Viktor Orban: "Valorile occidentale înseamnă acum doar război, LGBTQ și migrație"

22 Iul 2023
Viktor Orban: "Valorile occidentale înseamnă acum doar război, LGBTQ și migrație"

Procesele politice mondiale favorizează China, Statele Unite ale Americii sunt în mod constant împinse înapoi și ne îndreptăm spre o coliziune în fiecare zi - a declarat Viktor Orbán sâmbătă la Tușnad într-un discurs la cea de-a 32-a tabără a Universității Libere de Vară Bálványosi, scrie Világgazdaság. De asemenea a mai spus că UE a respins moștenirea creștină, desfășoară un schimb de populație și o campanie LGBTQ.

În discursul său premierul Ungariei a vorbit despre faptul că procesele actuale favorizează Asia și China, fie că este vorba despre economie, dezvoltare tehnologică sau putere militară.

Echilibrul de putere din lume s-a schimbat

După al Doilea Război Mondial, a existat un echilibru de putere în lume timp de optzeci de ani. În primii 45 de ani, anglo-saxonii ne-au predat sovieticilor, iar apoi a început o eră liberă de 33 de ani, când i-au alungat pe sovietici din istorie fără război. Dar acum China a schimbat raportul de putere.

China este o putere de producție, depășind în prezent SUA. Sunt cei mai puternici din toate. Ceea ce s-a întâmplat a fost că China a acoperit perioada de 300 de ani a revoluției industriale occidentale și revoluția globală a comunicațiilor în 30 de ani. Situația este periculoasă pentru că Statele Unite au crescut crezând că sunt țara numărul unu din lume. Când au fost contestate în acest sens, SUA au ripostat întotdeauna, inclusiv impotriva Uniunii Sovietice și Uniunii Europene. Acest lucru este demonstrat de faptul că, în timp ce în 2010 SUA și UE au contribuit cu 22-23% la producția mondială, astăzi UE contribuie doar cu 17%, în timp ce SUA contribuie cu 25%. Cu toate acestea, dominația SUA este în continuă slăbire.

Ne îndreptăm zi de zi spre o coliziune

Procesele actuale favorizează Asia și China. Nu există câștigători permanenți și perdanți permanenți în lume. Schimbări au loc și în instituțiile internaționale, așa că China și-a creat propria sa structură. Vor să pună capăt secolului umilinței. Ei vor să recâștige dominația asupra Asiei, iar valorile universale profesate de SUA sunt ridiculizate. Ne îndreptăm spre o coliziune zi de zi, întrebarea de un milion de dolari este dacă poate fi evitată.

Suntem în cel mai periculos moment

Ne aflăm acum în cel mai periculos moment al politicii mondiale, când marea putere se vede în primul rând scufundându-se pe locul doi. Pentru viața noastră, rezultă că probabiulitatea unei ciocniri militare între cei doi mari este mai mare decât pare acum. Dar războiul nu este inevitabil dacă lumea este capabilă să găsească un nou echilibru. „Noi nu am primit nicio mână în asta”, a subliniat el. Dar, potrivit lui, cei mari ar trebui să accepte că sunt "doi sori"  pe cer. Stabilirea unui astfel de echilibru necesită o generație de timp, așa că „nu doar noi, ci și copiii noștri își vor trăi viața în această situație mondială și în spiritul vremurilor”, a subliniat Viktor Orbán. 

Uniunea Europeană este îngrijorată

UE și Europa sunt chinuite de anxietate, UE este o uniune bogată și slabă și se simte înconjuratăPotrivit premierului, pe baza listei de țări a FMI, se pare că în 2030 Italia, Franța și Marea Britanie vor ieși din primele zece, iar Germania va cădea pe locul zece. „Europa este ca un campion de box batrân care nu mai vrea să intre în ring și asta duce la un ghetou economic, politic și cultural”, a spus el. Rusia a fost izolată de economia europeană, dar Moscova nu poate fi separată de restul lumii. În același timp, Europa își pierde competitivitatea, întrucât prețul energiei s-a dublat față de nivelul prețurilor din restul lumii. În plus, doar 8,5% dintre cele mai mari 1.400 de companii din lume s-au retras de pe piața rusă. „Așadar, atacul lansat de ucraineni împotriva băncii OTP nu este altceva decât ungarofobie, pe care, prin urmare, o respingem”, a subliniat el.

Imperiu vs Națiuni

Odată cu Brexit, echilibrul UE s-a înclinat spre federaliști, iar suveraniştii au devenit o minoritate. Grupul Visegrad 4 a slăbit, cehii au tăcut, Slovacia s-a clătinat și au rămas doar polonezii și ungurii. Dar speră că anul viitor va apărea o situație mai favorabilă.

Ungaria este diferită

Ungaria trebuie să fie conștientă de sine și să continue drumul pe care țara l-a început în 2010 după douăzeci de ani tulburi. Avem o nouă eră, care are baze atât intelectuale, cât și economice. Noua constituție a Ungariei distinge cel mai evident Ungaria de alte țări europene. În centrul constituției maghiare se află „noi”, individul este în altă parte. Punctul de plecare spiritual maghiar este că cele mai importante lucruri din viața umană sunt cele pe care individul nu le poate dobândi singur. Așa este prietenia, libertatea sau pacea. Constituția maghiară este o constituție de atașament, constituții liberale de dizolvare. „Nu am luat decizia greșită, aproape că am luat decizia corectă când am implementat constituția creștină maghiară în 2011".

Toate lucrurile bune din viață se bazează pe cooperarea cu ceilalți și „dacă acestea sunt cele mai importante lucruri din viața noastră”, atunci societatea și sistemul juridic ar trebui să le protejeze, a spus el. Odată cu respingerea creștinismului de către Europa, am devenit de fapt păgâni hedonişti, a spus el, deci este, de asemenea, important din punct de vedere simbolic faptul că constituția maghiară a fost adoptată de Paște.

UE nu mai este creștină, democrată

A fost creată o clasă politică europeană fără responsabilitate. Acest lucru a dus la crearea unui imperiu neresponsabil. Trebuie să luptăm în această situație: nu vrem ca toată lumea să aibă aceeași credință, dar insistăm că avem o casă, o limbă și o cultură comune, care stă la baza securității și bunăstării maghiarilor și vom proteja acest lucru cu orice preț. „Nu dam înapoi, nu există compromisuri, nu cedăm șantajului”. UE respinge rădăcinile creștine, acesta este motivul profund înrădăcinat al conflictului. Ca exemplu, a citat Lituania, care avea o lege remarcabilă privind protecția copilului pe care a fost forțată să o retragă zilele trecute sub presiunea Occidentului. 

UE nu mai este creștină, democrată. „UE Este mai degrabă un imperiu în loc de o alianță. În plus, urmează ideologia LGBTQ. Valorile occidentale înseamnă acum doar război, LGBTQ și migrație", a subliniat el citat de DailyNews Hungary

După discurs, Viktor Orbán a scris o scrisoare prim-ministrului României

"Aș dori să vă mulțumesc că m-ați găzduit la București. Vă mulțumesc vouă și autorităților române pentru crearea securității Universității Libere din Tușnad și pentru că ați permis ca discursul meu de astăzi să aibă loc pașnic și netulburat", i-a scris Viktor Orbán colegului său român. El a adăugat că poate conta pe sprijinul și cooperarea sa în implementarea sugestiilor făcute în timpul întâlnirii dintre cei doi.

Alte stiri din Externe

Ultima oră