Ursula von der Leyen: "Putin a eșuat deja"

30 Mar 2025
Ursula von der Leyen: "Putin a eșuat deja"

Într-un interviu acordat publicației Corriere della Sera, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit despre necesitatea întăririi apărării europene, sprijinul continuu pentru Ucraina și relațiile transatlantice. Ea a subliniat că securitatea UE depinde de investiții strategice și cooperare militară, afirmând că Ucraina trebuie transformată într-un „arici de oțel” pentru a descuraja orice agresiune.

 „Toți ne dorim pacea. Și nimeni mai mult decât poporul ucrainean. A trebuit să învățăm lecția amară că este necesar să fim puternici pentru a menține și proteja pacea.”, a spus Ursula von der Leyen

„Să luăm exemplul Ucrainei – continuă von der Leyen –: era o țară practic demilitarizată, care renunțase la armele nucleare la mijlocul anilor ’90, având garanția că va fi întotdeauna protejată, inclusiv de Moscova. Astăzi vedem rezultatul. Rusia a invadat-o. Ucraina trebuie transformată într-un arici de oțel, complet indigest pentru orice tip de invadator.”

  • Dacă suntem în timp de pace, de ce trebuie UE să se înarmeze? Și de ce ați schimbat denumirea planului de reînarmare în „Readiness 2030”?

„Europa a fost întotdeauna un proiect de pace și va rămâne astfel. Însă trebuie să fim puternici pentru a menține pacea. Planul Readiness 2030 acoperă un domeniu mai larg, analizând diferite dimensiuni ale securității și instrumentele necesare pentru menținerea păcii. Acesta este obiectivul principal.”

  • După ultimul summit UE, premierul Meloni a sfătuit să fim „puțin mai prudenți” în ceea ce privește mesajele despre necesitatea de a ne pregăti pentru război. Există riscul de a crește sentimentul de insecuritate în rândul cetățenilor?

„Ca medic, pot spune că prevenirea este mai bună decât tratamentul (o spune în italiană, n.r.). Prin strategia Preparedness, avem o abordare amplă pentru protejarea populației: nu ne uităm doar la riscurile militare, ci și la cele ale unei pandemii globale sau ale dezastrelor naturale. Este ca un kit de prim ajutor: e mai bine să-l ai și să nu ai nevoie de el, decât să ai nevoie și să nu-l ai. Este vorba despre crearea rezilienței.”

  • Planul de reînarmare se bazează pe cheltuielile naționale. Pentru opinia publică italiană, este dificil de acceptat că, la un moment dat, va trebui să reducă pensiile și cheltuielile pentru sănătate pentru a investi în apărare. Există o modalitate de a evita acest lucru?

Readiness 2030 este un amplu plan de investiții în inovație, cercetare și dezvoltare, în startup-uri inovatoare. Italia va avea un mare beneficiu din acest plan, deoarece are o bază industrială de apărare foarte puternică și respectată. Este un program de investiții care va spori prosperitatea. Acest lucru va aduce beneficii economiei și societății italiene, precum și infrastructurilor esențiale pentru oameni, cum ar fi spitalele.”

  • Concret?

„Aveți giganți ai industriei aerospațiale, precum Leonardo, și companii navale inovatoare, cum ar fi Fincantieri. Se vor face investiții în aceste industrii, care vor crea locuri de muncă bine plătite. Este o mare oportunitate pentru industria italiană. Să nu uităm că GPS-ul și internetul au fost inventate în domeniul militar, dar astăzi sunt esențiale pentru viața civilă.”

  • Franța, Italia, Spania și Grecia au cerut analizarea emiterii unei datorii comune pentru apărare. Draghi a spus că, fără aceasta, doar Germania își va putea permite reînarmarea. Cum răspundeți?

„Avem deja pe masă un acord istoric: până la 800 de miliarde de euro vor fi investite în economia europeană, inclusiv în Italia, în următorii patru ani. Dar sunt deschisă să analizez toate opțiunile. În orice caz, este o investiție în competitivitatea noastră. Și, deoarece Italia are o industrie puternică, va beneficia semnificativ, atrăgând investiții. De exemplu, Leonardo a anunțat un parteneriat cu Rheinmetall, beneficiind astfel și de investițiile germane.”

  • Opoziția din Italia contestă planul de reînarmare, spunând că nu este suficient de ambițios pentru o apărare comună, ci doar pentru reînarmarea celor 27 de state. Este adevărat?

„Cererea de mai multă ambiție în achizițiile comune este justificată, deoarece interoperabilitatea între forțele noastre armate este crucială. Am dedicat întregul program SAFE – 150 de miliarde de euro – pentru achiziții comune și proiecte comune. Cel mai bun mod de a construi o apărare comună este să ne asigurăm că putem lucra împreună.”

  • SUA și Rusia exclud UE de la negocierile pentru pacea în Ucraina. Cum a decurs întâlnirea de la Paris?

„Coaliția Voluntarilor devine tot mai puternică. Am obținut trei rezultate majore: sprijin puternic pe termen scurt pentru Ucraina, menținerea presiunii asupra Rusiei prin sancțiuni și întărirea forțelor armate ucrainene. Programul SAFE permite achizițiile comune cu Ucraina și investițiile în industria sa de apărare.”

  • Putin va câștiga?

„Obiectivul lui Putin era să cucerească Kievul în trei zile și Ucraina în trei săptămâni. A eșuat. După trei ani, Ucraina este candidat la UE și mai unită ca niciodată. NATO s-a extins cu Finlanda și Suedia. Rezistența Ucrainei și sprijinul internațional dovedesc că agresorul nu va prevala.”

  • Meloni are un bun raport cu Trump. Este o problemă pentru UE?

„Dimpotrivă, este un lucru pozitiv. O cunosc pe Giorgia Meloni ca lider puternic și pasionat, cu un rol important în Europa. Cu cât avem mai multe legături transatlantice, cu atât mai bine.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră