contradictoriu” al lui Donald Trump, care suflă cald și rece în această problemă de când a preluat mandatul, europenii au încercat să-i conducă pe americani în direcția bună amintindu-le că nu era în interesul lor să-i excludă din negociere.
Până la final au sperat că problema NATO va rămâne deschisă și că americanii vor participa la garanțiile de securitate. „Dar sunt destul de evazive. Este dificil să ai relații cu ei. Trebuie să lupți pentru a obține informații. Poate că o parte a sistemului nu este conștientă de intențiile lui Trump. Administrația este unită în jurul „Regelui Soare”, comentează o sursă diplomatică.
Uimiți în timp ce și-au finalizat opțiunile la o întâlnire extinsă a Grupului de la Weimar, europenii au reacționat brusc la remarcile lui Trump, care i-au luat pe nepregătite. Toți au repetat că „nu ar putea exista discuții despre Ucraina fără ucraineni” . „Nu va exista pace justă și durabilă în Ucraina fără participarea europenilor”, a amintit Jean-Louis Barrot, ministrul francez al afacerilor externe.
Pe partea rusă, liderii nu-și ascund satisfacția. Conversația dintre Donald Trump și Vladimir Putin a rupt, notează ei, unitatea aliaților și izolarea diplomatică a Rusiei dorită de Occident. „Vladimir Putin nu poate fi mai fericit. Ei beau vodcă din sticla de la Kremlin. „Este o zi grozavă pentru Moscova”, a declarat John Bolton, fostul consilier pentru securitate națională al lui Trump, pe rețeaua X. „Vremea Europei a trecut ”, se bucură fostul președinte rus Dmitri Medvedev.
Ucraina se bazează pe eșec
Pe de altă parte, este o zi neagră pentru Ucraina, dacă cu europenii nu reușește să înmoaie programul Trump la conferința de securitate de la München, unde Zelensky urmează să se întâlnească cu vicepreședintele american, JD Vance. Toți specialiștii din regiune știu că o pace proastă nu ar face decât să vestească un nou război. Împotriva Ucrainei, „dar și împotriva unei țări NATO ”, sugerează o sursă ucraineană de rang înalt. Pentru că Vladimir Putin are în continuare același scop: să împiedice Ucraina să intre în tabăra democratică și occidentală și să revizuiască granițele post-Război Rece.
Ucrainenii au decis însă să nu-și schimbe poziția. Ei se bazează pe eșecul negocierilor. „Nimeni nu credea că vom rezista la începutul războiului. Trei ani mai târziu, suntem încă aici.
„Vom refuza un Yalta 2 și vom refuza un Minsk 3”, a avertizat ministrul de externe Andrii Sybiha în timpul unei întâlniri la Paris. Ucrainenii se bazează pe europeni pentru a-i ajuta să-și dezvolte producția militară, să se unească pentru a refuza dictatul administrației americane și pentru a forța Rusia să accepte „negocieri reale” .
Este, de asemenea, un moment al adevărului pentru Europa. Astăzi plătește pentru dezarmarea anilor de după Războiul Rece, pentru somnul său în umbra protecției militare americane și pentru dividendele păcii. Ea plătește și pentru fracturile Uniunii.
„Nu ne-am pregătit pentru furtună. „De mult timp, discuțiile despre garanțiile de securitate și ziua de după au rămas un subiect tabu ”, admite un diplomat. „Statele Unite se mișcă rapid. Trebuie să mergem și noi înainte, altfel vom ajunge cu un pistol în cap. Astăzi ne confruntăm cu un moment al adevărului. Acesta este un moment foarte periculos." adaugă el
UE a fost prea lent să înarmeze ucrainenii și să se rearmeze. A întârziat să se adapteze la perturbările lui Trump. Din cauza slăbiciunilor sale militare și a ezitărilor sale, s-ar putea să nu poată oferi ucrainenilor altceva decât un nou Memorandum de la Budapesta, cel care trebuia să garanteze Ucrainei securitatea și integritatea teritorială în 1994 în schimbul predării armelor sale nucleare după independență. Promisiuni care au fost uitate în ziua invaziei. Astăzi, mulți solicită o creștere militară și politică pentru a salva Europa. Dar nu este deja prea târziu pentru Ucraina?