Ursula von der Leyen s-a întâlnit cu Regele Charles: "sprijin neclintit pentru Ucraina și lupta împotriva schimbărilor climatice globale"

28 Feb 2023
Ursula von der Leyen s-a întâlnit cu Regele Charles: "sprijin neclintit pentru Ucraina și lupta împotriva schimbărilor climatice globale"

Regele Charles s-a întâlnit cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru un ceai la Castelul Windsor, după dezvăluirea unui nou acord pentru Brexit cu Irlanda de Nord, scrie BBC

Palatul Buckingham a spus că întâlnirea a fost organizată la sfatul guvernului.

Numărul 10 a spus că a fost „în principiu” o decizie a regelui.

Dar au existat avertismente împotriva atragerii monarhului într-o dispută politică controversată.

Cei doi au fost fotografiați zâmbind și dând mâna la scurt timp după ce șeful UE a susținut o conferință de presă comună cu Rishi Sunak.

Deputatul conservator Jacob Rees-Mogg, un membru al Brexit și fost ministru de cabinet, a declarat că este „neînțelept din punct de vedere constituțional să-l implicăm pe Rege într-o chestiune de controversă politică imediată”.

Sammy Wilson, șef al Partidului Democrat Unionist, a declarat că întâlnirea ar risca „tragerea Regelui într-o problemă politică extrem de controversată”.

„Regele este încântat să întâlnească orice lider mondial dacă vizitează Marea Britanie și este sfatul guvernului să facă acest lucru”, a declarat un purtător de cuvânt al palatului.

În jurul orei 14:20 GMT, înainte de întâlnire, o sursă înalt guvernamentală a declarat pentru BBC că s-a ajuns la un nou acord de Brexit pentru Irlanda de Nord.

UE a încercat să distanțeze întâlnirea de la Windsor de negocierile politice, spunând că întâlnirea dintre rege și președintele Comisiei Europene este „separată” și „nu face parte” din discuțiile privind protocolul Irlandei de Nord.

„A fost o onoare și o plăcere să-l cunosc pe Majestatea Sa Regele, Carol al III-lea, la Castelul Windsor. Am discutat despre provocările comune cu care se confruntă UE și Marea Britanie în calitate de parteneri istorici și îndatoririle noastre comune: sprijinul neclintit pentru Ucraina și lupta împotriva schimbărilor climatice globale.” Asta scris președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe Twitter.

Alte stiri din Externe

Ultima oră