Comisia Europeana propune un program finantare punte care sa acopere necesarul cheltuieli al Greciei pentru luna iulie. Valoarea lui este de 7 miliarde. Dar banii provin din bugetul UE asa ca e nevoie de votul a doua treimi din membrii UE - adica va vota si Romania. Intresant de vazut cum.
Marea Britanie si Cehia au anuntat ca nu sunt impotriva acestui plan. Din acesti bani, 3,5 miliarde de euro vor fi dati FMI pentru a acoperi transa neachitata. Dar imprumutul punte vine numai daca Parlamentul de la Atena aproba acordul negociat cu marii creditori.
Dar chiar daca parlamentarii greci voteaza pentru acest acord este clar ca el nu va functiona. FMI anunta ieri ca propunerile de reforma ale
UE nu sunt realiste iar Grecia are nevoie de o reducere a datoriilor si de o perioada de gratie de cel putin 30 de ani. Altfel spus, FMI(americanii) crede ca problemele Greciei nu se rezolva asa.
Interesant este ca Tsipras declara,public, ca el nu crede in pachetul de reforme propus de UE dar situatia finantelor publice,la limita, il obliga sa accepte. Grecia are nevoie de bani pentru nevoile curente iar Tsipras anunta ca de-abia in toamna vor incepe discutiile pentru restructurarea datoriei prin reducerea acesteia si termene mai lungi de rambursare.
Dar Germania nu este de acord cu o asemenea abordare motiv pentru care ,nu e greu de anticipat, in toamna criza va izbucni si cu mai mare furie.
Grecia nu-si va putea achita niciodata datoriile care, prin dobanzi si penalizari, vor creste si mai mult. Intr-un asemenea rationament Grecia intra intr-o austeritate fara sfarsit.
Probabil ca nimeni nu-si imagineaza ca acest program perpetuu de austeritate va functiona si nici initiatorii sai nu cred in el.De aici se poate specula si varianta iesirii voluntare.
Tsipra a obtinut acum doar o amanre a iesirii din zona euro pentru ca avea nevoie de timp. Probabil ca exista si un plan B in care Grecia va trebui sa treaca rapid la drahma.Dar acest proces trebuie pregatit. Grecia a castigat, deocamdata, timp si se pregateste pentru marele GREXIT. E o varianta de luat in calcul mai ales ca grecii s-au opus intotdeauna marilor privatizari a activelor de importanta strategica. (G.V)