Viktor Orbán: UE șantajează Ungaria

22 Dec 2023
Viktor Orbán: UE șantajează Ungaria

Premierul ungar reproșează Bruxelles-ului pentru că a reținut miliarde de euro, scrie Politico

Premierul ungar Viktor Orbán a declarat joi că Comisia Europeană șantajează Ungaria reținând miliarde de fonduri înghețate din cauza problemelor legate de statul de drept.

Orbán a spus că șantajul este „un fapt”, recunoscut chiar și de șantajatorii înșiși – membri ai Parlamentului European.

„În opinia noastră, Ungaria îndeplinește toate calitățile statului de drept și, atunci când Comisia Europeană are nevoi specifice, implementăm totul și suntem, de asemenea, cooperanți”, a declarat Orbán reporterilor la Budapesta în timpul unei conferințe de presă. „Nu mă puteți învinovăți că am făcut tot ce pot pentru a promova interesele Ungariei într-o situație atât de șantajată”.

Guvernul lui Orbán a fost implicat într-o  dispută de lungă durată cu Bruxelles-ul care a înghețat miliarde de fonduri UE destinate Ungariei din cauza preocupărilor legate de drepturile omului și statul de drept în țară.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a deblocat 10,2 miliarde EUR din fonduri de coeziune UE înghețate alocate Ungariei.

Comisia a declarat că momentul eliberării finanțării – care a venit cu doar o zi înainte de Consiliul European, unde Orbán amenința că va bloca începerea discuțiilor de aderare a Ucrainei la UE și un pachet suplimentar de ajutor pentru Kiev – a fost o coincidență. Însă mulți politicieni din UE au avertizat Bruxelles-ul să nu cedeze la ceea ce ei percep drept șantaj din partea liderului ungar.

În cele din urmă, Orbán a făcut o întoarcere și a permis liderilor UE să aprobe începerea negocierilor pentru ca Ucraina să adere la bloc.

Sunt  mai mulți bani în joc pentru Budapesta , iar Orbán încă blochează un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Kiev, despre care liderii urmează să-l discute la începutul anului viitor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră