Vânătoare de trădători în Ucraina: „Paranoia lui Zelensky este total justificată”

21 Iul 2022
Vânătoare de trădători în Ucraina: „Paranoia lui Zelensky este total justificată”

Odată cu apropierea unei potențiale contraofensive ucrainene și pentru a se potrivi cu ceea ce UE a cerut de ani de zile, vânătoarea de trădători și corupți se intensifică la Kiev, scrie un editorial din L'Express.

In câteva zile, administrația ucraineană a tremurat. Au fost deschise aproape 650 de anchete pentru „înaltă trădare” și „colaborare” cu Moscova. Acestea vizează în principal agențiile ucrainene de aplicare a legii. Duminică, 17 iulie, președintele Volodimir Zelensky a anunțat astfel că dorește să-l demită pe șeful serviciilor speciale Ivan Bakanov și pe procurorul general, Iryna Venediktova, acuzându-i de eforturi insuficiente în lupta împotriva spionilor și a colaboratorilor moscoviți. O decizie validată marți printr-un vot în Parlament.  

În aceeași zi, Vitali Kim, guvernatorul regiunii Mykolaiv din sudul Ucrainei bombardat constant, a anunțat un bonus de 100 de dolari pentru cei care vor ajuta la identificarea colaboratorilor ruși. El a mai indicat că intenționează să „închidă” orașul Mykolaiv pentru câteva zile pentru a-i neutraliza pe trădătorii și colaboratorii rușilor.

Paranoia sau pericol iminent?  

O importantă rețea rusă în Ucraina

Dacă lupta împotriva trădătorilor este mediatizată abia astăzi, ea este însă foarte intensă de la începutul războiului. Și chiar de la începutul mandatului lui Volodimir Zelensky în 2019, potrivit lui Fenwick Gallagher, autorul cărții „Volodimir Zelensky, Ucraina în sânge”. „Inițial, când îl numește pe prietenul său din copilărie Ivan Bakanov în fruntea securității interne a țării (SBU), este pentru a ilustra modul în care intenționează să facă curățenie, amintește jurnalistul. Barkanov nu are nicio legătură cu acest mediu, el este complet incompetent, ceea ce este un angajament al inocenței față de corupție în logica lui Zelensky”.  

Cu toate acestea, Rusia are o rețea mare de "cârtițe", la care lucrează de zeci de ani. „Inițial, rușii au crezut că pot lua Ucraina în patru zile, își amintește Galia Ackerman, specialist în lumea rusă post-sovietică și redactor-șef la Media Desk Russia. Cu siguranță au crezut că se pot baza pe o rețea mult mai densă de colaboratori”. Și din motive întemeiate: SBU, informațiile interne ucrainene, a fost strâns legată de KGB. "Aceste două servicii s-au împletit foarte strâns, relatează Fenwick Gallagher. Despărțirea a apărut abia în 2014, odată cu revoluția de la Maidan. Odată cu plecarea președintelui Viktor Ianukovici, jumătate din agenții SBU au dezertat și s-au îndreaptat spre latura rusă".

Tot azi, mulți analiști estimează că unul din cinci agenți SBU lucrează direct pentru FSB (fostul KGB) sau a fost instruit la academia FSB. „În toate acestea, este și foarte greu de știut cine este dedicat în întregime Ucrainei, cine este ideologic pro-rus și cine navighează între cele două... De aici această paranoia total justificată a lui Volodimir Zelensky”, adaugă Fenwick Gallagher.

De exemplu, specialista Galia Ackerman arată situația din orașul-port Herson. A fost primul mare oraș din țară care a căzut în mâinile rușilor în a șaptea zi de invazie, fără nicio rezistență conform mărturiilor relatate. "Cred că această capturare este o operațiune de succes a FSB. Au fost neapărat agenți dubli pentru ca un oraș ca ăsta să cadă atât de repede".  

Ca peste tot, „sunt profitatori de război”

Războaiele, fără excepție, sunt propice trădării. Dar trădările nu sunt doar ideologice, ele pot apărea și cu momeala câștigului. „Există în mod clar profitatori de război care își trădează patria pentru bani”, notează jurnalistul Fenwick Gallagher. Mai ales că, potrivit Galiei Ackerman, Rusia are câteva milioane de dolari de investit pentru a „cumpăra ucraineni”. „Unele persoane au acționat în interesul rușilor datorită ideologiei, dar cei mai mulți dintre ei au fost cumpărați”.  

În ultimele luni, cel puțin trei înalți oficiali ai SBU au fost acuzați de înaltă trădare în beneficiul Moscovei. Unul dintre ei, Oleg Koulinici, demis în martie și arestat duminică, avea sediul în Herson. „Ucraina nu vrea să folosească vechile metode kgbiste care fac oamenii să dispară, pentru că își joacă și apartenența în Uniunea Europeană, analizează Fenwick Gallagher. Vor fi anchete, iar toți cei suspectați vor fi judecați pentru înaltă trădare. ".  

Alte stiri din Externe

Ultima oră