Videoclipul cu urările de Anul Nou al ministrului german al apărării provoacă proteste: „Este rușinos” (video)

02 Ian 2023
Videoclipul cu urările de Anul Nou al ministrului german al apărării provoacă proteste: „Este rușinos” (video)

Deja slăbită de gafe, ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a fost din nou criticată luni după difuzarea urarilor sale, printre zgomot de artificii și cu replici considerate nepotrivite asupra războiului din Ucraina, scrie Le Figaro.

Videoclipul durează doar aproximativ un minut, dar a fost considerat atât de nereușit încât ministrul social-democrat este din nou vizat de cererile de demisie ale opoziției conservatoare și ale presei germane.

Ministrul apare în centrul Berlinului, cu parul în dezordine din cauza rafalelor de vânt, evocând războiul din Ucraina între două explozii de petarde și artificii, deosebit de populare la germani pentru a sărbători noul an. Un război dezlănțuie în mijlocul Europei. Am reușit să trag multe impresii deosebite din el”, mai spune ministrul pe tema invaziei ruse, referindu-se la „multe, multe întâlniri cu oameni interesanți și minunați”. Pentru asta, vă mulțumesc foarte mult”.

Gafe în serie

Îndoielile cu privire la aptitudinea ei pentru această poziție există de mult timp. Acum cancelarul trebuie să tragă consecințele”, a criticat luni cotidianul berlinez Tagesspiegel. 

Discursul de Anul Nou înregistrat pe telefonul mobil și abia de înțeles din cauza focurilor de artificii și a lipsei unui microfon pe un trotuar din Berlin ar fi fost deja jenant pentru un primar voluntar al unui sat - pentru un ministru al Apărării al unui membru al NATO, acesta este pur și simplu rușinos”, scrie Bild, cel mai citit cotidian din țară.

Ministrul a acumulat gafele în 2022, atragând în mod regulat ironii și critici, ca atunci când a anunțat trimiterea a mii de căști ucrainenilor care se așteaptau în schimb ca Germania să livreze arme grele. Christine Lambrecht a întruchipat și în ochii regimului ucrainean dar și ai germanilor, neajunsurile unei armate al cărei echipament este depășit. 

La mijlocul lunii decembrie, Berlinul a fost astfel nevoit să suspende noi comenzi pentru vehiculele blindate Puma după o serie de avarii care au afectat vehiculele blindate deja folosite de armată.

Felicitările ministrului cu petardele de Revelion în fundal nu fac decât să pună capăt seriei de momente jenante”, denunță Serap Güler, responsabil cu problemele de apărare in cadrul CDU. Menținându-și ministrul, cancelarului Olaf Scholz „îi pasă cu adevărat de impactul Germaniei în Europa și în lume?" adaugă Armin Laschet, care fusese candidat în 2021 pentru a succeda Angelei Merkel.

Alte stiri din Externe

Ultima oră