Ursula Von der Leyen: „Kievul trebuie să aibă toate armele necesare pentru a se apăra”

10 Ian 2023
Ursula Von der Leyen: „Kievul trebuie să aibă toate armele necesare pentru a se apăra”

NATO și UE au promis marți că își vor consolida sprijinul pentru Ucraina pentru a lupta împotriva invaziei Rusiei și a intensifica cooperarea dintre Europa și alianța condusă de SUA, scrie France24.

Trebuie să continuăm să consolidăm parteneriatul dintre NATO și Uniunea Europeană. Și trebuie să ne consolidăm și mai mult sprijinul pentru Ucraina", a declarat șeful NATO, Jens Stoltenberg, după ce a semnat o declarație comună cu înalți oficiali ai UE.

Țările din NATO și UE -- care au 21 de membri în comun -- au distribuit miliarde de dolari de arme către Kiev, bani care au ajutat-o ​​să respingă forțele Moscovei.

„Cred că Ucraina ar trebui să aibă toate echipamentele militare necesare pentru a se apăra și asta înseamnă cu siguranță sisteme avansate de apărare aeriană și alte tipuri de armament avansat care sunt necesare pentru apărarea Ucrainei, deoarece susțin și principiile de bază ale Cartei ONU și ale dreptului internațional”, a spus președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Aceasta înseamnă, desigur, sisteme avansate de apărare aeriană, dar și alte tipuri de echipamente militare avansate, atâta timp cât este necesar pentru apărarea Ucrainei”.

Stoltenberg a spus că susținătorii occidentali ai Kievului se vor întâlni săptămâna viitoare cu ministrul apărării al Ucrainei „pentru a discuta exact ce tipuri de arme sunt necesare și cum pot aliații să furnizeze aceste arme”.

„Acesta nu este doar despre adăugarea mai multor sisteme, mai multe platforme, mai multe arme, ci și să ne asigurăm că platformele, armele pe care le-am furnizat deja funcționează așa cum ar trebui”, a spus el.

Atacul Moscovei asupra Ucrainei a schimbat ordinea de securitate europeană și a stimulat apelurile către UE și NATO de a colabora mai strâns pentru a proteja continentul.

Cele două organizații au convenit că NATO, susținută de puterea militară a Statelor Unite, rămâne piatra de temelie pentru securitatea Europei, în ciuda încercărilor UE de a-și spori rolul în apărare.

„Declarația noastră arată clar că NATO rămâne fundamentul apărării colective și rămâne esențială pentru securitatea euro-atlantică”, a spus Stoltenberg.

„De asemenea, recunoaște valoarea unei apărări europene mai capabile, care contribuie pozitiv la securitatea noastră și este complementară și interoperabilă cu NATO”.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră