Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a anunţat că, din primele verificări, nu există români printre victimele atacului din Tunisia. Între timp, bilanţul tragediei este în creştere. Măcelul a început pe plaja privată din faţa hotelurilor din oraşul Souse din Tunisia când doi bărbaţi înarmaţi cu puşti Kalashnikov i-au atacat pe turiştii majoritatea britanici, belgieni sau germani. Teroriştii Statului Islamic au ucis cel puţin 39 de oameni în ţara africană, iar preşedintele a anunţat că va închide 80 de moschei pe motiv că acolo s-ar fi răspândit mesajul teroriștilor. Ieri a fost „vinerea neagră“, căci operaţiunea orchestrată de jihadişti s-a derulat pe trei continente. Un bărbat a fost decapitat în Franţa, iar în Kuweit 25 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unei explozii într-o moschee.
Tunisia şi Franţa, sub alertă teroristă
Tunisia a mai fost vizată de un atac terorist în martie. 21 de oameni au murit atunci după ce un grup de atacatori a intrat într-un muzeu aflat lângă Parlamentul tunisian. Şi Tunisia se află sub alertă teroristă din luna martie. Reamintim că, pe 7 ianuarie, atacul terorist de la săptămânalui Charlie Hebdo şoca o lume întreagă, Franţa aflându-se, de atunci, sub alertă teroristă.
Atunci, 12 oameni au fost uciși, iar alţi 11 răniți. La ieșirea din sediul publicației, atacatorii au executat pur şi simplu un poliţist strigându-i: “Am răzbunat Profetul Muhammad. Charlie Hebdo este mort”, a strigat unul dintre atacatori.
Nivel de alertă maxim în Franţa
Un cadavru decapitat a fost găsit vineri în apropierea unei uzine din Saint-Quentin-Fallavier în Isere, în sud-estul Franţei, unde a fost comis un atentat, relata ieri AFP în pagina electronică. Premierul francez, Manuel Valls, a ordonat vineri „sporirea vigilenţei" la toate instalaţiile sensibile din Rhone-Alpes. Președintele francez François Hollande a anunțat vineri că nivelul de alertă în cadrul planului antiterorist Vigipirate a fost ridicat la maxim în regiunea Lyon (centru-est) pentru următoarele trei zile și a lansat un apel la „unitate în fața terorismului“ relatează AFP. „În aceste momente, în fața acestor încercări, riscuri și amenințări, unitatea, mobilizarea și capacitatea Națiunii de a rezista vor permite să luptăm împotriva terorismului cu cea mai mare eficacitate', a adăugat șeful statului, la încheierea unei reuniuni de urgență la președinție. El a lansat de asemenea un apel la unitate în Franța în fața „terorismului“. Fostul președinte Nicolas Sarkozy, la conducerea opoziției de dreapta, și lidera extremei drepte, Marine Le Pen, au cerut de asemenea măsuri rapide pentru „a învinge islamismul“. Hollande a precizat că victima atacului din țara sa, directorul unei întreprinderi, asasinat cu lașitate, avea 50 de ani și autorul presupus a fost arestat în special datorită intervenției forțelor de securitate și a pompierilor.
Gruparea Statul Islamic revendică atentatul din Tunisia
Gruparea extremistă sunnită Statul Islamic (SI) a revendicat într-un comunicat dat publicității pe conturi jihadiste de Twitter atentatul sângeros comis vineri într-un hotel din apropiere de Sousse, în Tunisia, potrivit AFP. "Soldatul califatului (...), Abu Yahya al-Qayrawani (...) a reușit să își îndeplinească scopul în hotelul Imperial", omorând aproape 40 de persoane, "în mare majoritate cetățeni ai statelor alianței cruciate care luptă împotriva (...) califatului", afirmă documentul.
Textul menționează că atacul a vizat "cuiburi (...) ale desfrânării, viciului și apostaziei din orașul Sousse" și aceasta "în pofida măsurilor de securitate întărite în jurul acestor cuiburi vizate pe plaja Kantaoui". Atacul comis de un individ înarmat contra hotelului Riu Imperial Marhaba la Port el Kantaoui, la 140 de kilometri sud de Tunis și la periferia orașului Sousse, a făcut 38 de morți, potrivit unui bilanț încă provizoriu. Atentatul, cel mai grav din istoria recentă a unei țări, a lovit o țară care se confruntă cu creșterea amenințării jihadiste după revoluția din 2011. El a avut loc la trei luni după atacul sângeros contra muzeului Bardo din Tunis (22 de morți, dintre care 21 de turiști), revendicat de SI. Potrivit autorităților, teroristul se numește Seifeddine Rezgui, un tânăr tunisian originar din Gaafour (nord-vest), student la Kairouan (centru). El nu avea antecedente penale.
Nivel de alertă sporit în Spania şi Italia
Nivelul de alertă antiteroristă a fost ridicat și în Spania, de la patru la cinci, a anunțat ministrul de interne spaniol Jorge Fernandez Diaz, după valul de atentate care au avut loc vineri în Franța, Tunisia, Kuweit și Somalia. Cel puțin 37 de persoane au fost ucise într-o stațiune balneară din Tunisia și zeci de civili au fost de asemenea uciși într-o moschee din Kuweit, în timpul unor atacuri care ar fi fost comise de jihadiști, potrivit Agerpres.
Italia a anunțat vineri că a ridicat nivelul de alertă după atentatele din Franța, Tunisia și Kuweit, scrie AFP. „ Nicio țară nu se află la adăpost, am ridicat nivelul de alertă pentru a atrage atenția unităților care au misiunea de a supraveghea zonele sensibile", a declarat ministrul italian de interne, Angelino Alfano.
Reamintim că, în Tunisia, 37 de persoane, printre care turiști străini, au fost ucise, iar alte 36 rănite de un individ înarmat care a deschis focul la orele prânzului într-un hotel și pe o plajă din stațiunea Sousse, cel mai grav atentat din istoria recentă a unei țări care se confruntă cu creșterea amenințării jihadiste după revoluția din 2011. În Franța, un bărbat a fost decapitat într-un atentat jihadist comis la un centru industrial sensibil din apropiere de Lyon (centru-est), al cărui autor presupus a fost arestat. În Kuweit, un atentat împotriva șiiților, revendicat de SI, a vizat o moschee din capitală, făcând 25 de morți și 202 răniți, potrivit unui bilanț oficial.