Vestele galbene cuceresc și Israelul. Proteste la Tel Aviv și Ierusalim, din cauza creșterii prețurilor

14 Dec 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Vestele galbene cuceresc și Israelul. Proteste la Tel Aviv și Ierusalim, din cauza creșterii prețurilor

Protestele oamenilor de rând purtând veste galbene reflectorizante au cuprins și Israelul, după ce au pornit din Franța și au trecut prin Belgia. Peste tot, nemulțumirile sunt aceleași: traiul devine un lux, costurile sunt prea mari, iar salariile și pensiile prea mici pentru a le face față.

Vineri, în Israel, sute de veste galbene au manifestat contra creșterilor de prețuri anunțate pentru 2019, informează postul francez de televiziune BFM TV.

Câteva sute de persoane, purtând veste galbene, imitând, astfel, mișcarea de contestare a puterii din Franța, au ieșit vineri în stradă la Tel Aviv și Ierusalim, pentru a protesta la adresa creșterii prețurilor în 2019.

Participanții au răspuns unor apeluri lansate pe rețelele de socializare și purtau steaguri israeliene și pancarte care denunțau scumpierea vieții de zi cu zi, declarând că doresc să imite modelul francez.

Zece persoane au fost reținute la Tel Aviv, pentru că au tulburat ordinea publică.

Israelienii au aflat săptămâna aceasta din presă că prețurile produselor alimentare, electricității, apei sau ale abonamentelor telefonice, dar și impozitele locale vor crește anul viitor, ca efect al slăbirii shekel-ului, moneda națională, în fața euro sau a dolarului american. Israelul este deja o țară cunoscută pentru costurile mari ale vieții.

”Lupta contra creșterii costurilor vieții nu este decât la început”, a declarat Azi Nagar, unul dintre instigatorii manifestațiilor din piața Franța, din Ierusalim, nu departe de reședința premierului Benjamin Netanyahu.

”Vrem să ne inspirăm de la modelul francez pentru a obține adevărate schimbări”, a mai spus militantul laburist. Partidul Muncii din Israel este în opoziție față de Guvernul de dreapta al lui Netanyahu.

Ministrul de Finanțe, Moshe Kahlon, a anunțat săptămâna aceasta crearea unei comisii însărcinate cu găsirea unor soluții în acest sens.

În 2011, zeci de mii de persoane au participat la o amplă mișcare de contestare socială, împotriva vieții prea scumpe, care nu a adus mari rezultate.

Unul dintre instigatorii acestei mișcări a vestelor galbene locale, fost organizator al manifestațiilor din 2011, Shay Cohen, a afirmat pentru cotidianul Maariv că nu doar că nu s-a schimbat nimic din 2011 până acum, dar situația s-a agravat.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră