Vladimir Putin tratat de cancer conform Newsweek - este o pură speculație?

03 Iun 2022
Vladimir Putin tratat de cancer conform Newsweek -  este o pură speculație?

Pe măsură ce conflictul ucrainean se blochează, starea de sănătate a lui Vladimir Putin este subiectul multor speculații. Potrivit revistei Newsweek, un posibil cancer al președintelui rus ar fi subiectul unor conversații intense în cadrul Casei Albe: este aceasta o pură speculație? se întreabă revista RadioClassique dupa ce Consiliul de Securitate Națională American a negat informațiile.

Izolarea lui Putin face imposibil să știm cu exactitate care este starea lui de sănătate
Serviciile de informații americane au declarat pentru Newsweek că Vladimir Putin ar fi fost supus unui tratament pentru cancer în stadiu avansat în aprilie. Informații transmise de trei oficiali americani de informații. Aceleași surse adaugă că președintele rus ar fi fost ținta unei tentative de asasinat în martie, fără a oferi însă detalii.

„Influența lui Putin este puternică, dar nu mai e absolută”, a spus unul dintre ofițerii care au citit rapoartele.

„Luptele pentru putere din interiorul Kremlinului nu au fost niciodată atât de intense sub conducerea lui, toată lumea simțind că sfârșitul este aproape”, adaugă el. Acești trei înalți oficiali  admit în același timp că izolarea din ce în ce mai extinsă a liderului rus complică sarcina de a îi evalua cu precizie starea de sănătate și nu face decât să întărească speculațiile.

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, vorbește despre „zvonuri”
Putem vorbi într-adevăr de speculații, pentru că imediat după publicarea articolului Newsweek, Consiliul de Securitate Națională American a negat.

"După ce această poveste a fost publicată, Consiliul Național de Securitate a trimis Newsweek o declarație atribuită purtătorului de cuvânt al NSC Adrienne Watson: „Rapoartele că există astfel de evaluări ale comunității de informații sau că au fost prezentate președintelui nu sunt adevărate”.

O negare despre care una dintre sursele Newsweek s-a grăbit să comenteze:

„Deși sunt de acord că informațiile despre condamnarea lui Putin sunt de încredere, ei nu pot paria pe o dată sau nu pot semnala un sprijin pentru o Rusia fără Putin”.

Sursa Newsweek concluzionează:

„Putin este cu siguranță bolnav... Dacă va muri în curând este pură speculație”.

Așa că atunci când citești Newsweek și rezumatele apărute în presa internatională îți pui mai multe întrebări.

De ce să aruncăm informații mai mult sau mai puțin fundamentate despre starea de sănătate a liderului rus? Cine are interes să informeze presa? De ce o negare atât de rapidă din partea aserviciilor de informații?

Care este rostul publicării unor astfel de elemente când Serghei Lavrov, însuși ministrul de externe rus, declara în urmă cu 4 zile: „I-am lăsat pe cei care răspândesc astfel de zvonuri să rezolve asta cu conștiința, în ciuda ocaziilor zilnice în care pot să verifice ce se întâmplă” .

Informații sau minciună, cert este că Newsweek are o telenovelă bună.

Alte stiri din Externe

Ultima oră