Ar fi putut fi Germania pregătită mai bine pentru atacul de la Breitscheidplatz, de la Târgul de Crăciun din Berlin? Un avocat care reprezintă câteva dintre victimele atentatului spune că da, şi invocă nişte compensaţii de milioane de euro!
Potrivit avocatului Andreas Schulz, mai multe victime ale atentatului ar urma să se adreseze justiţiei, cerând compensaţii de milioane de euro, scrie cotidianul german Tagesspiegel.
Demersul lor survine pe fondul criticilor tot mai numeroase față de autoritățile germane și în condițiile în care ministrul Justiției a recunoscut că s-au făcut greșeli în gestionarea evenimentelor care au dus la atac. Poliția din Berlin și oficiali din domeniul securității au fost criticaţi dur după atacul soldat cu 12 morți și peste 50 de răniți, dintre care 11 se află la terapie intensivă.
În interviul publicat de Tagesspiegel, avocatul Andreas Schulz a spus că mulți dintre cei răniți în atac vor cere compensații în instanță, atât din partea autorităților locale berlineze, cât și din partea Guvernului federal. Plângerea pe care o vor înainta se va concentra asupra măsurilor de securitate de la târgul de Crăciun, potrivit lui Schulz.
„Întrebarea este de ce plăcile de beton din jurul zonei din Breitscheidplatz unde avea loc târgul de Crăciun au fost plasate nu înainte de atac, ci după”, a declarat avocatul.
La numai o zi după ce Tagesspiegel a anunţat că există intenţia unui proces cu aşa solicitare, partidul cancelarului Angela Merkel, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), a propus crearea unei comisii speciale pentru anchetarea eventualelor greșeli comise de oficiali din domeniul securității care l-au monitorizat pe tunisianul Anis Amri înainte ca acesta să comită atentatul cu camion la târgul de Crăciun de la Berlin, la 19 decembrie.
CDU urmează să-și informeze aliatul din coaliția guvernamentală, Partidul Social-Democrat, în legătură cu această propunere.
Anis Amri a reușit să scape de urmărire în Germania și patru zile mai târziu a fost împuşcat mortal de poliţia italiană la Milano, în timpul unui control de rutină.
Anis Amri a sosit în Germania în iulie 2015 venind din Italia, unde venise ca refugiat în anul 2011. Amri a stat patru ani în detenție într-o închisoare italiană, iar după eliberare autoritățile italiene nu au reușit să îl deporteze.
În Germania, el a trăit atât în landul Renania de Nord-Westfalia, cât și la Berlin, în capitala germană ocupându-se pentru scurt timp cu vânzarea de droguri. A fost anchetat de autoritățile germane pentru pregătirea unui act terorist și legături cu mișcarea salafistă din Germania. El a folosit 14 alte identități, iar cererea sa de azil a fost respinsă în iunie.
Tunisianul şi-a procurat din Elveţia arma cu care l-a împuşcat pe şoferul camionului pe care ulterior el l-a folosit pentru a intra în mulţimea de la Târgul de Crăciun.