Orban, înfruntat în Parlamentul European: Cât de departe veţi merge? Şi Stalin şi Brejnev au avut momente de paranoia

27 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Orban, înfruntat în Parlamentul European: Cât de departe veţi merge? Şi Stalin şi Brejnev au avut momente de paranoia

Parlamentul European a găzduit miercuri o dezbatere despre derapajele antidemocratice din Ungaria, în cadrul căreia liderul ALDE, europarlamentarul belgian Guy Verhofstadt, a amendat politica premierului Viktor Orban şi alunecarea acestuia spre naţionalism şi anti-europenism.

Guy Verhofstadt a ţinut un discurs în care l-a comparat pe Orban cu dictatorii sovietici Stalin şi Brejnev. "Când mă uit la tine, pari mândru de tine.  (...) Și ce văd și mai mult nu este doar un conservator mândru, pentru că între timp ai devenit unul, văd o versiune modernă a vechiului comunist ungur: protecționism economic, naționalism excesiv, în căutarea unui stat opus principiilor liberale și vezi inamici peste tot, vezi inamici în sectorul energetic, vezi inamici în presă, vezi inamici în ONG-uri, acum vezi inaimici și-n mediul academic. E ca și cum Stalin sau Brejnev s-a întors. Dar acum în Ungaria. Și ei au avut momente de paranoia. Nu este suficient să ai majoritate în democrație, tu trebuie să-i hărțuiești, trebuie să te duci după ei când au altă opinie", a afirmat liderul ALDE, adresându-i-se direct premierului Orban, prezent la dezbatere, conform dcnews.ro şi hotnews.ro.

 "Ai hărțuit ONG-urile, ai alungat media critică, ai construit ziduri, ai încercat să reintroduci pedeapsa cu moartea în țara ta, chiar dacă nu este posibil bazându-ne pe tratatele noastre și acum ai decis să închizi o universitate. Întrebarea mea către tine este cât de departe vei merge? Care-i următorul lucru? Să arzi cărțile?", a continuat Verhofstadt.

 

 

"UE a devenit membru UE în 2004. Ai semnat, împreună cu predecesorii tăi, pentru valorile UE. Şi cunoşti foarte bine toate valorile şi principiile UE. Ai violat fiecare dintre aceste principii europene, toate aceste principii. Şi totuşi vrei să rămâi membru al Uniunii Europene. Am mai mult respect pentru euroscepticii care măcar spun >", a mai spus Verhofstadt.

El i-a reproşat lui Orban că vrea banii europeni, dar nu şi valorile UE: "Dar tu, tu vrei să continui să primeşti banii UE, dar nu vrei valorile UE. Cum se numeşte asta? Nu e un act de mare curaj, şi în orice caz nu în linie cu un politician bazat pe principii". 

 "Nu e timpul să te întrebi, în sinea ta, cum vrei să fii ţinut minte? Vrei să rămâi în istorie ca un politician care a eliberat Ungaria de comunism - şi ai făcut asta -, sau vrei să fii ţinut minte ca un inamic etern al societăţii noastre europene democratice? Asta e alegerea pe care trebuie să o faci acum", şi-a încheiat discursul liderul ALDE,în aplauzele europarlamentarilor:

Alte stiri din Externe

Ultima oră