Desființarea rapidă a agenției globale de ajutor de către Trump a bulversat lucrători umanitari din întreaga lume, scrie The Independent
Doar 294 de angajați ai Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) au fost considerați esențiali, dintr-un total de peste 10.000 de membri ai personalului la nivel global
Secretarul de stat Marco Rubio a declarat că ajutorul esențial în domeniul sănătății și cel umanitar vor continua, în urma amenințărilor lui Donald Trump și Elon Musk de a dizolva întreaga agenție, însă administrația intenționează să-i reducă drastic dimensiunea, inclusiv limitând personalul din Africa la doar 12 persoane.
Un document intern privind distribuția angajaților, împărtășit de un fost director al programului global de sănătate al USAID, arată că doar 21 de persoane vor deservi Orientul Mijlociu, în timp ce doar opt angajați vor fi alocați întregii Asii și alți opt Americii Latine. Reducerile dramatice au fost confirmate și de The New York Times și Reuters.
Un memo publicat pe site-ul agenției la începutul acestei săptămâni menționa că aproape întreaga forță de muncă va fi plasată în „concediu administrativ” până la sfârșitul săptămânii, cu excepția unui număr restrâns de „persoane desemnate, responsabile de funcțiile critice ale misiunii, conducerea de bază și programele special desemnate”.
Lucrătorii USAID din străinătate, care reprezintă aproximativ două treimi din personalul agenției, se așteaptă să se întoarcă în Statele Unite în 30 de zile, potrivit memoriului. Agenția va „aranja și plăti pentru călătoria de întoarcere”, se precizează în nota.
„Vă mulțumim pentru serviciile oferite”, se arată în mesaj.
Oficialii administrației Trump au criticat cheltuielile agenției ca fiind inutile, risipitoare, motivate politic și în conflict cu politica externă și agenda ideologică a președintelui.
Amenințările în creștere rapidă la adresa agenției – care finanțează și sprijină serviciile de sănătate, asistența în caz de dezastre și eforturile de combatere a sărăciei din întreaga lume – i-au socat pe angajați deoarece Musk și aliații săi etichetează USAID drept „organizație criminală” și „operațiune politică de stânga radicală”.
USAID gestionează proiecte de ajutor în aproximativ 100 de țări cu un buget de aproximativ 40 de miliarde de dolari, inclusiv zeci de milioane de dolari returnați economiei americane prin achiziționarea de transporturi alimentare din SUA.
Rubio a declarat pentru Fox News săptămâna aceasta că preluarea de către Departamentul de Stat „nu este despre a scăpa de ajutorul extern”
„Dar acum avem insubordonare de rang”, a spus el. Personalul USAID a fost „complet necooperant, așa că nu am avut de ales decât să luăm pași dramatici pentru a aduce acest lucru sub control, potrivit Rubio.
BREAKING: Secretary of State Marco Rubio just deemed that only 294 USAID staffers are necessary out of 14,000.
— George (@BehizyTweets) February 6, 2025
The entire agency will be imminently reduced from 14,000 to 294 employees.
This has to be the biggest mass firing yet. pic.twitter.com/5Hf8op7VPb