Ştirea a fost difuzată de cele mai importante agenţii de presă occidentale, precum şi de publicaţii din toată lumea, cu citatul de rigoare. „Îmi cer scuze. Aş fi vrut să vin mai repede”, a spus Biden.
Erdogan, scrie Le Monde, le-a reproşat aliaţilor săi occidentali – cu SUA în frunte – că nu au fost solidari cu el după tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie şi că nu au venit la Ankara.
Biden, singurul oficial de rang înalt din Administraţia americană care întreţine o relaţie personală cu Erdogan, este şi oficialul occidental cu rangul cel mai înalt care vizitează Turcia de la 15 iulie încoace, mai scrie Le Monde. El a mai declarat că înţelege sentimentele intense ale Guvernului şi poporului turce pe tema clericului Fethullah Gulen, exilat în SUA, şi acuzat de Ankara că ar fi creierul puciului de la 15 iulie. Dar Turcia va trebui să furnizeze mai multe elemente care să îl incrimineze pe imamul de 75 de ani, dacă vrea să obţină extrădarea lui, a mai spus Biden.
Vicepreşedintele american a spus că nu a fost adusă nicio probă privind implicare lui Gulen în puciul eşuat. Biden a mai exclus şi orice susţinere din partea Washingtonului faţă de puciştii din Turcia, aşa cum au sugerat nişte oficiali turci, provocând un puternic sentiment antiamerican în Turcia.
„SUA nu au avut niciodată cunoştinţă de ceea ce avea să se întâmple la 15 iulie sau vreo complicitate cu oamenii care au comis un act laş”, a spus Joe Biden.
Inflexibil, preşedintele turc a reamintit că extrădarea lui Gulen, cât mai rapid posibil, este prioritatea sa. „Cred că SUA vor lua măsurile necesare pentru a răspunde aşteptărilor justificate ale Turciei pe această temă”, a spus Erdogan.