Viktor Orbán compară UE cu URSS: "vor sfârși la fel ca ei"

24 Oct 2022
Viktor Orbán compară UE cu URSS: "vor sfârși la fel ca ei"

Viktor Orbán critică UE într-un discurs la aniversarea revoltei antisovietice din 1956. Premierul se referă la „cei care împușcă în Ungaria din umbră sau de pe înălțimile Bruxelles-ului”, scrie Politico.

Premierul ungar Viktor Orbán a făcut duminică comparații voalate între instituțiile UE și trupele sovietice care au atacat Ungaria în timpul revoluției din 1956, a informat Associated Press.

Pentru a marca cea de-a 66-a aniversare a acelei revolte, Orbán a sugerat că UE va ajunge ca Uniunea Sovietică, potrivit raportului AP.

„Să nu ne deranjam cu cei care trag în Ungaria din umbră sau de pe înălțimile Bruxelles-ului. Vor ajunge acolo unde au ajuns predecesorii lor”, a declarat Orbán, într-un discurs în orașul Zalaegerszeg din vestul Ungariei.

Țările UE se gândesc dacă să  suspende fondurile UE de 7,5 miliarde de euro  pentru Ungaria din cauza problemelor legate de statul de drept. Mai multe guverne ale UE la începutul acestei luni au îndemnat Comisia Europeană să efectueze „o analiză de risc amănunțită și actualizată ” a situației din Ungaria.

„Am fost aici când ne-a atacat primul imperiu cuceritor și vom fi aici când ultimul se va prăbuși”, a spus Orbán duminică. „O vom suporta când trebuie și o vom respinge când vom putea. Tragem săbiile când există o șansă și rezistăm când vin ani lungi de opresiune.”

Guvernul de la Budapesta a propus reforme  care speră că vor atenua preocupările UE. Blocul are un termen limită de la jumătatea lunii decembrie pentru a decide asupra sancțiunilor financiare împotriva Ungariei. 

Acest discurs vine după lansarea la mijlocul lunii octombrie de către guvern a unei „consultări naționale” privind sancțiunile europene împotriva Moscovei, sancțiuni pe care Viktor Orban continuă să le critice chiar dacă le-a votat alături de partenerii săi, scrie BFMTV

În capitală și în restul țării au fost afișate afișe cu un mesaj flancat de o rachetă: „Sancțiunile de la Bruxelles ne ruinează”.

„Războiul la ușa noastră, criza financiară și încetinirea economică în UE, invazia migratorie în sud (...), trebuie să ne confruntăm cu ”multiple probleme, a declarat duminică premierul, asigurând că „guvernul lui puternic și unit” va trece peste acest calvar.

Alte stiri din Externe

Ultima oră