„Vine iarna” avertizează Zelensky în timp ce Putin amenință rețeaua electrică a Ucrainei

17 Oct 2024
„Vine iarna” avertizează Zelensky în timp ce Putin amenință rețeaua electrică a Ucrainei

Președintele ucrainean se află la Bruxelles pentru a-i îndemna pe aliații UE sa acorde Ucrainei mai mult ajutor împotriva Rusiei. „Vine iarna, așa că trebuie să ne pregătim”, a spus Volodymyr Zelensky în timpul unei apariții comune la Bruxelles cu președintele Consiliului European,  scrie Politico

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat joi că a treia iarnă a războiului pe scară largă a Rusiei amenință să fie devastatoare.

„Vine iarna, așa că trebuie să ne pregătim”, a spus el în timpul unei apariții comune la Bruxelles cu președintele Consiliului European, Charles Michel, subliniind că Ucraina și-a făcut „temele” pentru a spori protecția, dar acum are nevoie urgent de mai mult ajutor pentru apărarea aeriană.

Zelensky se află în oraș pentru a prezenta așa-zisul său plan de victorie liderilor UE, care se întâlnesc pentru un summit cheie pentru a discuta despre migrație, plus războiul din Ucraina. Liderul ucrainean urmează să viziteze și Parlamentul European, întâlnindu-se mai întâi cu președintele Roberta Metsola și cu liderii grupurilor politice după.

În „luni de zile fără sprijin militar”, „producția Ucrainei de drone și... sisteme de război electronic a ajutat foarte mult”, a spus Zelensky. „Avem nevoie de bani pentru asta și, parțial, de bani din activele rusești.”

Încă din primele zile ale atacului total al liderului rus Vladimir Putin asupra Ucrainei, forțele Kremlinului au lovit infrastructura energetică ucraineană, dăunând sistemului energetic al țării și încercând să înghețe Kievul în timpul iernii.

„Nici o țară nu poate lucra fără electricitate și 70% din capacitatea de producție a energiei electrice a fost distrusă”, a declarat înalt diplomatul UE Josep Borrell reporterilor după sosirea sa la summit. 

„Oferim generatoare noi, dar noile generatoare sunt distruse în zilele următoare – și trebuie să oprim ciclul „ei distrug, noi reparăm””, a adăugat Borrell.

Prim-ministrul estonian Kristen Michal a avertizat, de asemenea, despre pericolele războiului pe vreme rece: „Iarna va fi foarte aspră în Ucraina” din cauza bombardamentelor repetate ale Rusiei asupra infrastructurii energetice și de încălzire.

„Europa are oportunitatea de a ajuta cu exporturile de energie, bunuri, bani”, a adăugat Michal, reiterând în același timp apelul Estoniei ca toate țările UE să dedice 0,25% din PIB-ul lor în ajutor Ucrainei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră