Modelul Trump. Viktor Orban vrea Ungaria First

24 Ian 2017 | scris de Radu Popescu
Modelul Trump. Viktor Orban vrea Ungaria First

Premierul ungar, Viktor Orban, și-a manifestat luni satisfacția pentru voința afișată de Donald Trump de a apăra principiul "mai întâi America", afirmând că este un "permis de liberă trecere" pentru toate națiunile de a face același lucru și a-și promova propriile interese, scrie AFP,notează agerpres.ro.


 

Sloganul noului președinte este "un permis de liberă trecere eliberat de la cel mai înalt nivel mondial pentru a pune în prim plan propriile noastre interese. Este formidabil, este o mare libertate, un mare cadou", a declarat premierul naționalist și conservator într-un discurs la Budapesta.

Viktor Orban, care a fost unul dintre puținii șefi de executiv care și-au afișat deschis sprijinul pentru Donald Trump în timpul campaniei sale, vede în țelul fixat de președintele american o întoarcere binevenită la "era bilaterală", în special în domeniul economic și militar.

Ostil Uniunii Europene supranaționale și delegării suveranității, liderul ungar, care a luat cuvânt cu prilejul unui forum economic, a îndemnat Europa să abandoneze "iluzia federalismului".

În schimb, el a pledat pentru relansarea proiectului apărării europene care să le permită statelor membre ale UE să își asigure propria apărare.

Salutând dorința lui François Fillon, candidatul dreptei la prezidențialele franceze, de a aborda această chestiune în cursul vizitei efectuate luni la Berlin, Viktor Orban și-a exprimat speranța ca acesta va fi "viitorul președinte al Franței" după alegerile prezidențiale din luna mai.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră