Viktor Orban susține că a primit garanția că banii Ungariei nu vor merge în Ucraina

01 Feb 2024
Viktor Orban susține că a primit garanția că banii Ungariei nu vor merge în Ucraina

„Am negociat un mecanism de control care să garanteze utilizarea rațională a banilor și am primit garanția că banii Ungariei nu vor merge în Ucraina.  După o lungă negociere, am acceptat această ofertă”, a declarat premierul Viktor Orbán într-un videoclip publicat pe pagina sa de socializare, scrie Hirek.hu

Potrivit lui Orbán, miercuri seara și joi devreme dimineața, dezbaterea a fost dacă Uniunea Europeană ar trebui. să sprijine Ucraina și dacă da, cum și cu câți bani.  După cum spune el, aici s-au întrerupt negocierile în decembrie anul trecut - odată cu amenințarea de veto a lui Orbán. Videoclipul a arătat că prim-ministrul nu a găsit o soluție la două probleme maghiare. 

„Ne-a fost teamă că fondurile UE datorate maghiarilor, pe care nu le-a dat până acum, ar putea ajunge mai devreme sau mai târziu în Ucraina.  De asemenea, ne-a fost teamă că vom pune fonduri la dispoziția Ucrainei pentru prea mult timp și fără control”.

Acestea temeri au fost atenuate joi la Bruxelles, iar Orban a aprobat  sprijinul Ucrainei.

La doar câteva minute după ce șefii de stat și de guvern ai celor douăzeci și șapte s-au așezat efectiv la masa de negocieri la summitul lor extraordinar de joi, președintele Consiliului a anunțat că „avem un acord, #unitate”.

Postând pe X, Charles Michel a spus: „Toți cei 27 de șefi de stat și de guvern au convenit asupra unui pachet suplimentar de sprijin de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina în cadrul bugetului UE.  Acest lucru asigură o finanțare stabilă, pe termen lung și previzibilă pentru Ucraina.  UE și asumă un rol principal o responsabilitate în sprijinirea Ucrainei.  Știm ce este în joc.”

Un reprezentant al guvernului german le-a spus jurnaliştilor care au acoperit summitul că a devenit rapid clar printre liderii care s-au întâlnit într-un cerc restrâns că Orbán era foarte singur în poziţia sa.  De aceea, nu au fost surprinși când Orbán a ieșit brusc din mica consultație, ceea ce era un semn clar că nu va mai bloca acordul.  Diplomatul atunci a mai adăugat: după 20-25 de minute de negocieri, a devenit clar vor fi 27 de voturi pentru, așa că atunci când șefii de stat și de guvern s-au întâlnit într-un tur de douăzeci și șapte, compromisul sa. hotarât în ​​câteva minute.

Rezoluția adoptată la summit detaliază modul în care Ucraina poate fi cheltuită și sprijinită în următorii ani.  Pentru a optimiza utilizarea fondurilor disponibile, creditele de angajament și de plată neutilizate din cadrul instrumentului financiar de sprijinire a Ucrainei sunt raportate automat în anul următor.  Apoi este apelată mai întâi din prima din suma anuală din anul precedent.

Documentul mai precizează că, printr-un plan care urmează să fie elaborat de guvern ucrainean, care stabilește agenda de reformă și investiție a Ucrainei pe drumul spre aderarea UE, acestea vor contribui la tragerea răspunderii guvernului de la Kiev pentru eforturile de vânzare de recuperare și reconstrucție.

El menționează, de asemenea, că Consiliul European va ține în fiecare an o dezbatere asupra implementării acestuia pe baza raportului anual al Comisiei privind implementarea instrumentului financiar în Ucraina, pentru a oferi orientări.  Dacă este necesar, Consiliul European va solicita Comisia în termen de doi ani să propună sau să revizuiască în cadrul noului buget al UE. 

mai devreme, diploma au vorbit despre faptul că guvernul maghiar a cerut drept de veto în legătură cu revizuirea doi ani - ceea ce, însă, sursa diplomatică germană audiată de EUrologis a exprimat-o astfel: nu a existat nicio discuție semnificativă despre aceasta, nici în cadrul mică masă rotundă, nici în jurul mesei de negocieri cu câteva săptămâni în urmă.

Un alt detaliu important este că documentul Consiliului precizează clar: condiția de bază a sprijinului este ca Ucraina să mențină și să respecte în continuare mecanismele democratice eficiente, inclusiv sistemul parlamentar multipartid și statul de drept, precum și să garanteze respectul față de drepturi, inclusiv cele mai importante. ale persoanelor aparținând minorităților.  Pe durata punerii în aplicare a instrumentului, Comisia și Ucraina iau toate măsurile adecvate pentru a proteja interesele financiare ale Uniunii, în special în ceea ce privește prevenirea, detectarea și corectarea fraudelor, corupției, conflictelor de interese și neregulilor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră