Pentru a-și trăi visul paralimpic în cel mai bun mod posibil, italianul Valentina Petrillo poate conta pe sprijinul asociației în care se antrenează, ASD Omero Bergamo, care înfruntă furtuna media împreuna cu sportivul său, scrie FranceInfo
Un vis care începe să se transforme într-un coșmar. În vârstă de 50 de ani, Valentina Petrillo și-a dorit mai presus de toate să participe o dată în viață la marea sărbătoare paralimpică. El va fi la Paris (din 28 august până pe 8 septembrie), dar de câteva zile, sportivul italian este ținta unui roi de critici. Motivul? Pe pista Stade de France, va fi primul transgender care va participa la Jocurile Paralimpice, la 200 m și 400 m. „Vrem doar ca "ea" să fie fericită și mulțumită că a atins acest obiectiv paralimpic”, îl apără Dario Merelli, reprezentantul ASD Omero Bergamo.
Această asociație sportivă pentru deficienți de vedere din Bergamo, situată într-o zonă liniștită, vizavi de parcul fraților Locatelli, a primit-o pe Valentina Petrillo în 2020, la doi ani după începerea terapiei sale de tranziție și hormonală. "Înainte, a concurat ca bărbat într-o altă asociație cu sediul în Ferrara. A venit la noi să ne ceară să participăm la competiții ca femeie. Federația ne-a spus că legile permiteau această tranziție. Așa că am acceptat cererea Valentinei" , explică Margherita. Paciolla, sportiv și reprezentant al sportivilor în cadrul asociației.
„Am vrut absolut să evităm orice formă de discriminare, din păcate, cei cu deficiențe de vedere cunosc prea bine această problemă și nu am vrut ca Valentina să experimenteze asta.”
Dario Merelli, reprezentant al ASD Omero Bergamo
Sosirea celui care a suferit de sindromul Stargardt [o boală oftalmică rară caracterizată în general prin pierderea progresivă a vederii] încă de la vârsta de 14 ani nu a fost ușor de gestionat pentru ASD Omero Bergamo. Nici în cadrul asociației, nu toată lumea a susținut sosirea lui Fabrizio, fostul membru al echipei naționale de fotbal 5 pe tartani italieni, sub prenumele Valentina. „O parte din asociația noastră a criticat foarte mult decizia Valentinei ”, își amintește Margherita Paciolla, „ pentru că chiar dacă examinările medicale și nivelul de testosteron i-ar putea permite să concureze, are o formă fizică de bărbat, de exemplu, dacă o vedeți pe Valentina concurând, structura fizică este complet diferită. Oamenii care nu au cunoștințe medicale și nu cunosc legile ar putea crede că decizia de a [la]-o lasă pe Valentina să concureze nu este corectă”.
Înfruntând furtuna media
Asociația lombardă a trebuit să suporte și o mulțime de presiuni din afară. „În calitate de reprezentant al sportivilor, m-am confruntat cu multe critici ”, regretă Margherita Paciolla, „Și am fost deranjați de jurnaliști, care au vrut să-i ia la întrebări pe sportivii noștri, oricât de liberă este Valentina să-și spună povestea, ceilalți trebuie sa stea departe de asta.” Dario Merelli adaugă că problemele încă există: "Primim e-mailuri și mesaje discriminatorii, spunând că persoanele transgender ar trebui să concureze la alte categorii. Dar nu noi suntem cei care stabilesc regulile".
"Suntem pregătiți să fim criticați și suntem capabili să răspundem pentru că nu facem nimic ilegal. Pur și simplu le permitem celor care au dreptul conform reglementărilor internaționale să participe la competiție".
Dario Merelli, reprezentant al ASD Omoro Bergamo
Cu Comitetul Paralimpic Internațional autorizându-i prezența, Valentina Petrillo – care a devenit pasionată de atletism după victoria lui Pietro Mennea la 200 m la Jocurile de la Moscova din 1980 – va încerca să strălucească la Paris. Pentru asociația sa, așteptările rămân măsurate, în ciuda celor două medalii de bronz obținute la Mondialele din 2023 la 200 m și 400 m. „Nu ne așteptăm la rezultate majore de la ea, pentru că știm că există femei mai puternice decât ea pe scena internațională ”, spune Dario Merelli. "Valentina aleargă foarte bine, dar la Paralimpiade, nivelul este foarte mare. Va trebui să mergi foarte repede pentru a câștiga o medalie. De exemplu, cubaneza Omara Durand este foarte puternică în comparație cu Valentina" , continuă reprezentantul asociației .
„Viața este un dar”
Pentru Valentina Petrillo, care a vorbit Comitetului Paralimpic Italian, „viața este un dar, trebuie să o onorăm și să profităm la maximum de toate posibilitățile pe care le avem. Mai presus de toate, nimeni nu ne poate lua cadoul. dreptul de a visa ." Și asta, chiar dacă acest vis este efemer, ceea ce are în vedere ASD Omero Bergamo. "Este probabil ca Valentina să poată concura la Paris doar la femei. La olimpiade nu este permis, și chiar dacă Paralimpiadele tot o fac, cred că va fi ultimul an", prezice Dario Merelli. Dacă spune adevărul, și „dacă în viitor se schimbă regulile, ne vom adapta la această schimbare” , promite Margherita Paciolla. Valentina Petrillo, la rândul lui, va fi putut deja să-și trăiască visul.
TRANSGENDER PARALYMPIAN BREAKS SILENCE
— Mario Nawfal (@MarioNawfal) August 20, 2024
Visually impaired athlete Valentina Petrillo will represent Italy in the women's T12 200m and 400m sprints.
Rival German Paralympian Katrin Mueller-Rottgardt fears Petrillo has an 'advantage' in the 200m, while one Spanish lawyer called… pic.twitter.com/0AosTuh6Jr
Pionnière trans aux Jeux paralympiques, Valentina Petrillo entre rêve et tempête ????️⚧️https://t.co/NMdVinka3a
— têtu· (@TETUmag) August 20, 2024
Valentina Petrillo wird als erster trans Mensch bei den Paralympischen Spielen teilnehmen. Das führt zu den gewohnten Gegenreaktionen, doch die kritisierte Athletin erklärt: "Ich habe keine Angst". https://t.co/DqR9CaAFdD
— queer.de (@queer_de) August 20, 2024